Foto av Edin Løvås.

ARVEN ETTER EDIN: I dag ville Edin Løvås vært 100 år. Han har etterlatt seg en rik arv for å lære Jesus bedre å kjenne. Bildet fra 50 årsfeiringen av Sandom retreatsenter. (Foto: Anne Margrethe Mandt-Anfindsen, Misjonsbladet)


Å kjenne Jesus Kristus!

I dag ville Edin Løvås fylt 100 år. Arven etter Edin gjør fortsatt sterke inntrykk på kristne. Både hans skrifter og retreatbevegelsen han var med å starte, inviterer oss også i dag til å følge etter Jesus.

Edin «Siggen» Løvås ble født den 26. november 1920 i Egersund. Foreldrene het Paula og Enok Løvås. I 1930 flytter moren, Edin og søsken til Oslo. I 1945 giftet Brita og Edin seg. Deres førstefødte datter dør i fødselen. Etter hvert kommer sønnene Eivind og Trond. Mens Edin var på sine mange reiser, var det Brita som var familiens samlingspunkt hjemme på Kornsjø.

Retreatbevegelsens far

Under 2. verdenskrig studerte Edin ved Misjonsskolen og ble ordinert i Misjonsforbundet. Han var ansatt som evangelist i Misjonsforbundet, pastor i Oslo misjonskirke Betlehem, og fra 1958 fri forkynner. Han var en kjær forkynner på små steder og på store stevner, ikke minst blant ungdommene.

I juli 1955 ledet Edin «disippelkretsen» i Skandinavias første retreat på gården Sandom. Dette ble starten på reatreatbevegelsen slik vi kjenner den i dag. Fra Sandom retreatsenter vokste det etter hvert fram flere steder for retreat, så som Thomasgården i Kornsjø og Lia Gård på Koppang. I dag er det kristne fra hele kirkelandskapet som søker Kristus i stillhet og fellesskap på disse stedene.

(Foto: Anne Margrethe Mandt-Anfindsen)

Livsmålet å kjenne Jesus

– I 2005 gjorde jeg et større intervju med Edin i forbindelse med 50-årsjubiléet etter oppstart av den første retreaten på Sandom, forteller Anne Margrethe Mandt-Anfinsen. Hun er tidligere redaktør av Misjonsbladet og intervjuet ham mange ganger.

Hun forteller at i samtalen for intervjuet refererte Edin til en helt sentral episode tidlig i sitt liv, da han fikk stukket til seg heftet «Ham selv» av AB Simpson:

Edin sier: Jeg slo opp der jeg sto, og leste omtrent dette: «Det er merkelig med Guds folk. De har lett for å få tak på den rette lære, den rette organisasjonsform, de rette nådegaver, den rette velsignelse og den rette form for arbeid i Guds rike – det er underlig at det skal være så vanskelig å få fatt på Ham selv som person.»

Der og da fattet jeg en beslutning, dels av vilje, dels levendegjort av Den hellige ånd: «Edin, du skal bruke livet ditt til å lære Jesus Kristus stadig bedre å kjenne». Og det har jeg da også gjort.

Edin er designeren av disippelkorset, og i sin undervisning om å sende ut to og to, skriver han:

– Disippelkorset er laget i en form som uttrykker både Kristus Jesus som person, hans korsfestelse og oppstandelse og at han er over alt og hos alle. Bær det som et hellig smykke. Det kan gi dere starten på samtaler om Herren, når de dere snakker med stiller spørsmål om formen av korset.

Disippelkorset som er patentbeskyttet, selges som et populært smykke av Misjonskirken UNG.

Les også: Arven etter Edin – ny bok i 2020

Edin skrev nærmere 50 bøker og hefter, flere utgitt på flere språk og solgt i mange land. De mest kjente er trolig «Vår tid trenger Kristus disipler», «Maktmennesket i menigheten» og «Minutter med Jesus: 365 enkle øvelser i Jesus-meditasjon».

I en av hans egne bøker, «Åndelige øvelser for en Kristus-disippel», utgitt i 1952, har Edin skrevet med sin kulepenn under forordet: «Denne boken er ikke skrevet for dem som nøyer seg med å lese, men for dem som må sette tingene ut i livet».

Vokte seg for småborgerlighet og splid

Edin var radikal i forkynnelsen med evangelistens røst, og samtidig varm med sitt inkluderende vesen og sine mange muntre historier. Her er to sitater fra Edin:

– Jesus så klart at en av de viktigste hindringene for evangelisasjon og omvendelsesarbeid ville komme til å bli splittelsen blant Guds folk, skrev Edin i heftet «Enhetsfolket», utgitt i 1984.

– Gli ikke inn i en småborgerlighet som tar fra dere overskuddet og tiden dere skal ha for å leve disippellivet. For disippelens rikdom er å bli kjent med Jesus, talte Edin på sommerfestivalen i Grimstad i 2005.

Se hele Edins tale fra Liv & Vekst i 2005 – film

Natt til 1. november 2014 sovnet Edin inn på Halden sykehjem, nesten 94 år gammel. Han ble begravet fra Prestebakke kirke i Halden fredag 14. november. Etter Edins død utfordres vi stadig av hans forkynnelse om enhet og å være en Kristus-disippel. Hans arv handler om å ta på alvor et viktig budskap: Følg Jesus som hans disippel i vår tid!

Av Trond Filberg

Les mer om Edin Løvås på våre historiesider – klikk her.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X