GENERALFORSAMLINGEN: Ordstyrer under forhandlingene var Marion Bojanowski, sammen med viseordstyrer Eilif Tveit. Til venstre hovedstyrets leder, Dag Andersen, og generalsekretær Siri Iversen. (Foto: Reidun Hagir Bilstad) 


Hvordan gikk forhandlingene?

I løpet av to mai-dager ble alle de framlagte sakene behandlet under forhandlingene på årets generalforsamling i Misjonskirken Norge.

Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no

Ved generalforsamlingen var det 167 fremmøtte delegater og 25 observatører som deltok. Av 81 menigheter var det 47 menigheter representert i tillegg til pastordelegater og sentrale verv og stillinger. Etter tale av Hovedstyrets leder, Dag Andersen, ble generalforsamlingen konstituert med Marion Bojanowski som ordstyrer og Eilif Tveit som viseordstyrer. Naomi Curwen og Øyvind Slåtta ble valgt til sekretærer for forhandlingene, mens Kristin Rakli Andersen og Jan Terje Rottem ble valgt til å undertegne protokollen.

Svak medlemsvekst i Misjonskirken Norge

Generalsekretæren delte minneord om avdøde misjonær Alfhild Tagseth fra Svolvær, som døde i september 2023. Hun var en av våre lengst tjenende misjonærer, med sju perioder i Kongo, der hun bodde i til sammen 25 år. Det ble også markert at tre menigheter de siste to årene er oppløst, Eltedalen og Jordet misjonsforening, Austertana misjonsmenighet og Åsane misjonsmenighet. I tillegg var en menighet, Bøle misjonskirke, fusjonerte med Gjerpen misjonskirke. Samtidig ble to nye, opptatte menigheter presentert, Varhaug misjonskirke i Rogaland og Inspirekirken i Horten i Vestfold.

Hovedstyrets årsberetninger og årsmelding for årene 2022 og 2023 ble godkjent. Disse viste at per 31.12.2022 hadde kirkesamfunnet 82 menigheter med 9.187 medlemmer. Det registrerte trossamfunnet telte da 11.552 medlemmer. Mens per 31.12.2023 har kirkesamfunnet 81 menigheter med 9.258 medlemmer, og trossamfunnet telte 11.691 medlemmer. Tross at Misjonskirken Norge nå har godkjent to nye menigheter, er det færre menigheter totalt. I 2021 var det 84 menigheter i Misjonskirken Norge. Men antall medlemmer har derimot en svak nettovekst i perioden, med 268 flere medlemmer ved årets start enn ved utgangen av 2021.

Ny handlingsplan for «Tro Sende Plante»

Generalsekretær Siri Iversen og nasjonal leder, Torben M. Joswig, presenterte en ny handlingsplan til strategien «Tro Sende Plante». Hvordan skal Misjonskirken Norge sentralt jobbe med strategien de neste to årene? Som en innledning deltok pastor Barbro Dragsjø fra Stjørdal misjonskirke, internasjonal leder Jon-­Arne Hoppestad, rådgiver for menighetsplanting Anne Hansli og menighetsplantingskonsulent Markus Kvavik i en samtale om de strategiske satsingene.

Deretter ble handlingsplanen behandlet. Åtte delegater tok ordet i saken, og fra en av delegatene ble det fremmet et enkelt tillegg i ordlyden der diakoni ble mer synliggjort. Dette gjaldt beskrivelsen av tiltak for lokalt arbeid. Den endelige ordlyden ble foreslått å lyde «Det er … misjonale og diakonale oppgaver». Tilleggsforslaget ble vedtatt med overveldende flertall og generalforsamlingen vedtok så å ta hele handlingsplanen til etterretning.

Solid økonomi tåler underskudd

Regnskapet for de to siste årene ble presentert av Rune Bødalen fra KNIF Regnskap AS, mens rammebudsjettet ble presentert av hovedstyremedlem Alice Byberg. Regnskapet omfatter både Misjonskirken Norges (MKN) økonomi (morselskapet) og konsernregnskapet som gjelder både MKN, Ansgarskolen AS, og de heleide datterselskapene The Mission Covenant Church of Norway in Hong Kong og Confession Religiosa Junta Misionera Pacto Evangelico.

For 2023 viser regnskapet at MKN hadde et driftsunderskudd på 624 117 kroner. Totale inntekter i 2023 for MKN var 39,4 millioner kroner. Av dette var 21,2 millioner offentlige tilskudd for trossamfunnstilskudd, momskompensasjon og bistandsmidler fra NORAD via Digni. En andel av tilskuddet for trossamfunnet blir videre fordelt til våre lokale misjonskirker ut fra medlemstallene. Gaveinntektene for 2023 utgjorde til sammen 14,3 millioner kroner. MKNs egenkapital per 31.12.2023 var til sammen 56,4 millioner kroner, der om lag 37 prosent er kapital med pålagte bindinger. Ved årsskiftet hadde MKN 5,2 millioner kroner i langsiktig og kortsiktig gjeld. Konsernets totale inntekter for 2023 utgjorde 102,5 millioner kroner.

