GI JESUS VIDERE: Isak Voie talte om hva andre har betydd for hans egen tro. (Foto: Trond Filberg)
Vi er bedre sammen
Hva skal til for at flere hører om Jesus? Hvordan kan vi dele vår tro i et moderne Norge? Gi Jesus Videre utrustet deltagerne.
Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no
Hovedsalen i KRS Live i Kristiansand sentrum var fylt opp av 950 deltagere og medarbeidere. Konferansen startet ved lunsjtider på fredag og varte til lørdag kveld, første helgen i november. På scenen stod Kjell Einar og Thaku som vertskap, før Stagedive Live tok over i lovsang. I fellessamlingene skiftes det raskt mellom nye talere, sofaprat og innlegg, moro og informasjon.
– Vi er her fordi vi bryr oss om barn og unge, og barn og unges forhold til og tro på Jesus. Vi er på Gi Jesus videre rett og slett fordi vi ønsker å gjøre nettopp det – gi ham videre. Hvorfor det? Fordi vi tror at Jesus er den han sier han er, Guds levende sønn. For å formidle dette, er relasjoner utrolig viktig! For der, når vi er glade i hverandre, kan vi lytte til hverandre, kan vi dele det vi har i hjertet og dele det vi holder høyt, innledet Linda Andernach Johannesen, komitéleder for hele konferansen.
– Det å være med å legge til rette for at så mange får ny inspirasjon og nye verktøy til å gi troen videre til barn og unge, er stort! Å se den fullsatt hovedsal reise seg og tilbe Jesus sammen – det var stort, sier Linda til misjonsnytt.no. Hun er takknemlig for alle som har bidratt til å få dette til. Med seg i komiteen hadde hun Bente Sandtorp (Baptistkirken), Roald Zeiffert (HLT), Magnus K. Grytnes (Pinse), Karin Fjerdingby (Pinse), Eirik Fjellestad (Frikriken) og Ståle Ørsnes (Frelsesarmeen). Det er Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion som står som arrangør for Gi Jesus Videre. I tillegg var det en lang rekke medarbeidere som har stått på for gjennomføringen.
Dyktige folk med gode hjerter
– Jeg syns at temaet «Plass til en til» kom tydelig fram gjennom de tre fellessamlingene våre, et tema jeg tror er svært viktig i en tid der vi ser mye ensomhet og rotløshet. Det å gi andre en plass, enten vi snakker om i våre personlige liv, i menighetene våre eller i samfunnet generelt, tror jeg kan være en nøkkel til å gi Jesus videre til både barn, unge og andre vi måtte ha rundt oss. Det kan være utfordrende, absolutt, men jeg tror likevel det er noe å strekke seg etter, sier Linda.
– Det er så flott å jobbe sammen på tvers av trossamfunn, kjenne på fellesskapet og at vi står sammen om dette. Det er så mange dyktige folk, med så gode hjerter. I vår tid er det så mye som skiller, og det er lett å henge seg opp i det. Men når vi kan jobbe sammen som dette, med fokus på det vi står sammen om, tror jeg vi lever ut Jesus bønn for oss om enhet. Det er både livgivende og moro, smiler konferanselederen.
Et mylder av seminarer
Bredden av seminarer kunne oppleves overveldende da deltagerne skulle velge mellom over 50 ulike titler fordelt på seks økter. Av 55 seminarholdere var det sju foredragsholdere fra Misjonskirken; Hannah Træen, Inger Elisabeth Borge, Isak Voie, Viggo Klausen, Ingrid Lindberg, Martine Aanensen og Ingvild Simonnes.
– Da vi inviterte seminarholdere hadde vi to tanker i hodet, forteller Linda som selv hadde to seminarer.
– For det første ville vi at tematikken skulle bli dekket, både den generelle om å gi Jesus videre til neste generasjon, og den som handlet spesifikt om årets tema: «Plass til en til». Dernest ville vi ha seminarer som var relevante for alle aldersgruppene, fra de yngste barna til de unge voksne. I tillegg ville vi at også pastorer og styremedlemmer ville finne noe interessant, men hele tiden med barna og de unge i tankene, forklarer Linda.
