Historisk blikk på misjonsarbeidet i Kongo

I 1961 ble Église Évangélique du Congo (EEC) stiftet som selvstendig kirkesamfunn i Kongo (Republikken Kongo med hovedstaden Brazzaville). Den nye kirken var en frukt av mange års misjonsarbeid, startet av Svenska Missionsförbundet (i dag: Equmeniakyrkan) i 1909. Senere ble dette et nordisk samarbeid, der Misjonskirken Norge for alvor kom med fra 1939.

Men allerede på årskonferansen i Ålesund i 1938, diskuterte man spørsmålet om et nytt felt. Og samme høst reiste misjonærene Lars Tveitan og Borghild Frogner til Paris for å studere fransk. Rett etter årskonferansen i Oslo, sommeren 1939, reiste Lars sammen med svenske misjonærer, for å finne området i Kongo som skulle nås. Borghild opplevde krigsutbruddet i paris og fortsatte studier i Norge, fram til avreise til Kongo. Hun nådde Kongo i mars 1940.

Fram til 1960 var det 26 norske misjonærer som reiste ut, og totalt fram til vår tid har Misjonskirken Norge til sammen sendt om lag 60 misjonærer til Kongo. De hadde da startet misjonsstasjoner på Mpouya i 1947, Gamboma i 1948, Inkouélé i 1949, Djambala i 1957 og Ewo i 1961. Ved siden av evangelisering og menighetsbygging, ble det startet grunnskole, yrkesskole og sykestue.

Misjonsforstander Gøsta Nicklasson fra Det Svenske Misjonsforbundet og misjonsforstander Thorleif Holm Glad (sittende) fra Det Norske Misjonsforbund, sammen med kirkepresidenten Kimpolo Jasbard, signerte overenskomsten om et selvstendig kirkesamfunn. (Arkivfoto Misjonsbladet 1961)

Historisk film om misjonen i Kongo

Filmen «Håp – Lys og skygge over Kongo-Brazzaville». 
Filmen forteller historien om pionervirksomheten i Kongo. (48 minutter)

Bildene over er fra Tveitans fotoalbum som oppbevares på Historisk Arkivsenter.

Foto fra Kongo ved Fort Rousset. Misjonærene Borghild Frogner og Kirsten Hallan til venstre i bildet. (Faksimile fra Misjonsbladet oktober 1950. Foto av Martin Hallan.)

Hvem var Borghild Frogner? Les mer her >>

Jubileumsboken utgitt til Det Norske Misjonsforbunds 100-års jubileum

Misjonsvirksomheten fram til 1984.

Klikk på bildet for å lese boken, på Nasjonalbibliotekets nettside >>

Skrevet av redaktør Trond Filberg.
Publisert 2021. Oppdatert 28.10.2021.

Les om våre pionérer og historiske personer >>

www.misjonshistorie.no

Kilder: Historiske skrifter, jubileumsboken «Det Norske Misjonsforbunds Ytremisjon» utgitt ved 100 års jubileet, Misjonsbladets utgivelser og annet materiale i Historisk arkivsenter og Riksarkivet.

Alle bildene på denne siden er fra Historisk arkiv og Misjonsbladets fotoarkiv, redigert og publisert av Misjonsbladets redaktør.