Rammebudsjettet for både 2025 og 2026 ble fremlagt med forslag om underskudd på over to millioner kroner for begge årene. Hovedstyret skriver i sine kommentarer har god likviditet og soliditet og kan tillate seg å planlegge underskudd ved å bruke av oppsparte midler. Det budsjetteres med økte gaveinntekter fra menighetene og persongivere. Økte personalkostnader handler hovedsaklig om utsendelse av nye misjonærer, og hovedstyret ser det ikke ønskelig å kutte i andre personalkostnader den kommende perioden. Fire delegater tok ordet om rammebudsjettet, og det ble blant annet etterlyst innspill sentralt hold om hvordan gaveinntektene til menighetene kunne styrkes. Alle regnskaper og rammebudsjettet ble vedtatt som framlagt.

Rune Bødalen fra KNIF Regnskap AS presenterte regnskapene. (Foto: Reidun Hagir Bilstad)

Alice Byberg, medlem i hovedstyret, presenterte rammebudsjettet for 2025 og 2026. (Foto: Reidun Hagir Bilstad)

Prosessen om samlivsetikken

Saken med tittelen «Orientering om prosesser knyttet til samlivsetikk, organisasjonsform og medlemskapsordninger» ble presentert fredag av generalsekretæren. Sammen med nasjonal leder presenterte de bakgrunn, historikk og prosessen fram til generalforsamlingen. Hun leste pressemeldingen fra 2023, begrunnet hvorfor det ikke var laget en pastoral veiledning og presenterte en ressurspakke som lokale lederskap og menigheter kan benytte for å samtale om temaene på en god måte. Det var ikke lagt opp til at denne generalforsamlingen skulle fatte vedtak som innebar prinsippielle endringer. Generalsekretæren ga deretter en skisse på hva som vil skje framover til neste GF i 2026. I november i år inviteres det til et lederdøgn som vil være for misjonskirkenes ansatte med pastoralt ansvar, menighetens leder i lederskapet og en person til, ansatte sentralt i MKN og UNG, medlemmer i hovedstyret og Predikant- og menighetsrådet. Fokus på det som det skal jobbes videre med vil handle om kongregasjonalisme, ordninger og ekklesiologi.

Etter hennes presentasjon ble det ikke åpnet for innlegg, da dette var planlagt å skje i programmet dagen etter. På lørdag åpnet man derfor for at delegatene kunne gi sine tilbakemeldinger om prosessen og saken. I debatten som fulgte var det tjuesju delegater som tok ordet for å kommentere saken. Innleggene varierte i innhold, fra personlige oppfatninger og erfaringer, teologiske detaljer, samt konstruktive tilbakemeldinger og innspill om prosessen. Det ble fremmet kritikk i hvordan prosessen var håndtert av ledelsen i MKN, og da særlig at menighetene i større grad burde vært involvert i prosessen underveis de siste årene, ikke bare bli orientert om hva som skjer. Medlemmer i hovedstyret noterte alle innleggene for å ta dette med seg i den videre behandlingen av saken. Generalsekretær Siri Iversen takket forsamlingen for respektfull samtale og kommenterte aktuelle innlegg. Generalforsamlingen vedtok med overveldende flertall å ta informasjonen til orientering.

Endringer i lover og vedtekter

Fire forslag til endringer i vedtekter og lover for Misjonskirken Norge (MKN), ble framlagt av Kristian Råmunddal og Stig-Olof Olsson, som begge er medlemmer i hovedstyret. Den første saken gjaldt endringer av anbefalte vedtekter for menighetene i MKN. Begrunnelsen for endringen er på grunn av begrepene i den nye trossamfunnsloven. «Registrert forstandere» benytes ikke lenger, og i teksten ble dette skiftet ut med «menigheten» i §4.4 og med «godkjente vigslere» i § 8.2. Dette ble vedtatt som foreslått.

I MKNs lover § 5 handler det om ansvarsområder for Hovedstyret og Trossamfunnets styre, handlet det om å justere tekster i samsvar med gjeldende praksis. Endringen i § 5.1-2 handlet om at hovedstyret godkjenner til ordinasjon, ikke til tjeneste. Og det er administrasjonen, ikke arbeidsutvalget, som forbereder hovedstyrets møter. I § 5.4-2 skiftes «registrerte forstandere» ut med «vigslere». Endringene ble vedtatt.

