Kina-misjonærene Esther og Jacob Nordmo

Esther og Jacob Nordmo er trolig blant Misjonskirken Norges misjonærer i Kina, som har hatt størst betydning for menighetsarbeidet i Shaanxi-provinsen. Sammen med de andre norske misjonærene bygde de en bærekraftig menighetsbevegelse som fortsatt lever.

Jacob var med i det første elevkullet på misjonsskolen til Misjonsforbundet, 1913-15. Bibellærer på skolen var John Christensen, som i 1912 kom hjem fra misjonærtjenesten i Kina. John hadde reist ut i år 1900 med Kristian Vatsaas. I 1916 kom Kristian hjem fra Kina, da hans kone, Karine, døde og ble gravlagt på feltet. Med seg til Norge hadde Kristian sin fire barn. Det skrives at Kristian hadde en veldig glød for misjonen og reiste rundt til misjonsfolket i Norge. Dette grep Jacob, og han meldte seg som misjonskandidat. På konferansen i Kristiansund i 1917 ble han godtatt og innviet til misjonærtjenesten, og reiste til Kina.

Misjonstiden i Kina

Jacob hadde tre lange perioder i Kina. Første periode var fra utreisen i 1917, og den siste i over 11 år, fra 1935 til  han reiste til Norge og USA for siste i 1946. I mange år var han Misjonsforbundets tilsynsmann i Kina. Esther reiste som misjonær fra USA i 1921, og hun forlot Kina siste gang i 1946.

De første årene arbeidet Jacob særlig sammen med Kristian Vatsaas som også hadde reist ut igjen. Jacob hadde allerede kommet til Shaanxi-provinsen i oktober 1917. Mens Kristian reiste ut i begynnelsen av 1918 sammen med Hilda Linchausen fra Lofoten. I perioden fram til 1925, sendte Misjonsforbundet ut ytterligere fjorten misjonærer til Kina. I 1924 hadde Jacob en lengre rundreise blant menighetene i Norge for å oppildne til Kina-misjon. Den 20. mai dette året reiste Esther og Jacob tilbake til Kina, via USA. Senere arbeidet Esther og Jacob særlig tett med Christian Hvidsteen (1919-49), Marie Syltevik (1919-41), Konstanse og Fredrik Riis (1919-49), samt Annie Skau som kom til Kina i 1938.

Gjennom årene opplevde de sykdom og død, forfølgelse og krig. Samtidig ble mange kinesere kristne og menigheter startet. I 1924 var det til sammen 19 mindre misjonsstasjoner i byene Danfeng (Lungchuchai), Shanyang, Shangzhou, Luonan og Shangnan. Det var 13 organiserte menigheter, og antall medlemmer var i alt 581. I tillegg drev de åtte skoler med til sammen rundt 1 400 elever. Syke som ble behandlet dette året var 3 391 personer.

– Når de kinesiske kristne kan bære byrden og lede arbeidet selv, da er vårt arbeid fullført, sa Jacob. Nøkkelord for Nordmos misjonstjeneste var selvunderholdende, selvutbredende og selvstyrende. Eksempel på dette var igangsettingen av det første bibel- og evangeliseringsseminaret for kristne kinesere i 1922. I byen Danfeng kalte menigheten på den tiden en kinesisk pastor, og menigheten tok selv ansvar for skolearbeidet for om lag 50 elever.

Les nettartikkel om Esther og Jacob (2021) >>

Unike bilder fra Shaanxi-provinsen i Kina

Ny menighet startet i Shanyang.

Dåpshandling i Shanyang, 1939.

Evangelist Li sammen med misjonær Jacob.

Esther og medarbeidere på vei over fjellet fra Shanshien til Shanyang.

Bagrunn og familie

Jacob Martin Nordmo (01.03.1892-14.02.1981) ble født i Sørreisa. Faren het Ole Eriksen. Jacob døde hos sin familie i Oregon, 88 år gammel.

Esther Fredrerica Oberg Nordmo (15.09.1893-05.02.1990), ble født i Nebraska, USA, med foreldrene Mary Peterson og Peter Carlson Oberg. Hun hadde ti søsken, og Esther døde i Portland, 96 år gammel.

Bryllupsbildet med Esther og Jacob i Kina, 17. mai 1921. (Klikk på foto for større bilde) Foto: Misjonsbladets arkiv.

Esther og Jacob traff hverandre i Kina, og den 17. mai 1921 giftet de seg i Kina. I løpet av elleve år fikk de seks barn.

  • Erling G. Nordmo (09.03.1922-24.03.1924) ble alvorlig syk da de skulle reise til USA og Norge for hvile fra tjenesten. Etter elleve dagers reise for å finne en lege kom de til sykehuset i Hankow. Gutten hadde meningitis, men det var ingenting legen kunne gjøre, og han ble begravet der på stedet.
  • Evelyn Jeanett Nordmo (21.06.1924-24.05.1927) ble født i Nebraska. Like før hun fylte 3 år i Kina, døde hun av malaria og blackwater-feber. Hun ble gravlagt på et gravsted der elleve misjonærer var begravet, som var drept under boxeropprøret rundt år 1900.
  • Stanley Haldor Nordmo (28.11.1927-01.08.2011), ble født i Yantai, Kina. Han levde i Phoenix, Arizona, USA, og var utdannet lege.
  • Kathleen Marjorie Nordmo Rictor (15.01.1930-09.12.2017), ble født i Kina og døde i USA.
  • Audrey Nordmo Horton (21.08.1933-), ble født i Farnam, Nebraska, sin mors hjemby. Hun bodde i Kina med familien. I dag er hun gift med Mahlon Horton og er aktive i Macedonia World Baptist Mission i Nord-Amerika.
  • Rowland Nordmo (10.06.1936-) ble født  Shangshien, Kina.

