Du er for ung til å ville dø

«Jeg ønsker egentlig bare å dø» sa den lille gutten i sin første samtale på Jakobs hus. Han er bare syv år gammel.

Det gjør vondt å lese historien hans, «du er så altfor ung til å ville dø» tenker jeg for meg selv. Tilbake på kontoret etter en flott uke på Liv og Vekst sitter jeg og jobber med neste runde med fadderbrev. Tema på årets festival var «River i hjertet», og noe som virkelig river meg i hjertet er historiene til disse dyrebare små.

Det er håp for deg Mateo
Jeg vil dele historien til Mateo med deg. Jeg vet ikke hva han egentlig heter, men har valgt å kalle ham Mateo. Til Jakobs hus i Colombia kommer det barn som har vært utsatt for mye vanskelig, og navnene deres holdes ofte anonyme for å beskytte dem. Mateo på bare syv år hadde vært utsatt for såpass mye at han ikke ønsket å leve lenger da han flyttet til Jakobs hus. Hans rett til utdanning, mat, omsorg og beskyttelse var totalt forsømt. Mateo er en av seks søsken, sønn til ei alenemor og offer for både fysisk og psykisk mishandling. Å uttrykke at man ønsker å dø er svært sterke ord fra et så lite barn.

Hjerterått.

Heldigvis slutter ikke historien hans der. Selv om prosessen er lang og det er mye som skal bearbeides, har Mateo det mye bedre i dag. Gutten som ikke ønsket å leve lenger uttrykker nå glede og takknemlighet! Takknemlighet over å få tre måltider hver dag, for at han har sin egen seng, og for at han får bo på et sted der han ikke trenger å være redd for mishandling lenger. Nå gleder Mateo seg over at han får gå på skole, og han er veldig glad i å leke med de andre barna på Jakobs hus. I dag er livet til Mateo mye mer likt slik livet til en syv år gammel gutt bør være.

Mateo er ikke bare navnet til denne ene gutten, men til alle barn.

Selv kjenner jeg på en stor takknemlighet for alle våre dyktige medarbeidere i fadderprosjektene, og alle våre faddere som støtter dem i arbeidet de gjør for barna. Mennesker som griper inn slik at historien til barn som Mateo får en ny, bedre kurs. Som viser barna at fortiden, uansett hvor vanskelig og urettferdig den har vært, ikke trenger å definere fremtiden.

Hvorfor kalle ham Mateo lurer du kanskje på? Det er ikke tilfeldig. Det er et vanlig guttenavn i Colombia, men det er navnets betydning som her er viktig. Mateo er en spansk variant av Mattheus, som betyr «Guds gave». Mateo er ikke bare navnet til denne ene gutten, men til alle barn. Vi har ni ulike fadderprosjekt i Misjonskirken Norge, i Colombia, Kongo og Romania. For alle disse prosjektene er drømmen den samme: at alle barn skal bli fortalt og få erfare at de er elsket, har noe å bidra med og er Guds dyrebare gave.

Bli fadder du og – sammen forandrer vi liv!

FOTO: To herlige gutter på Jakobs hus. Fotograf: Sarah Bjerk
Det er ikke sammenheng mellom bildet og historien.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X