ARENDALSUKA: Midt i gågata hadde Misjonskirken Norge stand under Arendalsuka. Flere lokale medarbeider deltok, her (f.v.) Jens Kåre Lindal fra Vågsbygd, Siri Iversen og Marion Gunstveit Bojanowski fra Grimstad misjonskirke. (Foto: MKN)


Møtte folk i Arendals gater

I år deltok lokale og sentrale medarbeidere i Arendalsuka med egen stand og aktuelle seminarer. Forestillingen Vingespenn ble vist under Arendalsuka Ung.

Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no – publisert 22.08.2024, oppdatert 23.08.2023

– Det er viktig og riktig å være der folk er. Mye av det som skjer en slik uke er ikke målbart. Men det skjer noe både i oss, og i de menneskene vi møter. Å være positivt synlig som «kristenfolk» er en viktig grunn til å delta på et arrangement som dette, sier Siri Iversen, generalsekretær i Misjonskirken og initiativtaker til årets deltagelse. På standen stod de med hvite T-skjorter med disipplekorset, og Siri benytter også anledningen til å ta på seg pastorsnippen.

– Jeg liker å bruke pastor snippen når ikke folk vet hvem jeg er. Det skaper en tydelighet på hvilken rolle jeg har. Veldig mange kommenterer det, og det åpner opp for spennende samtaler. Men det er absolutt ikke et «must», sier hun og har gode erfaringer med «snipp» både i år og i fjor på Arendalsuka.

Lokalt ansatte stod på stand

Det er første gang Misjonskirken Norge har egen stand på Arendalsuka. På standplass 118 i gågata var standsteltet tildelt plass. Ved siden av var det stands for blant annet Autoriserte besøkssentre i Norge, Syvendedags Adventistkirken, Fair Play Bygg Norge og Folkeakademiet Grorud-Stovner.

Fra venstre Torunn Fidje Lian, Jonas Hompeland, Naomi Curwen og Aleksander Gundersen. (Foto: MKN)

– Jeg er super-takknemlig for den gode responsen jeg fikk fra de ansatte i våre misjonskirker til å stå på stand. Vi hadde fire personer på standen hver dag, og alle gjorde en svært bra jobb! Vi har så mange flotte folk, sier Siri begeistret.

I løpet av dagene ble vår stand betjent av medarbeidere fra våre lokale misjonskirker, som Marion Gunstveit Bojanowski (administrasjonsleder i Grimstad misjonskirke), Jens Kåre Lindal (hovedpastor Vågsbygd misjonskirke), Kristine Lauvrak (medpastor Froland misjonskirke), Vidar Røed (hovedpastor Froland misjonskirke), Daniel Aas Brændeland (hovedpastor Flekkerøy misjonskirke), Torunn Fidje Lian (pastor Randesund misjonskirke), Jonas Hompland (ungdomspastor Randesund misjonskirke), Aleksander Gundersen (pastor Hånes misjonskirke) og Torbjørg Oline Nyli (hovedpastor Ytre Randesund misjonskirke).

Fra de ansatte sentralt i Misjonskirken Norge deltok foruten generalsekretæren, Torben M. Joswig, Tor Marius Langås, Naomi Curwen, Yngve H. Brosstad, Jon-Arne Hoppestad og Stein Bjørkholt. Fra Misjonskirken UNG deltok Mats Sveindal og Linda A. Johannesen.

– Jeg opplevde at vi ble møtt med en nysgjerrighet på hvem vi er og hvorfor vi var der. Mange av «våre egne» kom forbi og uttrykte stolthet over vår tilstedeværelse. Andre kom innom for å fortelle om sin link til misjonskirken eller til kirka generelt, forteller Marion G. Bojanowski. Det gjorde inntrykk på henne hvor åpne folk er for en samtale når de er på «nøytral grunn» og ikke må inn i en kirke.

Spesielt mange av skoleungdommene som kom innom, ville gjerne høre om tilbudet i deres nærområde.

– Spesielt mange av skoleungdommene som kom innom, ville gjerne høre om tilbudet i deres nærområde. Noen kom også med et brennende engasjement for familie og venner, forteller Marion om sin opplevelse av å stå på standen.

Kristine Lauvrak kom i samtaler med mange unge på Misjonskirkens stand i Arendal.

Fra venstre: Linda A. Johannesen, Kristine Lauvrak, Vidar Røed og Mats Sveindal.

