BØNNEUKEN: – Når vi gjør noe sammen, utvides vårt perspektiv. Gjennom det ser vi mer av Guds storhet og godhet, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd. (Foto: Gjermund Øystese, NKR)
Bekrefte vår felles tro
– Gjennom enhet, som Jesus ber, kan verden se og tro, sier Erhard Hermansen. Bønneuken for kristen enhet starter 18. januar.
Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no
– Jesus ba «Må de alle være ett», og for meg er kristen enhet helt grunnleggende. Det betyr ikke at vi skal endre på hvem vi er som kirker, eller ikke kunne være uenige, men vi er brødre og søstre i Jesus Kristus. Vi er et trosfellesskap. Troen på Jesus Kristus forener oss, sier Erhard Hermansen som er generalsekretær i Norges Kristne Råd.
Vise enhetens trosdimensjon
Han minner om det apostelen Johannes gjentatte ganger beskriver om kjærlighet til hverandre og enheten for at verden skal tro. Erhard referer også til Paulus som i Efeserbrevet kapittel 3 ber: «Må dere sammen med alle de hellige bli i stand til å fatte bredden og lengden, høyden og dybden, ja, kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap. Må dere bli fylt av hele Guds fylde!».
– Å gjøre noe alene, begrenser oss. Når vi gjør noe sammen, utvides vårt perspektiv. Gjennom det ser vi mer av Guds storhet og godhet. Derfor er økumenikk kirkenes arbeid for å gjøre synlig enheten mellom de kristne så viktig!
For, som Jesus ber, gjennom den skal verden se og tro, sier han inspirert etter nettopp å ha kommet hjem fra Genéve. Der har han og medarbeidere vært på studiebesøk og blant annet besøkt det økumeniske instituttet i slottet i Bossey.
Enhet gjennom tidene og inn i fremtiden
Det historiske perspektivet i årets markering gir oss anledning til å trekke linjer fra kirkemøtet i Nikea til våre dager, og minnes hvordan kristne til alle tider har søkt enhet på tvers av kulturelle og teologiske grenser. 2025 er også et sjeldent år der påsken feires på samme dato i øst og vest, noe som symboliserer håpet om økende fellesskap mellom kirkene.
Husk oss i bønn!
– Hvilke bønner ligger deg selv sterkt på hjertet i starten på dette året?
– Under Bønneuken ber jeg særlig for enheten mellom de kristne, særlig for det lokaløkumeniske arbeidet. Jeg ber også for kirkene og deres ledere, om visdom og kraft i arbeidet, svarer generalsekretæren.
I Norge er vi en del av den verdensvide kirke, og derfor ligger også den globale kirke, og verdenssituasjonen på mitt hjerte. Jeg møter regelmessige kolleger fra andre land, i krig og konflikt, som ber om at vi ikke glemmer dem. Husk oss i bønn, er deres stadig oppfordring, sier Erhard.
– Det er mye som rører meg. For eksempel da jeg i fjor vår var i Ukraina, ikke langt fra frontlinjen og møtte internt fordrevne flyktninger som møttes til bønn og tilbedelse. Midt i det som er vondt og ansikt til ansikt med deres frykt, løftet de opp håpet.
I Ål feiret han flere tiårig økumenisk fellesskap der både ordfører og rådmann takket kirkene for hva de sammen betyr for kommunen.
– De sa om kulturen i Ål: «Me kan diskutere og vere ueinige, men me er på lag.», og understreket at kirkene sammen har vært med å vise vei for nettopp det. Det rører meg også når kirkeledere møtes for åpent og ærlig dele sine troshistorier.
Del troshistoriene med hverandre!
– Da jeg begynte som generalsekretær i Norges Kristne Råd var jeg opptatt av hvordan vi kunne ta, det allerede sterke fellesskapet kirkeledere mellom, enda dypere. Jeg utfordret styret til å bruke tid på styremøtene for å lytte til hverandres troshistorier, og slik ble det.
Det har ført til en enda sterkere relasjon, og en økt forståelse og respekt for hverandre. Det vil jeg oppfordre kirkene lokal også til å gjøre, – for det gjør noe med oss.
Hva tror vi?
Vi ønsker at «Vi tror»-året 2025 skal være et år for å synliggjøre, uttrykke og gi større frimodighet til vår felles og personlige kristne tro, skriver Norges Kristne Råd og formulerer tre formuleringer:
«Vi tror» – i dag, slik vi har gjort siden Jesus levde, døde og sto opp igjen. Troen har vært levende i to tusen år, og den er levende fremdeles.
«Vi tror» – at Jesus er verdens frelser. At den treenige Gud er levende og til stede i verden og virker i historien i dag, slik Gud har gjort det igjennom historien til alle tider.
«Vi tror» – at vår tro er viktig og hører hjemme i det offentlige rom og er en samfunnsbyggende kraft som ikke skal skjules og henvises til den private sfæren.
Troen er meningsgivende, identitetsskapende og forvandlende for enkeltpersoner og for fellesskap. Men den skal ikke begrenses til den private sfæren eller til lukkede grupper. Troen må få synes og fortelles. Den må få utforskes, utfordres og anerkjennes. Troen utfordrer og skaper samfunn og verdier, og er en sterk drivkraft for samfunnsengasjement og medmenneskelig engasjement.
Både personlig og noe vi har sammen
I 2025 er det 1700 år siden det første kirkemøtet i Nikea, som resulterte i den felleskristne Nikenske trosbekjennelsen. Dette jubileet blir markert over hele verden. Akkurat som trosbekjennelsen uttrykker og synliggjør både personlig og felles kristen tro, så ønsker vi å uttrykke og synliggjøre kristen tro. At troen både er dypt personlig og noe vi bærer og bæres av sammen som kristne. Dette skriver Norges Kristne Råd på sine nettsider om bønneuken i 2025.
Hvert år fra den 18. til den 25. januar foregår den internasjonale bønneuken for kristen enhet. Denne uken står kristne i om lag 120 land sammen i bønn. I år markeres det 1700-årsjubileum for det første kristne økumeniske kirkemøtet, holdt i Nikea i år 325 e.kr.
Denne markeringen av vår felles kristne tro er bakgrunnen for temaet for årets bønneuke: «Tror du dette?». Spørsmålet er hentet fra dialogen mellom Jesus og Marta, da Jesus besøkte Marta og Maria etter deres bror Lasarus’ død. Bibelteksten er fra Johannes evangelium 11, vers 17-26.
Igjennom 2025 vil Norges Kristne Råd (NKR) og kirkene markere både Nikea-jubiléet og «Vi tror» ved flere anledninger. Dette skjer blant annet ved NKRs generalforsamling i slutten av mars, en fagdag på MF Vitenskapelige høyskole i juni, økumeniske gudstjenester og ved pinsefestivalen.
Bønneuken for kristen enhet håper kirker og kristne benytter årets materiell. Norges Kristne Råd har på sine nettsider publisert mye informasjon og ressurser om bønneuken og jubileumsåret «Vi tror».
La oss be
Barmhjertighetens Far, forny vår tro på deg og bind oss sammen gjennom din kjærlighet, slik at vi kan anerkjenne hverandre som dine barn og komme sammen som ett. Vi priser deg i Jesus Kristus, din enbårne Sønn, og i Den hellige ånds samfunn. Amen.