Ny rapport om Oslos åndelige nød

– Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer, sier pastor Erik Andreassen. Han var talsperson for den tverrkirkelige bønneuka Bønn for Oslo, som ble arrangert i midten av januar.

I år ønsket Bønn for Oslo, sammen med Tankesmien Skaperkraft, å utfordre både kristne ledere og næringslivet til å gjøre Oslo til en bedre by. En fersk rapporten om Oslo viser blant annet at hver femte person kjenner seg ensomme.

Søkelyset i bønneuka handlet om tre ulike sider av hovedstaden: byens åndelige, sosiale og kulturelle situasjon. Dette ble blant annet presentert i samtaler med morgengjester med betydning for byen. Da møtte man Vålerenga-trener Ronny Deila, ordfører Marianne Borgen, finansmann Johan H. Andresen og Sissel Gran som er psykolog, samlivsterapeut og forfatter.

Næringslivet utfordres
Temaene i bønneuka var knyttet til den nye rapporten «Oslo Monitor 1.0» som Tankesmien Skaperkraft har utarbeidet.
– Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer. Dette tok vi med som bønnetema under Bønn for Oslo, sier Erik Andreassen (bildet), som er pastor i Oslo misjonskirke Betlehem og talsperson for Bønn for Oslo.

– Vi vil utfordre byens næringsliv til å tenke mer hensiktsdrevet for hva som er bra for byens innbyggere og ikke bare egen profitt, sier pastoren.

– Det gis egentlig veldig lite fra næringslivet til sosialt og religiøst arbeid i frivillig sektor. Vi vil utfordre dem og be om mange generøse næringslivsfolk og bedrifter i Oslo fremover, sier Erik til Kristelig Pressekontors journalist.

Rapporten «Oslo Monitor 1.0 – Et bilde av tilstanden i Oslo by», ble lansert torsdag 11. januar 2018 under Bønn for Oslo. Rapporten er utført av Tankesmien Skaperkraft på vegne av flere av byens menigheter. Rapporten sier:

Det er i underkant av fem prosent av Oslos befolkning som deltar jevnlig i kirkelig aktivitet.

Dr. McKenzie Pier fra New York deltok under bønneuka for Oslo.

Inspirasjon fra New York
Pastorene i Bønn for Oslo, som tok initiativ til rapporten, har hentet mye inspirasjon fra New York og årets hovedtaler Mac Pier.
– Han er ikke først og fremst kjent for å være en taler, men han har vært en ledende person i enhets- og bønnearbeidet i New York i mange år. Pier ble utfordret av Tim Keller til å starte New York Leadership Center. Det er nå en viktig katalysator for å engasjere kristne og kirker for å møte byens behov.
– Det har vært en samlende kraft for kirkene i New York og har vært en inspirasjon for det arbeidet vi driver med å kartlegge byen og finne ut hva de reelle behovene er, sier Erik.

– Det var fint å erfare at stadig flere menigheter i Oslo står sammen i bønn for byen vår. Det er virkelig en opplevelse av en reell økumenikk og vennskap mellom menigheter og pastorer. Noen ganger kan jo økumenikk bære preg av pliktfølelse. Dessuten er jeg stolt av det vi får til med rapporten Oslo Monitor, og det spennende arbeidet vi driver med å samle menigheters innsats for å bety en større forskjell for Oslo, sier Erik etter konferansen.

Ensomhet, fattigdom og svart arbeid
– Vi håper rapporten kan bidra til at kirken og kristne ledere er med på å skape en positiv utvikling av Oslo by, sier administrativ leder i Tankesmien Skaperkraft, Ole Thomas Talset (bildet). De de har jobbet med rapporten i hele 2017.

Rapporten kartlegger blant annet hvor mange som identifiserer seg med den kristne troen og går jevnlig til gudstjeneste, sosiale utfordringer som for eksempel ensomhet og fattigdom, samt kulturelle samfunnsutfordringer som frafall i skolen og svart arbeid.

– Det som kanskje overrasket meg mest var dette med ensomhet. Undersøkelser viser at hver femte person, også i Oslo, føler seg ensom. I tillegg viser tall at det er omtrent 10.000 personer som ikke har noen nære fortrolige, forteller Ole Thomas. Skaperkraft-lederen ønsker likevel ikke å svartmale bildet av hovedstaden.

– Oslo er en veldig bra by å bo i, men vi tror det er mulig å gjøre den enda bedre, sier han og forteller at Skaperkraft har hatt flere samtaler med representanter for byrådet i Oslo og andre offentlige etater for å forstå situasjonen.

– Vi har lyst å gi en forståelse, spesielt til kirkeledere og kristne næringslivsledere, om hva som er situasjonen i Oslo og hvordan både kirken og kristne ledere konkret kan bidra til å gjøre byen enda bedre å bo i, sier Ole Thomas til Kristelig Pressekontor.

Tverrkirkelig fellesskap i enhetlig bønn
Lørdag var det bønnevandringer i Oslos bydeler, og på søndag var det festgudstjeneste i Oslo Domkirke. Der deltok blant annet prest i Storsalen, Vegard Husby, Oslo-biskopen i Den norske kirke, pastor i Oslo misjonskirke, Erik Andreassen, Lars Berg, Kristine Minde, David André Østby, Kåre Nordstoga og Frelsesarmeens hornorkester.

Tjueseks menigheter var medarrangører på Bønn for Oslo, deriblant pinsemenigheten Filadelfiakirken, Storsalen, Oslo Østre frikirke, SUB Church, Baptistkirken Home, IMI Oslo, Frelsesarmeen, Hillsong, Den Norske Kirke, og Jesus Church. Fra Misjonskirken Norge var det deltagelse fra Bjølsen misjonskirke, Misjonskirken Oslo Syd og Oslo misjonskirke Betlehem.

Tekst av Ingunn Marie Ruud (KPK) og Trond Filberg
Foto av Simen Sørhaug (Bønn for Oslo), Trond Filberg og pressefoto. Film av Øyvind Ganesh.


Filmopptak på Facebook med samtale med Marianne Borgen og Johan H. Andresen.

Johan H. Andresen og Marianne Borgen – morgengjester 12.jan 2018

Han er femte generasjons arving av en av Norges største formuer. Hun er vokst opp i trange kår i Groruddalen. Hva har de felles? Finansmann Johan H. Andresen ordfører Marianne Borgen var fredagens morgengjester. Og funfact: milliardær Johan H. Andresen handler også bensin på mandager fordi det er billigst! I samtale med Erik Andreassen

Posted by Bønn for Oslo on 12. januar 2018

Nettsiden til Bønn for Oslo

Misjonskirken Norges og UNG sine bønneemner – Bei31 – be i 31 dager.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X