Åpenhjertige samtaler med unge

– Det som gjorde størst inntrykk på meg var en samtale med en person som litt forsiktig oppsøkte teltet. Han begynte å fortelle om hvordan han for mange år siden hadde vært i en kirke, men opplevde at der ikke var rom og plass for han. Sårene han bar med seg, samtidig som der var en lengsel etter tilhørighet og fellesskap. Vi snakket om tro og tvil, og han var nysgjerrig på hva en misjonskirke var. Vi snakket sammen en stund, og setningen «nå har jeg fortalt og satt ord på noe jeg aldri har sagt til noen, takk for at du lyttet», gjorde noe med meg, forteller Kristine Lauvrak. Hun er til daglig medpastor i Froland misjonskirke.

Kristine forteller også om ei jente som fikk se standsteltet.

– Hun kom smilende bort og bare ville si takk til misjonskirken.  Hun fortalte hva studentarbeidet Touchpoint hadde betydd for hennes trosliv da hun flyttet til Kristiansand. Hun hadde grudd seg litt til å flytte, alt som var nytt og ukjent. Da hadde hun gjennom Touchpoint funnet et sted hun kunne komme, være med andre, og det hadde vært avgjørende for at hun bevarte og fikk vokse i troen. Nå inviterte hun med seg andre, og det var enkelt å be med seg medstudenter som ikke hadde en tro, sier Kristine rørt.

Det var mange skoler i byen denne uka, og ungdommene var innom standen og fikk popcorn.

– Da er det lett å spørre hvor de kommer fra, om de skal konfirmere seg, og om de har hørt om de ulike misjonskirkene og ungdomsarbeidet i området, sier Kristne som oppfordret ungdommene til å sjekke ut tilbudene i de lokale misjonskirkene.

Være der folk er

Mats Sveindal, vikarierende daglig leder i Misjonskirken UNG, stod på standen tirsdag.

– Jeg lærte mye om bredden av alle som er til stede i Arendalsuka, og jeg syns det er flott at vi er der. Det er aldri feil å være der folk er, og vi hadde fine samtaler med folk som kom innom standen, sier Mats. Han mener at på slike arrangementer blir det ikke så påtrengende som om man stod alene på et torg og Misjonskirken er heller ikke usynlig, men glir inn blant mangfoldet. Da er folk åpne for å stoppe opp og møte dem som er på standen.

Hvert år er det rundt 1900 arrangementer og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august under paraplyen Arendalsuka. Sentrumsgatene er fylt med stands for frivillige organisasjoner, foreninger, institusjoner, kirker og politiske partier. Standsgatene er ikke inndelt tematisk, men innbyr til en spennende tur gjennom mangfoldet.

Fra venstre Torben M. Joswig, Siri Iversen, Jon-Arne Hoppestad og Yngve Brosstad. Stein Bjørkholt i bakgrunnen på standen.

På vei til Arendal, fra venstre, Daniel Aas Brændeland, Torbjørg Oline Nyli, Stein Bjørkholt, Torben M. Joswig og Siri Iversen.

Samtaler om Jesus og synd

Peder Kjøs og Linda A. Johannesen i samtale om Jesus under Arendalsuka. (Foto: MKN)

Tirsdag formiddag var ett av arrangementene på Barbu scene i regi av Misjonskirken Norge og Pinsebevegelsen. Temaet var «Er Jesus relevant i 2024?». Siri Iversen ledet samlingen.

Første delen var en samtale om temaet «Hva er det med Jesus?», mellom Levende tro-konsulent Linda Andernach Johannesen i Misjonskirken UNG og psykolog Peder Kjøs. Den andre delen hadde overskriften «Er vi ferdig med synd?» og var en samtale mellom Peder Kjøs og Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsen i Norge.

Les tidligere artikkel om samtalene til Linda og Peder >>

– Ulempen med det kristne syndsbegrepet, er at folk kommer til å bruke det som et maktmiddel og si at din synd er verre enn min, sa Peder Kjøs foran en fullsatt sal, i følge Vårt Land. Han mente at begrepet synd både har blitt og blir misbrukt av kirken gjennom historien. Hvis alle er syndere, som Paulus sier i Det nye testamentet, burde egentlig folk bry seg mest om sin egen synd og mindre om andres. Likevel har kirken prøvd å skjule sin egen synd ved å peke på at andres synder er mye verre, refererte Vårt Land.