Ett av lovforslagene ble det derimot debatt om. Det gjaldt endring av§§ 4.5-3 og 5.5. Det handlet om kravet til de to medlemmene til Predikant- og menighetsrådet (PMR) som velges av GF. I dag er det ingen krav til hvem dette kan være, og forslaget gikk ut på at dette skulle endres til at kandidatene må være ordinerte pastorer. Dessuten gikk forslaget ut på at hovedstyrets leder og lederen for Pastor- og medarbeiderforeningen ikke lenger skal ha fast plass i PMR, men kan møte som observatører. Det var også forslag om å endre noe av teksten i PMRs oppgaver, samt opprette et nytt råd, Konfliktrådet. PMR er hovedstyrets rådgivende organ som drøfter teologiske, etiske og ordningsmessige spørsmål og innstiller overfor Hovedstyret kandidater til ordinasjon. Sju delegater tok ordet i saken, og det ble argumentert med at ønsket å beholde muligheten til å velge personer til PMR selv om de ikke var ordinerte pastorer i MKN. Man viste blant annet til at hovedvekten av øvrige medlemmer i PMR allerede består av ordinerte pastorer. Etter en kort pause der ledelsen i MKN konfererte om hvordan saken skulle behandles videre, ble det bestemt å trekke hele lovendringssaken, slik at lovene står som før. Utsettelsesforslag ble levert inn, tatt opp til behandling og vedtatt å utsettes til GF i 2026.

Generalforsamlingen vedtok så alle forlagene til endringer i §§ 5.6-2 og 8 for Misjonskirken Norge. Det gjaldt valg av medlemmer til styret for Ansgarskolen AS og strukteren til datterselskapene under Ansgarskolen AS. Endringen medfører at eiermøtet velger styreleder og styret i Ansgarskolen AS, og hovedstyrets leder er generalforsamligen for Ansgarskolen AS. Styreleder for Ansgarskolen AS er så generalforsamling for datterselskapene under Ansgarskolen AS. Datterselskapene er Ansgar høyskole AS, Ansgar bibelskole AS, Ansgar sommerhotell og konferansesentyer AS og Ansgar drift og eiendom AS. Ledelsesstrukturen endres slik at rektor som er daglig elder for Ansgarskolen AS og er er daglig leder for Ansgar høyskole AS, og det skal være daglige ledere for øvrige datterselskaper. I eiermøtet for Ansgarskolen, ble det gjort vedtak i skolens vedtekter i tråd med endringene i MKNs lover.

Alle lovendringene som ble vedtatt, trådte i kraft med umiddelbar virkning.

Mange tok gjenvalg til vervene

Kandidatene for valgene var presentert i årboka og komiteens leder, Espen Øvergaard, redegjorde for forslagene. Dag Andersen (Mjøndalen) gjenvalgt som leder av hovedstyret.

Espen Øvergaard.

Alle styremedlemmene som har sittet sin periode tok gjenvalg. Ved den skriftlige avstemmingen ble det så avklart hvem av kandidatene som skulle ha fast plass og varaplass. Valgets utfall viste at faste medlemmer for fire år ble Lars Andreas Livden (Randesund), Stig-Olof Olsson (Oslo), og Kristian Råmunddal (Randesund). Varamedlemmene sitter i to år, og Ingebjørg Stenhaug (Kristiansund) ble 1. varamedlem og Astri Seljåsen Torp (Lillesand) ble 2. varamedlem. Medlemmer i hovedstyret som ikke var på valg i år, er Alice Byberg (Skien), Magne Søsveen Eriksen (Oslo) og Tine Glenna (Gjerpen).

Til Predikant- og menighetsrådet hadde Eilif Tveit og Jens Kåre Lindal sittet sin periode. Sistnevnte tok gjenvalg, og ny kandidat var Grete Jarlesdatter Vangstad, pastor i Bodø misjonskirke. Disse to ble valgt.

Høsten 2023 valgte Einar Sæther å trekke seg fra kontrollkomiteen. Bakgrunnen var at hans ektefelle hadde trukket seg som styreleder på Ansgarskolen på grunn av prinsipiell uenighet med ledelsen i Misjonskirken Norge. Einar vurderte seg derfor som inhabil. Generalforsamlingen valgte Erling Hellum til leder i komitéen. Jack Schjelderup og Rune Fridell ble valgt til medlemmer.

Hovedstyrets leder presenterte kandidatene til valgkomitéen for neste generalforsamling. Det kom så forslag om annen kandidat til ledervervet. Det ble dermed stemt skriftlig over hvem som ble komiteleder. Resultatet viste at ny leder for valgkomiteen ble Siv Fagerland Christensen (Sola). Medlemmer i komitéen ble Anne-May Holme Abrahamsen (Kristiansand), Kristin Rakli Andersen (Kråkstad), Daniel Lindberg (Narvik) og Tore Vindenes (Askøy).

Ved valg av medlemmer til hovedstyret ble det tatt i bruk stemmesedler for å avgjøre hvem som fikk fast plass og hvem som ble varamedlemmer. (Foto: Reidun Hagir Bilstad)

Den nye valgkomitéen ble (f.v.) Siv Fagerland Christensen (komiteleder), Anne-May Holme Abrahamsen, Kristin Rakli Andersen, Tore Vindenes og Daniel Lindberg. Sistnevnte var ikke til stede. (Foto: Reidun Hagir Bilstad)

Hvor er det neste gang?

Delegatene vedtok å innkalle til den neste generalforsamlingen i Grimstad. Det skal skje 29. og 30. mai 2026.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X