HJERTE FOR BARNA: Prosjektleder Jeanne Ngolo (midten) sammen med ungdommer fra lørdagstilbudet til menigheten i bydelen Ngamaba i hovedstaden Brazzaville, Kongo. F.v: Elsy (23), Julia (19), Grace (15) og Gloire (18).


«De er som våre egne barn»

I en kontekst preget av fattigdom er det spesielt vanskelig å klare seg med bare én forsørger, eller uten foreldre, som er realiteten til flere barn og unge i hovedstaden Brazzaville i Kongo. Heldigvis finnes det mennesker som Jeanne Ngolo. Hun investerer tid og omsorg i disse barna, som om det skulle vært hennes egne barn.

Etter mange år med borgerkrig, tidlig på 2000-tallet, startet frivillige i bydelsmenigheten i Ngamaba et tilbud for sårbare barn i nabolaget. Barn som har mistet begge foreldrene eller kun har én forsørger, samles hver lørdag i menighetens lokaler. De synger og ber sammen, spiser et varmt måltid og har det sosialt. Tilbudet ledes av ei varmhjerta dame som heter Jeanne Ngolo, sammen med noen få til frivillige damer fra menigheten.

Gjør en forskjell

-Det er dette tilbudet og disse menneskene som har gjort at jeg er der jeg er i dag, forteller Elsy. I dag er han 23 år og studerer film og kultur på universitetet. Han kom regelmessig til prosjektet i syv år og opplevde å bli sett og verdsatt. Elsy har fått litt hjelp med skolemateriell, men det viktigste har likevel vært måltidet og det å ha noen voksne som viser at de bryr seg om han og livet hans. Elsy er også aktiv i bydelsmenigheten, og drømmer nå om støtte til videre studier og å få bruke det han lærer til å tjene Gud med.

-Jeg drømmer om et barnehjem i Ngamaba for de fattigste av de foreldreløse. Noen barn bor hos slektninger, men de sover på gulvet uten madrass, og mange får kun et brødstykke om dagen. Jeg skulle ønske det fantes mer for dem, forteller Elsy.

Bydelen Ngamaba ligger i utkanten av Kongos hovedstad Brazzaville. Her har frivillige fra en av menighetene i vår kongolesiske søsterkirke i mange år drevet arbeid for sårbare barn i nabolaget.

Fremtidens tolker og dommere?

For tre år siden begynte søskenparet, Gloire og Grace, å delta på tilbudet. Faren deres var pastor men døde for fire år siden, så de har måttet klare seg alene med mor. I dag er Gloire 18 år og går siste året på videregående. Han ønsker å jobbe med litteratur. -Også vil jeg bli tolk, så jeg prøver å lære kinesisk, forteller han. Det er mange kinesere som bor og jobber i Kongo, så myndighetene trenger gode tolker og gir ut stipend for den typen kompetanse.

Grace er 15 år og drømmer om å studere juss og bli dommer. Hun ønsker også å se at prosjektet i Ngamaba videreutvikles. -Jeg drømmer om at flere barn, som jeg og broren min, kan komme hit og få hjelp og oppmuntring, sier Grace.

Tekst: Naomi Curwen
Foto: Jon-Arne Hoppestad


Løp for Kongo!

Årets misjonsløp under Liv & Vekst i Stavern er dedikert til vårt arbeid i Kongo. Prosjektet for sårbare barn i Ngamaba er kun en liten del av dette arbeidet.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X