PASTORFAMILIEN: Jacek og Iza Duda er pastorpar i Misjonskirken i Lublin. Her sammen med sine fire barn (f.v) Pjotr, Tomas, Alicja og Gosha, som alle studerer i hovedstaden Warszawa og hadde tatt turen til hjemmemenigheten for å være med på 100 års feiringen.
Feiret 100-åring i Lublin
I starten av mai feiret Misjonskirken i Lublin 100 år, og internasjonal leder Jon Arne Hoppestad tok turen for å være med på feiringen. Det ble et hyggelig møte med den gjestfrie polske menigheten, som har et sterkt misjonsengasjement.
Lublin ligger sentralt til i Polen, kun ti mil fra grensen til Ukraina og et par timers kjøring fra Warsawa. Her ble det norske besøket tatt godt imot hos pastor Jacek Duda og hans familie, sammen med to andre gjester fra den polske misjonskirkens vennskapsmenighet i Birmingham, England.
Døråpner
– Lublin er en spesiell by som preges av at den ligger midt i skillet mellom øst og vest. Møtene er nok litt konservative i forhold til det vi er vant med i Norge, hvor det fortsatt er viktig å ha slips på når man skal opp på talerstolen, forteller Jon Arne. Han beskriver menigheten som tradisjonell, men inkluderende.
– Det er utrolig hyggelige mennesker. Jacek er en omgjengelig fyr, som er opptatt av inkludering og samtidig er veldig frimodig i oppsøkende virksomhet. Ikke på en provoserende måte, men på en døråpnende måte. Han blir stadig invitert hjem til folk, også ikke-kristne.
Den katolske og den ortodokse kirken står sterkt i landet, men misjonskirken har opplevd at det har kommet nye til menigheten de siste årene med katolsk eller ortodoks bakgrunn. Lublin-pastoren er også visegeneralsekretær i Misjonskirken i Polen, som består av rundt 40 menigheter spredt rundt om i hele Polen.
Misjonsreiser over grensen
Polen ble hardt rammet av 2. verdenskrig, hvor 6 millioner polakker mistet livet, halvparten av disse polske jøder. Før krigen var det rundt 200 misjonskirker i Polen, men da det etter krigen ble avgitt store arealer til Sovjetunionen, rammet dette også kirkesamfunnet. Over to millioner polakker ble tvangsflyttet vestover, mens etniske ukrainere, hviterussere og litauere ble tvunget østover. En polsk minoritet finnes fortsatt i nabolandene, blant annet i Ukraina.
Menigheten i Lublin har siden 2006 arrangert misjonsreiser med evangelisering og nødhjelp inn i Ukraina, som ble hardt rammet av finanskrisen og deretter av konflikten med Russland om Krim-halvøya. Misjonskirken Norge har støttet misjonskirken i Lublins misjonsreiser til Ukraina siden 2014, etter en utfordring fra IFFEC. På misjonsreisene besøker de også mennesker med bakgrunn fra den polske misjonskirken.
Det hele startet med et besøk hos en ukrainsk familie som gjorde sterkt inntrykk.
– En eldre mann i menigheten vår inviterte meg med på besøk til en ukrainsk familie som reddet livet hans under andre verdenskrig, fortalte pastor Jacek i forbindelse med en av deres misjonsturer i juni i fjor. Besøkene utviklet seg etter hvert til å inkludere flere familier, menigheter og steder.
– Fire ganger i året fyller de opp en til to personbiler med mat, medisiner og klær og tar turen over grensa. Menigheten i Lublin sørger for dette, mens pengene vi støtter med gis i gave til fattige familier med ekstra behov, blan annet en familie med syv barn har fått ekstra støtte. Ellers er det ulike familier som får hjelp fra gang til gang.
Økonomisk utfordring
De siste årene har misjonskirken i Lublin pusset opp sine lokaler, som ligger sentralt til i sentrum av byen. I forkant av feiringen fikk de dessuten en stor, uforutsett økonomisk utfordring, da de fikk pålegg om å utbedre en nedkjørsel fra menighetsbygget på grunn av en vannlekkasje. Kostnadene har påløpt til 85 000 kroner, som er en stor sum for en liten polsk menighet å ta «på sparket», etter å ha nylig investert i oppussing. Da Misjonskirken Norge fikk informasjon om dette i forkant av reisen, besluttet internasjonalt råd å støtte menigheten i Lublin med 50 000 kroner.
– Vi fikk vite i ettertid at pastoren hadde tatt opp et privat lån for å sikre å få veien klar før den store feiringen, forteller Jon Arne. Takknemligheten var dermed stor for hjelpen fra søsterkirken i Norge.
Oppfordrer til Polen-besøk
– Menigheten i Lublin drifter seg selv ellers, men vi støtter den polske misjonskirkens leirsted i Kunow, som Misjonskirken i Lublin har et vaktmesteransvar for, forteller Jon Arne.
På leirstedet har kirkesamfunnet faste samlinger og bibelcamper gjennom hele sommeren. Engelskmennene som Jon Arne traff på under 100 -årsfeiringen i mai, kunne fortelle at de tok med seg team fra sin menighet for å tjene den polske menigheten på ulike måter på disse leirene.
Jon Arne tror norske menigheter og familier som ønsker å gjøre noe meningsfylt i sommerferiene, bør vurdere Kunow som et aktuelt reisemål for en «ferie med mening».
– I Polen kan man kommunisere godt på engelsk og det er enkelt å komme til leirstedet. Menigheten i Polen er ikke stor, så det er perfekt med et team på fire til seks stykker. Man kan hjelpe til med aktiviteter for barna, undervisning, kjøkkentjeneste og ungdomsarbeid, alt ettersom hva man ønsker å bidra med,
Er det aktuelt for din menighet, ungdomsgruppe eller familie og dra til Kunow eller Lublin? Ta kontakt med Jon Arne på jon-arne@mknu.no
Tekst: Rachel E. Olsen
Foto: Jon-Arne Hoppestad
Gi en gave til arbeidet?
Her kan du gi en gave til enkeltprosjekter eller til vårt generelle arbeid i Polen. Fra 2019 støtter vi også kursing og utdanning av pastorer gjennom Misjonskirken i Polen.