ET ROM FOR Å LYTTE: – Hvor er det stille stedet ditt, der du ikke er tilgjengelig for andre enn deg selv og Gud? (Foto: Stock-lisens).


Avkoplet og utilgjengelig

Tanker av Anna Magni Larsen, husfolk på Sandom Retreatsenter

Er du blant dem som av og til ønsker deg vekk fra støyen i hverdagen?  Blir du lei av å være tilkoplet og tilgjengelig hele tida?

Nylig sto jeg på messestand og gjentok spørsmålet: Interessert i retreat? Forbausende mange stoppet og spurte: retreat, hva er det? Det er å trekke seg tilbake i stillhet for noen dager, begynte jeg. Det var da det kom ulike reaksjoner. Flere fortalte om skogen som sitt stille sted, en kom fra en gård, en annen bodde alene. Flere tok med seg programmet for retreat.

Et rom for å lytte

Hva er det stille stedet ditt, der du ikke er tilgjengelig for andre enn deg selv og Gud? Der du kan lese, be og lytte innover? Der du får krefter til kravene i hverdagen?

Sist jeg var gjest på retreat, introduserte en av veilederne stillheten slik: Jeg bytter gjerne ut ordet stillhet med uttrykket et rom for å lytte. Det er det retreat er. Et rom for å lytte seg inn i relasjonen med Gud og med seg selv.

Det er ikke alltid lett å velge stillheten alene. Når jeg kommer hjem til meg selv etter endt arbeidsdag, skrur jeg på radioen helt automatisk. Fordelen med å reise på en retreat, er at vi kan støtte hverandre i å være stille for Gud. Vi får også materiell, som bibeltekster, som hjelper oss med å holde fokus. Vi samles i kapellet til felles bønn flere ganger om dagen. Det er god tid til turer og kreativitet.

En vulkan innvendig?

Mange tror kanskje at en må være en spesiell, innadvendt type for å ha glede av retreat.

Edin Løvås starta den tverrkirkelige retreatbevegelsen i Norge, på retreatstedet Sandom. Han sa:

«Ofte hører man folk si: jeg er ikke en sånn type (som reiser på retreat). Jeg må prate, jobbe, slite, stå på, ellers blir jeg bare nervøs. De har en vulkan under seg. En dag sprekker hele det grunnlag de står på, og vulkanen bryter løs. Det de har rett i, er at vi er forskjellige, at det for noen er naturligere og riktigere å være utadvendt og aktiv. Disse skal ikke forandre holdning og stil, slik at de blir innadvendte og gir opp sitt harde arbeid. Men det de må forstå, er at nettopp de trenger et avbrudd iblant, komme bort og finne hvile.

Det er ingen motsetning mellom avspent, indre ro som retreaten hjelper til, og hardt, utadvendt arbeid. Man kan være intens og livlig – og innerst inne ha et sinn som er helt i ro. Kjernen – øyet – i en syklon er helt stille, som i et speil.»

Kanskje ei god oppfordring å ta med seg for moderne mennesker også? Vi trenger å rydde et rom for å lytte.

Foto: Sandom. Referansekilde til Løvås-sitatet: Artikkelsamlingen Syntese, utgitt på Sandom.

Hvor kan du reise?

Sandom retreatsenter ved Lom, Thomasgården på Kornsjø og Lia gård på Koppang er tre steder som tilbyr retreat. De har egne programmer som passer for enkeltpersoner, familier og grupper.

Les om retreatbevegelsens far, Edin Løvås (bildet).

Retreat betyr å trekke seg tilbake til et stille sted sammen med Jesus. Retreat i Norge preges av to hovedelementer: stillhet og en fast dagsrytme. Vi inviteres til å sitte ved Jesu føtter og bare være stille for å høre Guds og vårt eget hjerte slå. Målet er å styrke vår identitet som Jesu disippel i dag. Retreaten har ingen forkynnelse, men bruker Guds ord.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X