PÅSKEFEIRING: Hvordan feirer vi påske i år? Hva skjer lokalt og sentralt i Misjonskirken Norge? (Foto: Adobe Stock, MKN-lisens)


Påske utenfor kirkedøra

Det ble enda en påske uten gudstjenester i kirkelokalene. Korona-pandemien har slått hardt innover fellesskapene for menighetene. Det utfordrer både vårt personlige forhold til påskens hovedperson, men også hvordan kirkene markerer høytiden.

Budskapet om Jesu død og oppstandelse er kjernen i vårt evig håp, men hva betyr egentlig påsken for oss i år? Hvordan formidler vi påskens budskap i en tid med usikkerhet og lengsler? Vi savner å være sammen med familie og menighetens folk. Det er derfor gledelig å se all kreativiteten som blomstrer for å skape meningsfulle og gode tilbud for å ha fokus på påskens budskap.

Lokal kalender-kreativitet

Flekkerøy misjonskirke forbereder to digitale påske-kalendere. En for barn og familier, og en kalender for voksne. Det legges ut en film-snutt hver dag fra Palmesøndag til og med 2. Påskedag.

– Vi hadde lyst til å gjennomføre noe som kunne gjennomføres uansett hva slags restriksjoner som vill komme, sier pastor Siri Iversen (bildet) i sin Facebook-hilsen til menigheten. Derfor landet de på å lage en skikkelig kalender på Facebook.

Kalenderen for barn og familie er spilt inn der menighetens barn både forteller påskehistoriene og dramatiserer det som skjer. I kalenderen for voksne har menigheten blant annet med seg Egil Svartdal, Jan Erik Larsen, Sina Saltbones, Roy Elling Foss, Martin Kolsrud og Viggo Klausen.

– Dette er personer som har besøkt oss de siste årene og kjenner oss derfor litt, og de har vært så velvillige til å bidra, forteller Siri begeistret. I tillegg har ungdommene en egen greie på instagram. Hun tror kalenderne både skal binde menigheten litt sammen og dessuten være med å skape fokus og retning i påskedagene.

På dørene med gule konvolutter

På Flekkerøya tenker de mer enn det digitale. En av dem som er med i menigheten, er Svein Aksel Nakkestad (bildet). Han var forrige dagen en av dem som gikk ut med to bæreposer fylt av gule konvolutter med en påskehilsen fra Flekkerøy misjonskirke.

– Vi deler ut konvolutter til alle husstander på hele øya, forteller Svein Aksel, som også er daglig leder i Misjonskirken UNG. Det bor i dag over 3 500 innbyggere på øya.

– Påsken har så mange lag i seg for min del. Den viktigste av dem er selvfølgelig livsfellesskapet med den oppstandne Jesus Kristus, sier Svein Aksel.

– Tenk at synden en gang for alle er sonet, at forhenget inn til det aller helligste revnet og at Gud nå er tilgjengelig overalt. At livsfellesskapet med Gud nå er vidåpent for alle som tar imot Jesus som Herre og Frelser også gjelder for meg, sier han. Det andre laget i påsken handler for ham om det intellektuelle, for eksempel om forklaringen på den tomme graven enn at Kristus har stått opp.

– Jo mer jeg har dykket ned i alternative forklaringer jo tydeligere blir det at det finnes bare en sannsynlig forklaring: Han er oppstanden! Halleluja!

For Svein Aksel handler påsken også om utallige gode familieminner. Det blir et stort savn i år.

Proklamerer Jesu oppstandelse!  

– For meg har alltid påsken mest av alt handlet om det store påskedrama som Bibelen beskriver. Det har satt seg i ryggmargen hos meg etter påskeleirene på Edland med ungdommene i misjonskirken i Haugesund, forteller Øyvind Haraldseid (bildet), generalsekretær i Misjonskirken Norge.

– Hvert år fikk vi presentert påskens fortellinger og hvordan det utviklet seg fra dag til dag. Påsken har derfor for oss som familie stort sett vært levd ut innen rammen av menighetens gudstjeneste liv, enten vi har vært i utlandet som misjonærer eller som pastor eller frivillig i lokalmenigheten, sier Øyvind som også har vært pastor i Misjonskirken Drammen.

Nå bor han utenfor Drammen, og har tilbrakt mange dager på hjemmekontoret i Skoger. En ganske uvanlig situasjon for en som ukentlig har vært vant med å reise i alle deler av landet og i utlandet.

– I år blir det hjemme-påske og digitalt kirkeliv. Det skal blir fint å dele påskens tekster og reflektere rundt påskens budskap rundt bordet hjemme også, sier han.

– I påskens budskap så finnes det så uendelig mange nyanser. Dybden i tekstene og hendelsene er ufattelige. Det jeg liker aller best med påsken, hvert eneste år, er å synge og proklamere påskemorgen den kjente salmen «Deg være ære». Det er en så fantastisk sterk tekst som rører meg dypt hver gang, sier Øyvind og ønsker alle en velsigna påske.

Jesu oppstandelseskraft virker!

Larvik misjonskirke er en av våre aller eldste menigheter, stiftet i november 1856. I påsken fikk menighetens pastor, Marcus Wallin (bildet), anledning til å skrive lørdagsandakten i Østlandsposten, lokalavisen for kommunen. Frimodig skriver han at det aldri er for sent å snu, aldri for sent å velge Jesus som valgte oss først.

I lengre tid har Marcus laget en serie på YouTube som han kaller «Marcus hjørne». Her intervjuer han personer om tro og liv. Ved årets påske er Marcus særlig fanget av oppstandelseskraften som fortsatt finnes. I et intervju i «Marcus hjørne», som publiseres før påske samtaler han med en eldre mann som får sitt liv snudd 180 grader i møte med den levende Jesus.

Se intervjuet fra Marcus hjørne – klikk her.

– Mannen som var en innbitt ateist, blir med sin kristne kone på tur til Israel. Der blir han momentant helbredet fra fryktelige smerter, blir overbevist at Jesus lever og gir livet sitt til Gud. Dagen etter lar han seg døpe, og får et kall til å hjelpe andre som ikke har det så godt, røper Marcus.

– Jesu programerklæring var og er klar. Han kom for å løfte de undertrykte, frigi dem som er fanget og gi de blinde syn, sier Marcus.

Menigheten har klart et ferdig opptak for en digital gudstjeneste som sendes 1. påskedag med Alf Rød som taler og lovsangsteamet ledet av Rebecca N. Isaksen.

Av Trond Filberg

Digitale gudstjenester

Flere menigheter lager digitale gudstjenester som vises påskedagene. Søk gjerne opp en misjonskirke på Facebook for å se hva som sendes.

Misjonskirken Norge vil sammen med tre av våre menigheter strømme tre gudstjenester i påsken.

Dette skjer kl. 11.00:

  • Skjærtorsdag fra Randesund misjonskirke
  • Langfredag fra Misjonskirken Kråkstad
  • 1. Påskedag fra Haugesund misjonskirke.

Følg med på Facebook-siden til Misjonskirken Norge – klikk her.

Påskeressurser – klikk her

På en delingsside for ressurser har vi samlet mye godt påskestoff. Her finner du blant annet filmer med Viggo Klausens påskevandring med samtaleopplegg, tegnefilmer om påsken, samt påskeandakter og bibelrefleksjoner for påskedagene.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X