Barn og ungdom sitter på en fontene

STOR ANDAL BARN OG UNGE: Misjonskirkene i Calarasi, Romania har store barne- og ungdomsgrupper. Dette utfordrer dem til dele Jesus med de nye generasjonene. Her er barn fra menigheten i Mănăstirea på utflukt. Dette er en menighet med rundt 80 medlemmer og 100 barn. Foto: Privat


Vil satse på unge i Calarasi

Menighetene sør i Romania kan fortelle om store behov for å nå nye generasjoner og områder med evangeliet.

Iosua og Cameila Banu og Estera og Valy Anghel er viktige ildsjeler og nøkkelpersoner i vår søsterkirkes arbeid i fylket Calarasi, sør i Romania. Da de nylig var på besøk i Norge var oppfordringen fra de to ekteparene klar:

– Vi trenger å stå tettere sammen i et åndelig fellesskap, som en familie, og ikke bare i samarbeid om prosjektene. Det er mange steder hvor mennesker er åpne for å høre evangeliet her. Vi må be om at folk skal møte Jesus.

Krevende tider

Gruppen fra Romania delte også om krevende tider i arbeidet, særlig på grunn av personlige livsutfordringer. Ikke minst preger det arbeidet at Mirela Banu, som er hovedpastor Daniels kone og mor til Iosua, har fått en kreftdiagnose og har nettopp startet den tøffe behandling av sykdommen.

– Det har vært vanskelig, men vi har fortsatt håp. Vi tror at Gud er den eneste som kan hjelpe oss. Om vi har en plan uten å ha Gud med, så er det ingenting. Jeg er glad for at vi fortsatt har håp og har med oss Gud.

Camelia Banu presenterer arbeidet for Romania Sør-gruppen

Camelia Banu hadde en presentasjon for Ledergruppa Romania Sør, med oppdatering fra alle lokalmenighetene i Calarasi. Foto: Trond Filberg

Mange unge i menighetene

Menighetene i Romania har de siste årene opplevd at andelen barn og unge har økt kraftig, og de besøkende utrykte et stort ønske om å nå disse. Særlig opplever de en kamp om ungdommen. Estera er bosatt i kommunen Spantov hvor flere av menighetene i Calarasi holder til. Hun kan fortelle om en negativ utvikling i samfunnet, som utfordrer menigheten.

Barn får servert mat i Clincu

Flere av menighetene i Calarasi har ulike program for barn fra fattige familier, med skolefritidsordning, matservering og skolehjelp. Her får barn i Clinciu servert et varmt måltid. Foto: Privat

– Tidligere hadde man ikke hørt om dop i Spantov. Nå hører man om det, forteller Estera.

Hver høst har menighetene i Calarasi en felles ungdomskonfersanse, og de ser på det som et viktig sted for å ungdommer å møte Jesus og få drømmer for fremtiden.

Les også: Takker for norsk giverglede

– Ungdommen er ikke bare fremtiden, de er også nåtiden, legger ektemannen Valy til.

Det er allerede et utstrakt arbeid blant barn og unge i menigheten, med blant annet skolefritidsordning, søndagsskole, skolestøtte og ungdomsmøter. Men de ønsker å satse enda mer, fordi de ser så store behov og muligheter. Det er for eksempel ønsker om å starte nye program for fattige barn og matservering til barn i nabolaget. Det er også stadig praktiske behov, som nye lokaler for søndagsskole, instrumenter til ungdomsarbeidet og forbedring av bygg.

Trenger ledere

Med så mange unge i menighetene er det også et stort behov for flere unge ledere. Det var derfor godt nytt at det har vært mange unge deltakere på bibelskolen som startet opp for to år siden. Dette vil være en viktig satsing for søsterkirken vår i Romania fremover.

– Vi ønsker å invistere mer i gode ledere. Jeg tror vi allerede har en eller to i hver menighetene, som kan være aktuelle menighetsledere, forteller Estera.

Av Rachel Elisabeth Olsen

Gruppebilde fra besøket i Norge

De besøkende fra Calarasi møtte Ledergruppa Romania Sør og sentralt ansatte. Bak fra venstre: Øyvind Slåtta og Jon-Arne Hoppestad (MKN), Kåre Stensrud (Oppdal Kristne Senter), Gjermund Igland (Arendal misjonskirke). Midterst fra venstre: Valy og Estera Anghel (Calarasi), Nelly Langelandsvik (MKN), Camelia og Iosua Banu (Calarasi). Foran fra venstre: Harald Meberg (Salem Kristiansand), Jens Kåre Lindal (leder av gruppa) og Øyvind Haraldseid (MKN). Foto: Trond Filberg

Misjonskirken Norge støtter søsterkirken i og rundt Onestí i nord-øst, og i fylket Calarasi i sør. 

I samarbeid med menighetene her når vi ut til fattige områder, preget av arbeidsløshet, vanskelige boforhold og diskriminering.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X