UNG RESSURSER: Hvorfor er det viktig for barn og unge å leke godt sammen? UNG har utgitt et ressurshefte som svarer på dette og gir mye inspirasjon for å leke. (Foto: Illustrasjonsfoto Adobe Stock, copyright lisens misjonsnytt.no)
Hvorfor bør unge leke mer?
Hvordan leke godt, og hva kan barn og ungdom lære seg i leken? Mats Sveindal har skrevet ressursheftet «OM LEK» som Misjonskirken UNG nylig har utgitt.
Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no
– Mennesker er lekende skapninger, og vi lærer best gjennom lek. Så det er viktig å leke godt! For det andre kan vi skape noe nytt, uprøvd og spennende om vi bruker litt tid på å forberede leken. For det tredje er det å leke godt en kunst. Det krever gjerne erfaring for å oppdage gode prinsipper, sier Mats Sveindal, vikarierende daglig leder i Misjonskirken UNG. Han er ellers ansatt som ungdomskonsulent i UNG og har mange års erfaring som leder i ungdomsarbeidet i Randesund misjonskirke.
I juni i år utga Misjonskirken UNG heftet «OM LEK», skrevet av Mats Sveindal.
– Etter ti år som ungdomsleder ønsket jeg å dele de beste tipsene jeg har funnet ut av, så andre kan ta det i bruk med en gang og skape nye og enda bedre leker, sier Mats.
Heftet inneholder hensikten med lek, fem områder om hva man kan leke, rammer for leken og hvordan arrangere lek. I tillegg får man 50 spørsmål som kan gjøre leken bedre og 100 idéer som gir leken en X-faktor, sammen med en huskeliste for alt man skal gjøre.
Lærer oss å tape i leken
– Vi må lære oss å tape fordi all erfaring i livet tilsier at vi vil risikere å tape, og vi kommer til å tape noen ganger. Men vi kan tape, for så å reise oss, gratulere vinneren og gå videre med rak rygg. Om vi ikke lærer å håndtere et tap, kommer livets kamper til å bli tyngre enn de trenger å være. I stedet vet vi ikke hva vi skal gjøre med oss selv når vi møter motgang, forklarer Mats.
– Dette er kanskje ekstra viktig i vår tid fordi vi gjennom sosiale medier stort sett bare ser folks seire, mens vi i eget liv altfor godt kjenner til egne tap. Da kan vi fort ende opp med å føle oss mislykkede.
Kristne barne- og ungdomsarbeid har i dette en unik mulighet. Vi kan hjelpe hverandre med å løfte blikket og se at uansett om vi vinner eller taper, så har Jesus allerede vunnet den ultimate seier for oss. Så om vi leker strategisk kan det hjelpe oss å sette ting i riktig perspektiv, sier Mats. Han har også skrevet heftet «30 steg mot et sunt ungdomsarbeid».
Ressurser for det lokale arbeidet
Misjonskirken UNG har de siste årene satset mye på ressurser som kan brukes i det lokale arbeidet blant barn og ungdom. De har blant annet utgitt nye filmer for konfirmantarbeidet, ferske taleserieressurser for ungdomsarbeidet og ferdige opplegg for gudstjenester.
Les om alle ressursene fra UNG >>
UNG har også produsert en guide for å starte og drive barnearbeidet, samt er en hel pakke om barnevelsignelse og barnedåp i misjonskirkene. Det aller meste av trykksakene UNG har utgitt, ligger åpent på nett, kan lastes ned og printes lokalt.
Et aktuelt sted å delta for å få med seg mer om ressursene, skjer i seminarene på konferansen «Gi Jesus Videre» i november.