SPEIDERKURSENE: På Peff2 lærte Kristian Skram Knudsen opp kommende speiderledere om prinispper ved bygging av gode leirbål. Patruljeførerkurset er ett av flere på Kombi 2024 som var på Hovden i Setesdal. (Foto: Trond Filberg)
Får prøve seg som ledere
Et fantastisk høstvær satte rammene for Kombi i september. Misjonskirken Speiderkorps samlet om lag 125 speidere og ledere på Hovden.
Tekst og foto av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no
Fredag ettermiddag kom bilene fra alle kanter. Speidere fra mange av de 19 speidergruppene i Misjonskirkens Speiderkorps (MSK) skulle være med på Kombi. Pølser og hamburgere ble grillet og servert ute ved Hovden høyfjellsenter. Stive kropper etter mange timer i bil, skulle snart laste opp tunge sekker på ryggene, før de skal avgårde for å finne leirplasser før natten kom på. Fire av kursene trampet ut i hver sin retning i fjellheimen. Resten av kursene skulle holde stand ved høyfjellsenteret.
I Misjonskirken Speiderkorps (MSK) er Kombi en samlebetegnelse på alle speiderkursene som gjennomføre samtidig. Kursene er ledertrening for å trene enda flere og bedre speiderledere. «Peff» er en fortkortet utgave av lederrollen «patruljefører».
Utfordret til å lede
Siste døgnet tråkket Misjonsbladets utsendte etter speiderne som tok Peff2. De var delt inn i to patruljer, Gaupe og Rev, med seks speidere i hver gruppe. Underveis skiftet de på hvem som ledet sin patrulje, nettopp for å få trening på å lede resten av gruppa. Første utfordring var å finne leirplassen. Med kart og kompass hadde en av speiderne oppdraget med å finne sti til stedet der lavvoer skulle settes opp for natten. I oppoverbakken kjente speiderne tyngden av sekker stappet med lavvo, mat og klær, sovepose og liggeunderlag, alt annet en speider skal ha med. Underveis var det et par stopp med påfyll av vann, kort hvile og ny fordeling av utstyr. Hjelpe hverandre er viktig, selv om enkelte kjente seg sprekere enn andre.
– Dette er en opplevelse, forteller Oline Young Munkvold fra Askøy MSK. Det er tredje året på rad Oline er på Kombi. Tidligere har hun tatt «Assistenten» og «Peff1». Den andre dagen i år fikk hun prøve seg som patruljefører for Rev-patruljen på Peff2.
– Jeg har ikke vært vant til å lede, men det var veldig gøy å prøve å være patruljefører. Jeg syns det gikk bra, følte god kontroll og folk hørte på det jeg sa. Jeg skal liksom løse det å være leder uten å være for sjefete, men samtidig vært patruljefører.
I starten på hennes økt som ledere gikk patruljen litt feil på vei til sin andre leirplass. Da ble hun utfordret til å motivere alle til å gå tilbake det siste stykket og finne riktig vei.
– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, men jeg gikk bort til kartleseren for å se hvor vi var. Vi fant ut av det, og jeg syns egentlig gruppa tok det ganske greit. For min del var jeg mest opptatt av at folk fikk oppleve glede og motivasjon til å gå videre. Gjøre det litt gøy, skape rett og slett en god stemning, sier Oline med et stort smil.
Lærer både teori og praksis
– Fint vær, fine folk og ikke altfor kaldt, oppsummerer Iver Solberg Hansen fra Siljan MSK, årets opphold på Hovden. Han har akkurat fått diplomet og skjortemerket for gjennomført Peff2. Han syns det var fint å lære mer om førstehjelp, blant annet hvordan behandle frost- og brannskader, og forbinde sårskader. På Peff2 fikk de blant annet prøvd seg uten forvarsel på å redde to personer med skader i terrenget. Da skulle patruljen både organisere seg, fordele oppgaver og yte førstehjelp for beinbrudd og blødninger. I nærheten satt kursleder å noterte hvordan de løste oppgavene, så de kunne få tilbakemelding om hvordan de hadde klart utfordringen.
– Speiderne har lært mye forskjellig, sier Kristian Skram Knudsen. Han var kursholder på Peff2 sammen med Christoffer Flåten som var nestkursleder. I tillegg hadde de to stabsmedarbeidere, populært kalt «løpere». De er speiderledere som har tatt alle Kombi-kursene. Nå får de prøve seg på enkelte oppgaver som kursledere.
– Forhåpentligvis kan medlederne på denne måten få erfaring og ta over som de neste kurslederne, forklarer Kristian. Speiderkursene har fokus på at speiderne skal lære ved å gjøre. Kursholderne viser hvordan det skal gjøres, forklarer teorien bak og så veileder de speiderne når de prøver selv. Hvordan holde en andakt, tenne et bål, hvordan lede en patrulje, sette opp en leirplass, holde orden på egne saker. På hvert av kursene på Kombi er det speidere fra MSK-gruppene i hele landet. Derfor kjenner ikke alle hverandre fra før når de legger ut på to døgn i sammen.
– Det er viktig å bruke patruljesystemet for å få ei gruppe til å fungere godt sammen. Med en patruljefører og en assistent skal de lede speiderne ved å lage et godt miljø. Vi bruker leik og moro, men også samarbeidsøkter med konkrete oppgaver der alle er nødt til å samarbeide. Det skaper godt samhold, sier Kristian. Å sette opp og pakke med leirsted er et godt eksempel på en oppgave der alle må samarbeide.
Til slutt ble det bading og felles avslutning
Søndag formiddag kom speiderne tilbake til høyfjellsenteret fra de ulike leirplassene. Svette og med bållukt i hår og klær var det tid for rundvask. På badeland på Hovden var det godt etter to døgn i terrenget å få dusje og kaste seg ut i bassenget for leik og moro. Til slutt ble alle speiderne og lederne samlet. Korpsleder Per Kristian Næs takket alle kurslederne og medarbeiderne, før pastor Carl Otto Jordan holdt den avsluttende andakten om Jesus og Peter. Så samlet alle seg i en stor ring for å synge speiderbønnen, før speiderkonsulent Angelina Halvorsen Flåten takket alle for deltagelsen på årets Kombikurs på Hovden.
Enda flere speidere er etter årets Kombi bedre rustet for å være med å lede et speiderkorps i vekst. Mange av MSK-speiderne har dermed et godt grunnlag for å tenne et pagodebål den 18. januar neste år når hele Norge båler i anledning Friluftslivets år 2025.