NY BARNEBOK: – Jeg tror at om vi alle har plass til en til i livene våre, vil verden rett og slett bli bedre, sier Linda Andernach Johannesen som har skrevet boka «Plass til en til». (Foto: Trond Filberg)


Plass til en til i livet?

Hva skal til for at vi ser litt lenger enn oss selv? Innholdet i den ferske barneboka «Plass til en til» er like mye ei bok for ungdom og voksne, selv om forlaget anbefaler den for barn 6 til 10 år.

Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no 

Det har tatt tjue år før vi nå kan lese oppfølgeren i universet med barna Stine og Jørgen – og fru Fjeld. I boka «Plass til en til» møter vi de samme personene som i boka «1 år, 2 barn, 3 venner» som Linda Andernach Johannesen og Kristin Lie skrev i 2004. Da fulgte vi Stine og Jørgen måned for måned gjennom det første skoleåret. I den nye boka som Linda har skrevet, er ikke barna blitt så mye større. De går nå i tredje klasse, og vi møter enda flere personer i livet deres. Ikke minst misjonær Anders som jobber på SFO i Colombia og den nye faddervennen deres som heter Carlos.

Den nye boka er full av opplevelser og følelser om hvordan livet til barn i skolealder kan by på gleder og vanskeligheter. Når livet ikke gikk som man hadde tenkt seg. Hva vennskap betyr når livet ikke går så greit. Hvordan engasjement og glede oppstår når et barn hjelper andre. Linda beskriver vanlige dager i livet til barn, og samtidig formidler hun sunne holdninger og gir en troverdig formidling av kristen tro.

De flotte illustrasjonene skaper både smil og nye bilder i hodet ettersom historien om Stine, Jørgen og Carlos fortsetter. Flere steder i boka dukker det opp QR-koder der leseren kan skanne og se en filmsnutt av barna, som i filmene spilles av Ingrid Kristofa Hageberg og Anton Malvin Askjer Kapstad. Det gir et enda sterkere inntrykk av livet til Stine og Jørgen.

Den nye boka «Plass til en til» er en oppfølger fra den forrige boka om Stine og Jørgen fra 2004. (Foto: Misjonsnytt.no)

Fra venstre: Andreas Kristensen, redaktør i Lunde forlag, Linda og illustratør Torkel Ekenes. (Foto: Øystein Johannesen)

Mange har bidratt i bokprosjektet

I juni var det lansering i Skien med et godt besøkt bokbad på torget i kaféen Blackbird. Da fikk folk møte både forfatteren Linda, illustratøren Torkel Ekenes – og barna som spilte i filmene om Stine og Jørgen. Rundt på veggene hang det en utstilling av illustrasjonene laget av Torkel. Illustrasjonene kunne kjøpes og en andel av salget gikk til fadderprogrammet Esperanza i Colombia, som mye av boka handler om.

Linda Andernach Johannesen som til daglig er konsulent i Misjonskirken UNG, setter stor pris på samarbeidet med Kristin Lie også denne gangen.

Skjermdump fra en av filmene med Jørgen og Stine, spilt av Anton og Ingrid fra Skien.

– Hun var viktig i den første fasen av skrivingen, og brakte Colombia nærmere for min del. Så vil jeg nevne Torkel som har gjort en kjempejobb med illustrasjonene i boka, og jeg er superfornøyd! Han har vokst opp som misjonærbarn og har selv vært både misjonær og barnearbeider. Så bokas historie lå nært hans hjerte, sier Linda takknemlig. Hun fremhever dessuten misjonærene Elisabeth og Roberto Gonzales som er utsendte av Misjonskirken Norge i Colombia.

– De har vært behjelpelige, både med å lese fortellingen, dobbeltsjekke at alt det jeg skriver om Esperanza stemmer med virkeligheten, og de var med å filme «Carlos», hovedpersonen fra handlingen i Colombia. Bakerst i boka er det dessuten en kortfattet presentasjon av Esperanza, som betyr håp.

I Norge har Morten Bjerk fra Skien filmet to barn som spiller Stine og Jørgen, i tillegg til at han har redigert alle filmene. Linda takker også Ingrid og Anton fra Skien, som spiller Stine og Jørgen i filmene. Audun Haugland fra Randesund har hjulpet med å publisere filmene nett koplet til QR-kodene.

Hør podkasten Lundestund der Linda blir intervjuet om boka >>

– Uten Forlagshuset Lunde, med redaktør Andreas Kristiansen, hadde jeg vanskelig kunnet gi boka ut. Det betyr mye at de trodde på dette prosjektet, sier Linda.

Lang prosess før boka ble ferdig

Egentlig startet arbeidet med denne boka allerede i 2007.

– Kristin Lie og jeg drodlet da rundt tanken om en fortsettelse av den første boka, og bygde ut en idé, og vi begynte faktisk å skrive litt også. På den tiden var hun selv misjonær i Colombia, og levde tett på det som skjedde der, forteller Linda. Skrivingen stoppet opp, men for et par år siden hentet Linda opp igjen idéen, og etter en prat med Kristin ble de enige om at Linda kunne ta det videre alene. Notatene fra 2007 var et godt startpunkt for historien slik den nå er utgitt.

– Tanken med oppfølgerboka er at Stine og Jørgen hadde godt av å se litt utenfor seg selv. Jo mer jeg jobbet med boka, jo mer har jeg tenkt at det trenger vi alle, både voksne og barn. Så om boka kan være med på å hjelpe oss til å løfte blikket, til å se flere enn bare de aller nærmeste, vil det være en god ting, sier Linda. Hun håper boka kan formidle gode verdier om å leve mer gjestfritt, både i eget hjem og i forhold til hvordan vi møter mennesker med andre bakgrunner enn oss selv.

– Jeg tror at om vi alle har plass til en til i livene våre, vil verden rett og slett bli bedre. Og jeg tror det er noe av det Jesus inviterer oss inn i. 

– Jeg tror at om vi alle har plass til en til i livene våre, vil verden rett og slett bli bedre. Og jeg tror det er noe av det Jesus inviterer oss inn i. Når vi møter og tar imot en til kan vi i større grad dele livene våre. Da formidler vi hvem Gud er. Litt svulstig sagt, kanskje, men jeg tror det, sier hun og synes barna ofte er flinke veivisere med åpne hjerter for andre.

– Samtidig er voksne rollemodeller for barna og kan legge til rette for at det er plass til flere. Det ser barna, og det kan skape en god vekselvirkning, sier forfatteren.

Kanskje nettopp derfor er dette ei bok vi bør ta oss tid til å lese i sakte tempo, helst sammen en til, et barn eller barnebarn – eller gi i gave. For «Plass til en til» er ei bok som egner seg veldig godt for nære lesestunder med foreldre og barn. Og like mye ei bok for leseglade barn som kan utforske historien selv. Dette er ei bok å bli godgnuga av.

På kaféen Blackbird i Skien ble den nye boka lansert i juni i år. (Foto: Øystein Johannesen)

På bokbadet med Linda deltok Anton Malvin Askjer Kapstad og Ingrid Kristofa Hageberg som spiller Jørgen og Stine i filmene. (Foto: Øystein Johannesen)

PLASS TIL EN TIL

Av Linda Andernach Johannesen.

Illustrert av Torkel Ekenes.

Utgitt juni 2024 av Forlagshuset Lunde, Luther Forlag.

Boka har 94 sider og er innbundet.

Veiledende pris er i dag 299 kroner.

Boka kan du blant annet kjøpe hos Frikvarteret Bok & Musikk, Forlagshuset Lunde og Bok & Media.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X