GLOBAL UKE: I løpet av det siste året har det globale antallet som lever i vår tids former for slaveri fortsatt å stige, skriver Gjermund Øystese og Elin F. Sæverås (bildet).


Slaveriet er en økende global krise

Situasjonsbildet for moderne slaveri i 2024 beskrives som en  global krise. Det krever handling.

Av Gjermund Øystese og Elin F. Sæverås, Norges Kristne Råd

I 2024 er kampen mot moderne slaveri og menneskehandel på et kritisk punkt. Ifølge den siste rapporten fra FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) og den årlige Trafficking in Persons-rapporten, har vi sett både fremskritt og tilbakeslag sammenlignet med året før. Men verdenssamfunnet har fremdeles mye å gjøre for å nå FNs bærekraftsmål 8.7 om å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030.

I løpet av det siste året har det globale antallet som lever i vår tids former for slaveri fortsatt å stige. FNs estimater viser at godt over 50 millioner mennesker utsettes for tvangsliknende forhold, en økning på 10 millioner de siste fem årene. Tallene for tvangsarbeid alene har nådd 28 millioner mennesker – inkludert minst 6,3 millioner som tvinges til å utføre seksuelle tjenester. 22 millioner er fanget i tvangsekteskap. Med et gjennomsnitt på én av 150 mennesker som lever i grov utnyttelse, er det tydelig at vi ikke er på vei mot en slutt på denne krisen.

Setter fokus i november

Fra 10. til 17. november setter vi fokus på dette temaet under Global uke. Dette er en økumenisk uke der menigheter i Norge setter søkelys på vår tids former for slaveri, for å inspirere og utruste hverandre til å gjøre det vi kan for å forebygge og bekjempe utnyttelse. Norges Kristne Råd tilrettelegger uka i samarbeid med en tverrkirkelig styringsgruppe, som ledes av misjonskonsulent Naomi Curwen.

Menigheter og grupper utfordres til å markere Global uke med bønn, temagudstjenester, stabsandakt, forestillinger eller temasamlinger. Motto for uka er «Belys slaveriet». Det er utarbeidet mange ressurser for å ta opp temaet i egne sammenhenger. Global uke har laget ferdig materiell så du kan dele bilder og innlegg i sosiale medier, på nettsider og som innlegg til media. Det er også opplegg som kan benyttes i gudstjenester og samlinger i menighetene. Multimediaforestillingen «Vingespenn» er laget for at ungdom kan ha dette som tema.

Styringsgruppa for Global uke ledes av Naomi Curwen (midten). Foto: Kirkerådet.

Et kall til handling

Fra et kristent perspektiv handler det om at hvert menneskeliv har en iboende verdi, uansett bakgrunn eller status. Når så mange i dag lever under tvang og forhold som krenker deres verdighet, må vi våge å se problemene i et større bilde, hvordan vi alle er del av dette bildet, og handle deretter. Da hører store ord som «kall» med.

Skal vi klare å utrydde moderne slaveri innen 2030, må innsatsen intensiveres kraftig. Verden kan ikke lenger ignorere den humanitære krisen som moderne slaveri utgjør. Vi må handle nå. Det betyr at vi som forbrukere, borgere og samfunn må stå sammen for å utfordre systemer som opprettholder utnyttelse og urettferdighet. Vi må legge press på myndigheter og selskaper til å ta de nødvendige grepene for å beskytte de som løper størst risiko for å bli utnyttet til arbeid – eller til seksuelle formål. Dette innebærer alt fra å styrke lovverk, forbedre sosial beskyttelse, og sikre etisk rekruttering av arbeidere.

På individnivå har vi også en viktig rolle å spille. Vi kan snakke mer om menneskehandel, slaveri og sosial dumping. Vi kan ta mer ansvar i våre daglige kjøp og handlinger, så vi bidrar til positiv endring. Åpenhetsloven gir oss som forbrukere et verktøy for å etterspørre informasjon om vilkårene tilde som sydde jeansen eller hentet ut mineralene til mobilen vår. Vi skal ikke undervurdere vår egen forbrukermakt. Men det kreves en bredere samfunnsinnsats for å sikre at alle varer og tjenester i norsk økonomi er etisk produsert og uten forbindelser til tvang eller utnyttelse, enten det skjer i Norge eller i andre land.

Verden trenger en global dugnad for å få slutt på slaveriet – og det haster. Det står ikke på mulighetene egentlig, men på viljen – viljen til rettferdighet og nestekjærlighet.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X