Familien opplevde adskillelse flere ganger. Den mest dramatiske tiden var nok under andre verdenskrig.

De tre barna, Stanley, Kathleen og Audrey, gikk på internatskolen til Christian Innland Mission (CIM). Skolen lå i byen Chefoo (Yantai), ute ved kysten i Shandong-provinsen. Da japanerne i 1937 gikk til angrep på Kina, ble den østlige delen av landet sterkt berørt. Området var okkupert av Japan, og Esther og Jacob kunne ikke reise til barna. Det var da gått to år siden skolebarna hadde sett sin mor, og hele tre år siden de hadde sett sin far. I julen 1939 kunne de igjen være sammen i Chefoo, og Audrey begynte på CIM-skolen.

Da japanerne bombet Pearl Harbour i desember 1941, ble situasjonen langt verre. japanske militære inntok store deler av skole-området, og elevene ble stuet sammen i mindre bygg i 1942. Sommeren 1943 ble så alle skolebarna internert i en fangeleir i Weihsien, som lå over to dagers reise fra Chefoo.  Barna fikk fangenummer på brystet og levde under meget krevende forhold, uten at foreldrene visste hvordan de hadde det eller om de levde.

Der satt de sammen med hundrevis av andre i fangenskap fram til de ble satt fri av amerikanske soldater i august 1945. Så reiste de tre med båt og militærfly til India for å møte sin mor og lillebror. Sammen reiste de med fly til England, og deretter båt til Norge. Jacob kom først til Norge i desember 1946, og ble gjenforent med sin familie. Da hadde han vært misjonær i Kina i elleve år uten avbrudd.

Etter en tid i Norge og USA, reiste Esther og Jacob ut som misjonærer. Årskonferansen i Misjonsforbundet i 1951 bestemte at Indonesia skulle være vårt misjonsfelt i ti år, og ekteparet reiste ut og ble der i elleve år for å være misjonærer blant kinesere. Esther og Jacob kom tilbake til USA i 1962. Da hadde tre av barna giftet seg, og de hadde elleve barnebarn. Ved pensjonsalderen reiste de til Tahiti, opplevde vekkelse og grunnla en kinesisk menighet der. Siden var de med på vekkelseskampanjer blant kinesere flere steder i verden, framfor alt på Taiwan der de satte dype spor i Misjonsalliansens menigheter. De bosatte seg de senere årene i Portland, og var stadig aktiv for misjon og vekkelsesmøter.

I 1997 reiste de fire søsknene sammen tilbake til Shaanxi-provinsen for å se sitt hjemsted. Der møtte de kristne i menighetene som foreldrene hadde vært med å starte og betjene.

Bildet ble tatt 1. juledag i 1939 i Tsingtao. Det skulle gå lang tid før de igjen ble samlet.

Bildet er tatt i Oslo i 1946. For første gang på sju år var familien igjen samlet. Fra venstre: Esther, Stanley, Kathleen, Audrey, Rowland og Jacob.

Levde et langt liv

Esther og Jacob tjenestegjorde som misjonærer i Kina, Indonesia, Tahiti og Taiwan.

Da Jacob Martin Nordmo døde i februar 1981 skrev Esther fra USA om hans bortgang i et telegram til Misjonsforbundet.

«En åndens høvding, en djerv og utholdende misjonær og Herrens stridsmann har avsluttet sin tjeneste», skrev daværende misjonssekretær Odd T. Ommundsen, i nekrologen trykket i Misjonsbladet mars 1981. Han refererte også til avskjedstalen i 1946 fra menighetenes representant i Shaanxi-provinsen: «Hele vårt trossamfunn vil savne deg. Du har levd deg inn i våre hjerte og inni vårt samfunn».

Esther F. O. Nordmo døde i 1990 i Portland, USA, 96 år gammel. I Misjonsbladet skrev Ingulf Diesen minneordene. Fra Rowland Nordmo hadde det kommet et telegram der det stod: «Esther Nordmo gikk hjem til Herren kl. 10 om formiddagen den 5. februar. Deres i Kristus, Rowland Nordmo».


Oppslag i Misjonsbladet

Jacob Nordmo skrev flere hilsninger fra Kina, åndelige artikler og innlegg i Misjonsbladet. Det var også flere artikler om Jacob Nordmos rundreise i Norge før han reiste til Kina igjen i 1924. Her er noen eksempler – klikk på bildene for større versjon.

Jacob Nordmo hadde en større rundreise i misjonsmenighetene i Norge for å tale Kina-misjonens sak. Utklippet i Misjonsbladet 1924 viser litt av hans avskjedstale før utreisen til Kina.

Utklipp fra Misjonsbladet oktober 1930 med bilde fra bibelkurs i Shanyang.

Utklipp fra Misjonsbladet i januar 1947 etter Jacobs hjemkomst til jul.

Skrevet av redaktør Trond Filberg.
Oppdatert 27.08.2021.

Alle foto på nettsiden tilhører Misjonskirken Norge (Copyright).

Les mer om historikken for Kina-misjonen >>

Les om våre pionérer og historiske personer >>

www.misjonshistorie.no

Kilder: Misjonsbladets utgivelser og arkiv, Jubileumsboken 100 år for Misjonsforbundets historie (1984), Boken «The Mission Work in China, 1899-1951», boken «Møter med Kina, norsk diplomati, næringsliv og misjon 1890-1937 (2018), samt nekrologer og dokumenter fra Nordmos barn, og annet materiale i Historisk arkivsenter og Riksarkivet.