HAR VOKST OPP PÅ ESPERANZA SFO: Sara Lemus (17) og Santiago Cardenas (16) minnes barndommen på Esperanza med mye kjærlighet. De er svært takknemlige for tiden de fikk der. Foto: Miriam Alsvik.


Har vokst opp på Esperanza SFO – slik går det med dem nå

På Esperanza SFO, som ligger sør i Bogotá i Colombia, kan barna begynne fra de er fem år og være til de er 16-17. Noen er innom bare en liten stund, mens andre går på SFO nesten hele skolegangen sin. Sara og Santiago er to av dem som har gått veldig lenge på Esperanza. Nå deler de litt av sine erfaringer.

Santiago Cardenas er 16 år og gikk på Esperanza fra han var åtte til han var femten år gammel. Nå går han sisteåret på grunnskolen og er med på ulike prosjekter som interesserer ham på fritida, som astrologi og programmering av roboter.

Sara Lemus er 17 år og gikk på Esperanza fra hun var seks til hun var femten år gammel. Hun er nettopp ferdig med grunnskolen og akkurat nå jobber hun og prøver å lære seg engelsk.

Mer enn lærere

Sara har mange gode minner fra tida på Esperanza. Det har vært mye læring, leksehjelp, venner, lek og aktiviteter. Hun er veldig fornøyd med lærerne som har hjulpet henne opp igjennom.

– De er mer enn lærere. De tar imot deg akkurat som om vi er familie. Slik viser de at dette er et trygt sted å være, der du kan stole på menneskene, føle deg elsket og føle fred, forteller Sara.

På Esperanza får barna også et varmt måltid hver dag. Det er noe Sara trekker fram som noe av det beste med SFO-en.

– Enda mer enn at det er nydelig mat, så er det mat du får med kjærlighet. Bare det at de lager den og at de serverer deg med kjærlighet er noe som ikke kan beskrives. Det er veldig spesielt, sier Sara.

Lærdom for livet

Santiago er veldig takknemlig for alt han har lært i løpet av tida på Esperanza. Han forteller at foreldrene hans ikke brukte mye tid på ham, og at Esperanza derfor har vært et sted som har vært viktig for å forme ham til den han er.

– De har lært meg viktige verdier som jeg tar med meg videre i livet. Og de lærer deg det gjennom å praktisere det. Hver dag når du kommer sier de god dag, jeg er så glad for å se deg! Når du holder på med aktiviteter gir de deg all oppmerksomheten i verden, sier Santiago.

Han sier at lærerne er utrolig snille. I tillegg har det vært fint for ham å få være et sted med flere barn som er i samme situasjon, slik at de kan lære av hverandre og få seg venner. Santiago og Sara er fremdeles gode venner, og de har også flere venner som de ble kjent med på Esperanza som de møter ofte. Hvis de møter noen igjen som de ikke har sett på lenge, så er vennskapet fremdeles der, forteller de.

Sara og Santiago var ivrige elever på strikkekurset til undertegnede, som var volontør på Esperanza fra 2017-2018. Da var de 12 og 11 år gamle. Det hender fremdeles at de finner fram strikkepinner og garn, forteller de.

Besøk fra norske misjonærer og volontører

Begge trekker også fram besøk fra Norge som noe de satte stor pris på mens de gikk på Esperanza. Det har vært gøy å lære om norsk kultur og få dele av sin egen kultur, sier de. På Esperanza er det stadig vekk noen som kommer på besøk. Det kan være misjonærer som er innom noen dager, Ansgar bibelskole som er på sin årlige tur til Colombia eller volontører som er i litt lengre perioder og bidrar med egne aktiviteter for barna.

En utfordrende hverdag

Livet er ingen dans på roser for barna på Esperanza. Ikke bare fordi mange har en vanskelig situasjon hjemme. SFO-en ligger i et belastet område, der det kan oppstå voldelige situasjoner på gata. -Noen ganger kan det gå utover barna også, sier Santiago. De kan bli overfalt og ranet ute i nabolaget. Det kan skremme og være traumatiserende, ifølge Santiago. Likevel har det blitt bedre med årene, og Santiago mener Esperanza har hjulpet barna å føle seg trygge fra det som skjer utenfor.

På spørsmål om noe kan gjøres annerledes for å gjøre Esperanza enda bedre, svarer både Sara og Santiago at de ikke har tenkt så mye på det. De har begge hatt veldig gode opplevelser.

– Men det kunne gjerne kommet enda flere barn, sier Sara. Santiago er enig, og synes det også kunne vært bra å utvide prosjektet enda mer og få plass til enda flere barn.

Håp for framtiden

Esperanza betyr håp på spansk. Både Sara og Santiago har store drømmer for framtida. Santiago forteller ivrig om fritidsinteressene sine og tenker på ingeniør som en mulig karrierevei. Sara er mer kunstnerisk og praktisk av seg og vil gjerne studere noe i den retning.

Les også: Post-pandemi på Esperanza >>

Begge to sier de gjerne vil lære engelsk og de håper at de en dag kan få muligheten til å studere i utlandet. Kanskje i Norge?

Tekst og foto: Miriam Alsvik, journalist og tidligere volontør i Colombia 

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X