IKKEVOLDSPRISEN 2025: Dagfinn Høybråten ble i ettermiddag tildelt Ikkevoldsprisen på Oslofjord Folkehøgskole. Fra venstre: Bjørn Bjørnø, Mina Augestad Fossum, Dagfinn Høybråten, Håkon Sigland og Knut Øilo. (Foto: Roger Dahl, Baptistkirken Norge).
Ikkevoldsprisen til Dagfinn Høybråten
Ikkevoldsprisen deles hvert år ut omkring datoen for Martin Luther King Jrs fødselsdag i januar. Årets prisvinner har truffet noen av Kings nære medarbeidere.
Av Kjersti McElwee, Kristelig Pressekontor (KPK)
– Jeg er rørt og takknemlig for anerkjennelsen, sier Dagfinn Høybråten da han ble informert om at han er årets vinner av Ikkevoldsprisen. Han er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN). Den tidligere KrF-lederen får prisen mens han er på fallrepet som toppleder i Kirkens Nødhjelp, og han ser først og fremst prisen som en anerkjennelse av organisasjonens virksomhet.
Ikkevoldsprisen ble utdelt i dag, mandag 20. januar 2025, på Martin Luther King Jr-dagen. Prisutdelingen foregikk under en tilstelning på Oslofjord Folkehøgskole som eies av Baptistkirken Norge. Priskomitéen består i 2025 av Niels Fredrik Skarre og Birgitte Velund oppnevnt av Oslofjord Folkehøgskole, Einar Tjelle og Fred Håberg oppnevnt av Norges Kristne Råd, Randi Heinert oppnevnt av Norges Fredsråd og Billy Taranger oppnevnt av Baptistkirken Norge.
Dagfinn Høybråten er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og medlem i lederskapet til Misjonskirken Nesodden.
En inspirasjon
Til Kristelig Pressekontor sier 67-åringen at King har vært en inspirasjon for ham både mens han var politiker og etterpå. Høybråten var politisk aktiv allerede fra slutten av 1970-tallet og ble etter hvert både statssekretær og statsråd. Han satt på Stortinget i åtte år.
– Det er veldig sterkt at vi anerkjennes i Martin Luther King Jrs ånd. Jeg er såpass gammel at jeg husker den siste fasen av borgerrettskampen med King i spissen, og jeg har møtt noen av dem som sto sammen med ham, forteller Høybråten til KPK.
Kings borgerrettskamp har hatt betydning i alle årene etter at han ble drept i april 1968.
– Han fortsetter å inspirere generasjoner til å nærme seg konflikter med ikkevold og med forsoning, og det er veldig sentralt i de prosessene jeg har vært med i og som vi i Kirkens Nødhjelp jobber med hver dag, sier generalsekretæren.
– Fredeligere verden
Prisutdelingen skjedde på Martin Luther King Jr.-dagen. Priskomiteen mener det er viktig å løfte fram dagen og det forsoningsarbeidet King sto for – og som han fikk Nobels fredspris for i 1964 som den yngste gjennom tidene.
– Vårt ønske er en fredeligere verden. Feiring av King-dagen og utdeling av Ikkevoldsprisen retter oppmerksomheten mot rettferdighet og fred med ikkevold som redskap, sier komitéen i sin begrunnelse for å gi KN-lederen Ikkevoldsprisen.
De mener Høybråten står støtt i denne tradisjonen og peker både på hans rolle som generalsekretær og som leder for Sannhets- og forsoningskommisjonen for urbefolkningsgrupper i Norge. Kommisjonen avga sin rapport til Stortinget i juni 2023.
Fredsarbeid
– Både i ledelsen av Kirkens Nødhjelp og i kommisjonsarbeidet ser vi et solid engasjement, en djervhet og en faglig tyngde som gjenspeiler verdier i Kings ånd, som fred, ikkevold, frihet, rettferdighet, likhet og solidaritet, står det i videre begrunnelsen der Høybråten hylles som «en dyktig leder som på en troverdig og tydelig måte leder et imponerende og svært viktig arbeid i mange land og i en krevende tid.»
Det vises til at KN ved siden av humanitært arbeid med vekt på tilgang til vann, hygiene og sanitære løsninger, også driver et viktig freds- og forsoningsarbeid. Priskomiteen peker på Kirkens Nødhjelps fredsbyggingsprogram som jobber for å skape samfunn som er «mer inkluderende, sammenhengende og fredelige.»
Komitéen påpeker også Høybråtens og Kirkens Nødhjelps stemme for fred i høyaktuelle konfliktområder som Gaza, Ukraina, Sudan og Syria.
«Med både tydelig tale mot krig og konflikt, insistering på folkeretten og tilgang for humanitær hjelp, i kombinasjon med tilstedeværelse med egne folk og lokale partnere, er dette fredsarbeid på sitt beste,» står det.
Forsoning
Til slutt blir det vist til at Dagfinn Høybråten i årene 2018–2023 ledet Sannhets- og forsoningskommisjonen som gransket fornorskingspolitikk og urett begått mot samer, kvener, norskfinner og skogfinner. Det blir vist til at Høybråten har ledet dette omfattende arbeidet på en utmerket måte. Det har skjedd i dyp respekt for minoriteters erfaringer og sår «og med kritiske og konstruktive forslag hvor hans erfaring også fra en internasjonal kontekst spiller inn», skriver komitéen.
Prisen består av 30.000 kroner og et bilde laget av kunstneren Siri Wego. Prisen overrekkes av Mina Augestad Fossum fra Nobels Fredssenter, og Høybråten opplyser til KPK at prispengene vil bli gitt videre til Kirkens Nødhjelps fredsarbeid. [KPK]