Tredje søndag i advent: Når friheten blir tatt fra deg

I forbindelse med julekampanjen lar vi fire forskjellige mennesker fortelle sin historie, om hva Senter for mental helse i Afghanistan har betydd for dem. De minner oss på at det er enkeltmennesker og deres liv det egentlig handler om. Dette er Jamilas historie. 

Jamila, 23 år, forteller:
«Jeg er mor til to barn og kom hit til helseklinikken for første gang tidligere i år. Jeg sov veldig dårlig, opplevde å ha lite interesse for familien min og hadde ikke noe overskudd til husarbeid. Livet føltes meningsløst. Noen få ganger ble det så ille at jeg forsøkte å ta mitt eget liv, uten å lykkes. Da jeg kom hit fikk jeg mulighet til å snakke med en kvinnelig psykolog om situasjonen min.

Jeg giftet meg for fem år siden og bor sammen med mannen min og hans familie. Jeg kommer fra en familie som har gitt meg mye frihet. Jeg har hatt mulighet til å studere, jobbe og fått lov til å bruke tid med gode venninner på fritiden. Da jeg giftet meg ble alle disse frihetene tatt fra meg. Det skulle vise seg at jeg og min mann kom fra to svært ulike familier, med ulike kvinnesyn og kultur. De var mye mer kontrollerende enn det jeg hadde vokst opp med, og det oppstod ofte uenigheter mellom meg og svigerfamilien. Jeg ble slått og utsatt for vold i hjemmet. Etter hvert ble jeg alvorlig deprimert på grunn av situasjonen min.

Ved klinikken har samtaleterapi over tid gjort hverdagen min mye bedre, og jeg ser nå lysere på fremtiden. Fordi depresjonen var relatert til familiesituasjonen min, har også mannen min sagt seg villig til å delta på noen av samtalene. Vi har nå flyttet ut fra hans foreldres hus og bor for oss selv med barna i et eget hjem. Svigerforeldrene mine har nå sett det sterke båndet som er mellom meg og mannen min, at han ønsker å støtte meg. De har derfor begynt å behandle meg bedre. Mannen min har og fått en mer positiv innstilling til utdanningen min, og det kan se ut til at jeg får muligheten til å fortsette på universitetet!

Jeg setter så stor pris på behandlingen jeg og familien min har fått fra helseklinikken. For meg har det resultert i en hverdag jeg kan leve godt med.»

*Jamila er ikke hennes egentlige navn.

JULEKAMPANJEN 2017

SKAMFRI, årets internasjonale julekampanje går til et viktig arbeid med psykisk helse i Afghanistan.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X