Frodig mark på landsbygda i Afghanistan

SMITTEN SPRER SEG: Vår samarbeidsorganisasjon i Afghanistan er tilstede i provinsen Herat, som grenser til Iran, hvor Covid-19 spredte seg tidlig.

– Død og usikkerhet har alltid vært en del av livet

Covid-19 fortsetter å spre seg i Afghanistan. Vår samarbeidspartner i landet var raskt på banen med informasjonskampanjer og smittebegrensende tiltak.

Koronaviruset ble tidlig oppdaget i Iran, og mange smittede afghanere returnerte fra Iran og inn i regionen Herat, hvor vår samarbeidsorganisasjon* i Afghanistan holder til. Denne regionen grenser til nettopp Iran.

– Hele Herat-provinsen har vært i «lockdown», men siden vi er helsepersonell, har vi vært i arbeid i første linje, forteller Dr. David i samarbeidsorganisasjonen.

Vask av plaststoler i Afghanistan

Omfattende rengjøringsrutiner er innført på vår samarbeidsorganisasjons helseinstitusjoner.

Mørketall og uro

Dr. David er ansvarlig for Mental Helse-arbeidet vi støtter i provinsen, og han forteller at Covid-19 veldig fort også ble et problem for den mentale helsen i befolkningen. ­

Ifølge statistikk fra Worldometer er det registrert i overkant av 15 000 smittetilfeller og 265 døde. Men afghanske myndigheter frykter at mørketallene er store på grunn av manglende testing og et helsesystem preget av flere tiår med krig. Vår samarbeidspartner i landet er en anerkjent helseaktør og var raskt på banen med informasjonskampanjer og smittebegrensende tiltak. I Mental Helse-prosjektet ble det raskt tydelig at viruset i tillegg til å være et farlig virus, også byr på helseutfordringer i form av uro, frykt og angst.

  • Les også: Forebygging og nødhjelp i Kongo

Da Øyvind Slåtta var i kontakt med Dr. David i mai, fikk Øyvind spørsmål om hvordan det går med oss her i Norge.

– Jeg sa: Jeg er 39 år, og denne krisen er den første min generasjon har opplevd. Både livet og økonomien er blitt veldig skjørt. Dr. David svarte meg da: Jeg er også 39 år, og har aldri levd et helt år uten krise. Død og usikkerhet har alltid vært en del av livet mitt, sa han, og lo, forteller Øyvind.

Kvinne fyller på en vanntank

Afghanistans infrastruktur og helsevesen er preget av flere tiår med krig.

Prioriterer smittevern og informasjon

Organisasjonen har jobbet med å tilpasse årsplanene til situasjonen. Mental Helse-prosjektet er støttet av Norad, og de har vært svært imøtekommende med å tillate endrede planer og justerte budsjetter for aktører rammet av koronakrisen. Særlig har Norad anerkjent aktører med kompetanse som kan være med å bidra på den måten, slik vår partner gjør i Afghanistan.

– Vi visste at smitten var her, men vi hadde ikke laboratoriekapasitet til å teste. Dette skapte usikkerhet og stress, spesielt på sykehusene. Smittevernutstyr ble det også tomt for, og det ble derfor kritisk når helsepersonell verken kunne eller ville gjøre jobben sin lenger. Vi har snudd på budsjettene våre og brukt mer penger på smittevernutstyr, som hansker og masker og håndsprit, samt at vi har lagt mye innsats i informasjonsmateriell, forteller Dr. David.

Tekst: Rachel Olsen
Foto: Fra vår samarbeidsorganisasjon

* Av forsiktighetshensyn navngir vi ikke vår samarbeidspartner i Afghanistan.

Vil du gi en gave til arbeidet i Afghanistan?

Gi via Vipps til 117008 eller via kontonummer 3000 15 10300 – merk gaven «Afghanistan».

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X