– Akkurat det har gjort kirken og kristendommen litt vanskelig for en del av oss, sa Øystein Gjerme. Kritikken mot syndsbegrepet og kirkens moralisering har vært en viktig maktkritikk i nyere historie. Han mente det har vært viktig for folk å løse seg fra at presten eller pietisten på bedehuset, skal ha makt over atferden deres, skriver Vårt Land.

Fikk brobyggerprisen i Arendal

Tirsdag 13. august ble det holdt en økumenisk fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken under Arendalsuka.

– Uten globalt fokus blir det vanskeligere å mobilisere ressurser, få til politisk press, eller skape nødvendig bevissthet rundt situasjonen. Dette kan føre til at krisen vedvarer eller forverres, og at millioner av mennesker blir sittende fast i en ond sirkel av fattigdom, konflikt, og sult, sa generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd fra talerstolen. Han ledet gudstjenesten sammen med prester og pastorer fra Arendals menigheter. Fra Misjonskirken Norge deltok pastor John David Wikstøl i Bjorbekk misjonskirke.

Under gudstjenesten ble Norske Kirkeakademiers Brobyggerpris delt ut. Begrunnelsen for prisen var at prisvinneren nyter stor respekt og anerkjennelse for sitt arbeid med humanitær hjelp, bistand, og politisk påvirkning. Organisasjonen fokuserer på de grunnleggende årsakene til fattigdom og urettferdighet, og adresserer med tydelig stemme økende globale ulikheter og klimaendringer. Det var styreleder i Norges kirkeakademier, Knut Refsdal og generalsekretær i Norges kirkeakademier, Kristin Gunnleiksrud Raaum, som kunne overrekke prisen til Kirkens Nødhjelp. Det var generalsekretær Dagfinn Høybråten som mottok prisen på vegne av organisasjonen.

Se opptak av hele fredsgudstjenesten fra Arendal >> 

– Vi er med å virkeliggjøre det oppdraget kirkene har i verden. Når vi er i aksjon, er dere i aksjon, sa Høybråten i sin takketale og refererte til kirkene som står bak Kirkens Nødhjelp. Det var også Høybråten som holdt prekenen i fredsgudstjenesten.

Vingespenn ble vist i Arendalsuka. Dansere sammen med Elin F. Sæverås (prosjektleder Norges Kristne Råd) helt til venstre, Håvard Haugland (daglig leder FriBu) i midten og instruktør Siren Godø helt til høyre. (Foto: Gjermund Øystese, Norges Kristne Råd)

Vingespenn vist i Arendal

Arendalsuka Ung i midten av august hadde Norges Kristne Råd, Tro & Medier og Tankesmien Skaperkraft inviterte torsdag til en engasjerende ungdomspolitikerdebatt under Arendalsuka, med temaet: «Bør det være pornofilter for barn på kommunale nettverk?».

I forkant av paneldebatten ble forestillingen Vingespenn framført. Det var om lag 150 til stede, deriblant rundt hundre ungdomsskoleelever fra skoler i nærområdet. Vingespenn ble også vist for flere hundre elever i videregående skole dagen etter. Forestillingen Vingespenn tar opp tematikk knyttet til moderne slaveri, forbrukerjaget, algoritmer og pornografi.

Les artikkelen om paneldebatten >>

Vingespenn er en multimedia-forestilling utviklet for og med ungdom, som setter fokus på utnyttelse i tekstilindustrien og sexindustrien. Videre løfter den frem sammenhengene mellom vårt forbrukssamfunn, shoppingkonsum, pornokonsum og utnyttelse som foregår på andre siden av produksjonskjeden. Vingespenn inviterer til refleksjon om urett, utfordringer ungdom står overfor i en digital verden, hva som gir håp og hva vi kan gjøre sammen.

Misjonskirken Norge og Misjonskirken UNG stod som medarrangør og støttet deltagelsen på Arendalsuka økonomisk. Tolv andre kirkesamfunn og organisasjoner gjorde det samme. Uten den brede støtten hadde ikke deltagelsen vært mulig.

Forestillingen Vingespenn ble vist på Kanalplassen i Arendal for mange hundre ungdommer i løpet av Arendalsuka. (Foto: Gjermund Øystese, Norges Kristne Råd)

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X