KONGO: Samtaler i Oslo, fra venstre misjonærene Ranvei og Tor Odd Vea, kirkeleder Edouard Moukala, spesialrådgiver for misjon Viggo Koch, generalsekretær Øyvind Haraldseid og internasjonal leder Jon-Arne Hoppestad. FOTO: TROND FILBERG.


Kongo-kirken med eget engasjement for misjon

– Vi tenker misjon også utenfor eget land, sier Edouard Moukala. Han er president i vår søsterkirke i Kongo som heter Eglise Evangélique du Congo (EEC). 

Søsterkirken til Misjonskirken Norge er en sann misjonerende kirke som stadig tenker evangeliserende prosjekter i eget land. De har også ønske om å satse på misjon utenfor sitt eget land. I november i år innkaller EEC til en egen konferanse for å sette fokus på evangelisering og misjon.

Oppslag i den største kirkeavisa i Kongo om EECs markering av 70 års vekkelse (faksimile

I august i år markerte EEC sytti års vekkelse. Iherdig og trofast misjonsinnsats av svenske misjonærer resulterte i en kirke med omkring 5 000 medlemmer fra 1909 frem til 1947. Men så brøt vekkelsen ut på Ngouedi. I løpet av de neste tretti årene vokste kirken til over 60 000 medlemmer. I dag regner man med at det er om lag en halv million kirkemedlemmer i EEC.
De har om lag 140 kirker med minst 300 medlemmer i hver av dem. I Brazzaville regner de med at mer enn 50 000 går til gudstjeneste på en søndag i en av EECs kirker, og i Point Noire går om lag 60 000 til gudstjeneste.

Vi er samme familie
– Vårt samarbeid handler ikke bare om økonomisk støtte fra Norge, men at vi lever sammen som Guds søsken. Det er enda viktigere at jeg kjenner meg som en bror med dere. Da føler jeg meg hjemme, sier Edouard Moukala. På sitt besøk i Norge tidligere i år besøkte han både Misjonskirken Lyngdal, Ansgarskolen og Oslo misjonskirke.

– Dere i Misjonskirken Norge var de som fødte EEC. Derfor trenger vi å fastholde relasjonen i den åndelige veksten. Derfor er det godt for meg å se hvordan dere er organisert som kirke i dag og måten dere samarbeider på.

Forrige gang Moukala besøkte Norge var for over ti år siden og da som ungdomssekretær i EEC. Han har for øvrig vært lokal pastor, og blant annet arbeidet seks år i menigheter i Brazzaville. I tillegg har han undervist ved kirkens bibelseminar. Hans kone, Sylvie Blandine Moukala, er også pastor. I 2012 ble Moukala valgt til visepresident i EEC, mens i august 2016 ble han valgt til øverste leder i EEC. President-benevnelsen tilsvarer stillingen generalsekretær i Norge.

Landet har feber
Siden april i fjor har Kongo opplevd uro med vold og usikkerhet i regionen som heter Pool, nær Brazzaville. Dette har utløst en humanitær krise som rammer nærmere 140 000 mennesker. Hver tredje person i området har flyktet fra eget hjem, og over halvparten av alle familiene har fått vanskeligheter med å skaffe seg mat og nødvendige varer.
Ledere i Misjonskirken Norge og søsterkirkene i Sverige og Frankrike var nylig samlet i Stockholm for å samtale om vi i fellesskap kan bidra med av hjelp i denne situasjonen.

– Vårt land har feber men sliter med å finne ut hvilken sykdom vi har. Det arbeides med å løse konfliktene, og feberen går litt opp og ned. Vi som har levd lenge med dette er vant med urolighetene, men det er ikke bra, sier Moukala og vil ikke karakterisere situasjon som en krig.

– Vi må leve med at dette landet fremdeles er i oppbygging. Nå ser vi at TV og internett med sosiale medier gjør vårt samfunn mer åpent, og den neste generasjonen snakker annerledes sammen og utfører politikk på en annen måte, sier kirkepresident Moukala optimistisk.

Ranvei og Tor Odd Vea holder kurs om ekteskap i Kongo.

Kurser ektepar i Kongo
I august reiste Ranvei og Tor Odd Vea fra Trysil, ut for tre måneders tjeneste til Kongo. Oppgavene er å holde kurs om ekteskap og samliv flere steder i landet. Undervisninger skjer i menighetene til EEC. Reisen som er etter avtale med internasjonal avdeling i Misjonskirken Norge, skjer i samarbeid med søsterkirkens avdeling for kristen opplæring.

– Utenom de årlige besøkene vi har til Kongo med møter med kirkeledelsen og oppfølging av prosjektene, er Veas reiser til Kongo et viktig bidrag fra Norge til menighetsrelatert arbeid, sier Jon-Arne Hoppestad som er leder for internasjonal avdeling.

Det er ikke første gang Ranvei og Tor Odd er i Kongo. I en årrekke har de annethvert år besøkt Kongo for å bidra. Forrige gang i 2015 var de blant annet i Ewo som ligger i den nordlige delen av landet. Vea har planlagt hjemreisen til Norge i midten av november.

TEKST OG FOTO: TROND FILBERG

Misjonskirken Norge har samarbeidet med søsterkirken EEC i mange år. I dag er vi engasjert med prosjekter i Kongo som hjelper søsterkirken i arbeidet med rettigheter, korrupsjon og menighetsutvikling.


Republikken Kongo (fransk: République du Congo), kalt Kongo-Brazzaville, har om lag 4,8 millioner innbyggere. Hovedstaden Brazzaville ligger på nordsiden av Kongo-floden, mens nabolandets hovedstad, Kinshasa i DR Congo, ligger på den andre siden av elven. Pointe-Noire er den nest største byen og ligger ved kysten til Atlanterhavet. Landet ble uavhengighet fra Frankrike den 15. august 1960, som også er Kongos nasjonaldag.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X