Hender som holder et hus laget av papir, med et kors i midten hvor sollyset skinner gjennom.

KJEMPE FOR RELASJONENE: Levende tro-konsulent Linda A. Johannesen oppfordrer til raushet i hjemmene i denne spesielle tiden. – V kan gå hverandre litt på nervene når vi er så tett på hverandre hele tiden i et hjem med barn og voksne. Noe av det aller viktigste vi kan gjøre, er å kjempe for at vi har en god relasjon til hverandre, oppfordrer hun.

Tro på hjemmebane – ikke alltid så enkelt?

Som foreldre kan man lett sammenligne seg med andre og føle et press på å måtte ha et omfattende opplegg for hjemmekirke, når det meste av misjonskirkenes barne- og ungdomsarbeidet har vært satt på pause.

– Jeg tror vi trenger litt raushet alle mann, både overfor oss selv og andre, sier Linda A. Johannesen. Hun er Levende tro-konsulent i Misjonskirken UNG og sitter på hjemmekontor i Skien.

– Noe av det aller viktigste vi kan gjøre, er å kjempe for at vi har en god relasjon til hverandre. Fordi uten relasjon har vi ingen innflytelse. Det å ha det fint sammen, le sammen, være ærlige med hverandre, og trygge på at vi er glade i hverandre selv om vi krangler av og til. Det er med på å formidle Guds kjærlighet, oppfordrer Linda.

Familien Drangsholt på trappa utenfor husdøra

Familien Drangsholt fra Flekkerøy har hatt faste familiesamlinger hjemme og deltatt på digitale gudstjenester på nett. – I stedet for å farte rundt på ulike aktiviteter, har vi kunnet senke hvilepulsen litt, og det har gitt oss nye perspektiver, sier familien. Foto: Privat

Ressurser til hjelp

Inger Anna og Lars Kristian Drangsholt fra Flekkerøya, har opplevd at ukene med stengte skoler og barnehager har gjort at de har kommet nærmere hverandre. De tilhører Flekkerøy misjonskirke og forteller at de har deltar via jevnlige samlinger via nett og bare som familie. De synes det var en positiv overraskelse å ta i bruk ressurser som blant annet er tilgjengelig på mknu.no/ressursdeling. Samlingene som Viggo Klausen hadde laget i påsken var særlig nyttig å bruke i familiesamlingene.

– Barna fikk trening i å bla opp i Bibelen, og det fungerte greit med samtaletid etterpå. Påskemorgen brukte vi de digitale samlingene til Viggo og til Chris og dukka Øystein. I tillegg så vi gudstjenesten sammen. Så det ble mye bra påfyll i påsken, sier Inger Anna.

– Nå må det nok sies at minsten på tre år faller litt av lasset. Men noe får han likevel med seg, utdyper hun, og forteller at de vil fortsette med samlingene hjemme påske også, med andre ressurser.

Linda A. Johannesen

Levende tro-konsulent Linda A. Johannesen

Ikke alltid så lett?

Ikke alle familier har opplevd å få dette til. Har familien ikke hatt slike samlinger hjemme før, kan terskelen bli høy og samlingene litt kleine. Kanskje særlig for familier med barn i ungdomsalderen. Ikke alle er pedagoger eller predikanter på hjemmebane.

– Det kan være lurt å ta tenåringene med på råd før man starter. Det viktig at eldre barn og ungdommer kan være med å utforme det som skal skje, og at de også er med i utførelsen av det.

Les også: Mange av motorene i våre «kirkeskip» er slått av

– Dersom man aldri har bedt sammen før, kan det føles merkelig og kleint, å plutselig skulle gjøre det. Men jeg vil heie på dere og si: tål at det er litt kleint, og gjør det ikke bare en gang, men flere, slik at det kan bli en vane. Det er når ting skjer bare én gang og aldri mer, at det blir stående som kleint. Trosser man den ubehagelige følelsen, kan det bli en vane som binder familiemedlemmene sammen, sier Linda og håper bevisstheten om hjemmets betydning virkelig vil fortsette i tiden framover, også etter korona.

Styrket samhold

Familien Drangsholt har opplevd at annerledestiden har gitt dem en større «teamfølelsen», noe som har gitt dem noe noen nye perspektiver som de vil ta med seg videre.

– Det heter at Gud kan vende det onde til noe godt. I situasjonen med isolasjon, har vi opplevd det som familie. I stedet for å farte rundt på ulike aktiviteter, har vi kunnet senke hvilepulsen litt, og det har gitt oss nye perspektiver, forteller Inger Anna.

Av Trond Filberg

Gi en gave for å styrke familienes trosliv?

Misjonskirken UNG vil styrke familiene så de i større grad kan være kirke hjemme. Derfor har vi i denne spesielle tiden gjort tilgjengelig flere hjelpemidler. Mye av dette ligger åpent på UNGs YouTube-kanal.

Viggo Klausen har laget flere nye filmer med tilhørende ressurser for kreative hjemmekirker med godt innhold. Vi har også hjulpet Chris Duwe med en del materiell til hans live-sendinger. Vi jobber nå med å blant annet lage en nye serie med «Viggo for tweens»!

Vil du være med å gi en gave for å dekke de ekstra kostnadene vi har investert knyttet til disse ressurserene? Det vil være med på å gi et ekstra løft for å hjelpe barn og foreldre til å dele troen med hverandre i hjemmet!

Gi via Vipps til 93828, eller med Vipps/bankkort på minaksjon.no.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X