KREATIV TIDSBRUK: Viggo Klausen fikk brått avlyst alle sine oppdrag og reiser. Tiden bruker han nå til å utvikle materiell – og spiller nå inn nye filmer under overskriften «Levende tro – hjemme». Filmene er allerede tilgjengelige på Facebook-siden til Misjonskirken UNG. (Foto: Skjermdump fra filmen)
Kreativt kaos og nye rytmer
I forrige uke forandret mye seg for staben i UNG. De ansatte kunne ikke dra på felles kontorer, reiser ble avlyst og planlagte arrangementer ble brått stoppet. Det krevde mye oppfølging og viktige beslutninger måtte tas.
Korpstinget til Misjonskirken Speiderkorps som skulle vært holdt i Mjøndalen 13.-15.mars ble brått avlyst. Landsmøtet i april er foreløpig utsatt på ubestemt tid. Viktige vedtak og valg er dermed satt på vent. Tre tweens-leirer i mars ble kansellert, og de to ungdomsleirene i påsken er også avlyst – Stagedive i Fyresdal og Vegårshei.
Ulike arbeidssituasjoner
Stemningen i UNGs stab er tross alt preget av oppfølging av endringer og rapporter, kreativitet og en god porsjon positivt «kaos».
– Vi er i forskjellige situasjoner nå. Noen er hjemme med barn og prøver så godt de kan å kombinere dette med hjemmekontor. Administrativt handler det om innsamlinger av årsrapporter og sluttføring av regnskapene for i fjor. Andre igjen jobber aktivt med filmarbeid og direktesendte sendinger.
Staben har innført to videomøter i uka. Da får de holdt kontakten med hverandre om hva som skjer og koordinerer saker som de holder på med.
Feirer nattverd hjemme
Selv sitter daglig leder i UNG på hjemmekontor på Flekkerøy. Rundt seg har han kone og to små barn.
– Vi får mulighet til å teste ut en del nye ting i familien. Nå har vi for eksempel for første gang feiret nattverd sammen, bare oss som familie, forteller Svein Aksel.
Familien Nakkestad har også begynt å bruke Innput-boksen, en ressurs fra FriBU og Awana til samtaler og fellesskap.
– Å jobbe hele tiden hjemmefra med små barn har naturligvis sine begrensninger for kontorarbeidet. Samtidig er det fantastisk flott å få mulighet til å være så mye med familien, sier han og innrømmer at det er krevende å få tid og konsentrasjon til å lede UNG.
Skape nye rytmer
Han tenker at denne annerledestiden kan gi oss en anledning til å bli mer bevisst på at familiene kan skape nye rytmer for troslivet i hjemmene.
– Hverdagen har endret seg svært mye nå, og det gjør at åpenheten for å endre innarbeidede rutiner er mye høyere enn normalt. Her handler det ikke om først og fremst å benke folk foran TV og nettbrett, men at familiene kan bruke tiden vi nå har hjemme til gode samtaler, bønn og andre pulsslag.
– Jeg håper denne tida kan gjøre at mange hjem vil ta det store steget fra å gå i en kirke til det å være kirke. For Jesus er ikke avhengig av våre kirkebygg, han er til stede i våre hjem og der vi er. Den første kirke hadde hjemmet og det offentlige rom som sine to steder der de var samlet. De hadde ikke egne kirkebygg. Nå blir vi igjen «tvunget» til det å være husmenigheter, samt at i den grad vi har streamet gudstjenester så er det ute i det offentlige rom, åpent for alle.
Støtte menighetene
Denne første tiden etter at kirkebyggene ble stengt, har UNG jobbet mye med å støtte menighetene med veiledning og ressurser for å flytte det vi gjør sammen i kirkebyggene til det enkelte hjem.
– Vi holder fortsatt på med det, og vi ser at mange gode ressursene utvikles lokalt, som vi så deler videre, sier Svein Aksel som er imponert hva mange får til i menighetene.
Staben i UNG benytter samtidig muligheten til å utvikle saker som ellers ikke har vært tid til. Det handler blant annet om å fordype seg i aktuelle emner. Svein Aksel og resten av UNG-staben bruker også tiden til å være tilgjengelig for lokale ledere.
Han er også spent på om vi etter denne perioden vil se nye mennesker i UNG-grupper og misjonskirkene. Det er mange som tidligere ikke har hatt noen kontakt med menighetene, som nå har dumpet innom et møte eller et budskap fordi de følger mer med på Facebook.
Av Trond Filberg