Inkluderer vi alle?
En av hovedtalerne ved konferansen var Mark Deymaz fra Mosaic Church i USA. Han utfordret oss til å tenke multietnisk for våre menigheter.
– Vår tid er multietnisk og vil bli mer preget av det i tiden som kommer. Hva betyr dette for oss når dagens barn vil være ledere i menighetene om få år? Er vi troverdige når vi sier at Gud elsker alle, men i menighetene er vi ofte etnisk segregerte, reflekterte Mark som både holdt seminarer og talte i fellessamlingene.
Peder Kjøs utfordret mange med sitt seminar med temaet «Hvordan snakke med hedninger om Jesus». Som selverklært hedning og erfaring fra å sette fast kristne i diskusjoner, delte han sine synspunkter på hva som virket sterkest på ham som ateist. Han hadde minst tro på logiske argumentasjoner, og var mer åpen for å høre om hva en kristen selv opplevde i sin tro. Hvordan en kristen lever ut sitt trosliv, gjør mer inntrykk enn å forsøke å forsøke å vinne en diskusjon. Han utfordret kristne derfor til å snakke om hvorfor de tror på Jesus, fortelle om hvordan de har blitt en kristen og vise med sitt liv at man forsøker å leve som en kristen.
Ble et høydepunkt
– Fellessamlingen med alle fra Misjonskirken Norge på lørdagen var et av mange høydepunkt for meg, sier Kristoffer Gullhav som er ungdomsarbeider i Grimstad misjonskirke. Menigheten hadde over tjue medarbeidere på konferansen.
Til sammen var det om lag 250 deltagere og medarbeidere fra misjonskirkene, og var dermed den største gruppa representert blant alle kirkesamfunnene. Lørdag ettermiddag var alle fra misjonskirkene samlet i lokalene til De Frie Evangeliske Forsamlinger. Der takket Siri Iversen alle som på ulike måter bidro i konferansen og som står i tjeneste lokalt og sentralt. Samlingen ble avsluttet med bønn.
Kristoffer synes det fint å være i dette fellesskapet der så mange ønsker å vie av sin tid til å bli enda mer utrustet til å gi det viktigste i livet vårt videre.
– Og så var det en personlig sterk konferanse med mye spennende som skjer framover. Derfor syns jeg at hele konferansen egentlig under ett vil jeg ha som et høydepunkt i lang tid, legger han til.
Tok med masse inspirasjon hjem
I mylderet av seminaret fikk Kristoffer med seg fire av dem i løpet av de to dagene: «Hva gjør Bibelen meningsfull for ungdommer/unge voksne», «Familier og vennegjenger som lever ut troen sammen», «Unge leder unge» og «5 konkrete tips til å skape gode relasjoner med ungdommer».
– Som ungdomsarbeider så sitter jeg igjen med masse inspirasjon til å hvordan utvikle arbeidet vi driver videre med hensyn til bibellesning og lederopplæring så ungdommene kan lede unge. Det har også vært en bekreftelse på at vi allerede gjør mye bra i relasjonene vi har med ungdommene og ungdommene seg imellom, sier han.
Med seg tilbake til Grimstad fikk Kristoffer flere konkrete tips på hvordan motivere ungdommene til å ta opp Bibelen og lese i den, skape arenaer der de kan møtes, lese sammen og diskutere det som de leser til at det skal bli forståelig for alle. Kristoffer håper også å kunne utfordre og utruste enda flere ungdommer i lederroller for å utvikle og utruste dem i tjenestene de står i.
Gi Jesus Videre – hele året!
Vil du at flere i teamet ditt skal få med seg Gi Jesus videre? Ved å kjøpe den digitale pakken får du tilgang til opptak av alle fellessamlingene, med alle taler, GJV-talks, rundt bordet-samtaler og overraskelser! Du får også lydopptak og noen videoopptak fra et titalls inspirerende og lærerike seminar fra konferansen.