Blogg av Alexis Lundh

Alexis er ansatt i Tro & Medier og leder for HeltFri.net. I et nytt nettkurs underviser han om nettvett i forhold til ulike faser i tråd med tenkningen i «Bare en fase», Levende tro.

Mestre nettvett i livene våre

På mange måter handler nettvett om å mestre livet. På ingen måte er det slik at de digitale plattformene vi omgir oss med er livet, men de påvirker livet i aller høyeste grad. Unge er ekstra sårbare. Livet bør først og fremst inneholde trygge lange relasjoner fylt med kjærlighet, gode opplevelser, fysisk aktivitet, måltider og en personlig relasjon til Gud. Livet består også av smerte som vi i ulik grad mestrer og som gir oss en balanse i det som kan være glede/smerte-«kontoen».

Vi vet godt i dag at mediebruken fort kan danne ubalanse i dette bildet, da mediene gir så mange inntrykk. På mange måte blir det et kunstig stimuli som påvirker hele følelsesregistret vårt.

Nettkurset vi har laget nå går gjennom ulike faser til barn, med et gjennomgående mediefokus. Jeg jobber i Tro & Medier, så jeg tar med trosperspektivet inn i dette landskapet. Godhet, sannhet og tro er noe vi i Tro & Medier jobber bevist med å formidle. Kurset er ment å kunne utruste og istandsette foresatte til å både forstå, sette grenser og være til stede i barnas digitale univers. Barnets tjue første leveår er delt inn i fem faser, derfor det det laget fem ulike filmsnutter fra nyfødt til ut videgående skole.

Livsnære råd

Det handler om å omfavne unge i størst mulig grad, sette tygge rammer og legge et solid fundament for å bli den tillitspersonen som barnet er 100 prosent trygg på. Barnets grunnleggende verdier blir formet i de første seks leveårene. De bør ikke formes av YouTube.

Barnets grunnleggende verdier bør ikke formes av YouTube.

Oppmerksomhet og øyekontakt er to viktige faktorer jeg bruker noe tid på å snakke om. En treåring er verdensmester og vil gjerne klare alt på egenhånd. Der er det selvfølgelig viktig å la dem oppleve mye mestring, så legg til rette for det gjennom hele oppveksten! Men iPaden skal ikke en treåring utforske alene!

Gjennom kurset kommer det en del slike råd som dette, tilpasset de ulike fasene. Jeg håper at dette oppleves livsnært og ekte, da jeg bruker mye av egne erfaringer i kurset. Etablering av rutiner og gode grenser knyttet til skjermbruk, vil gjøre at barna opplever seg trygg og øke evnen til selvkontroll på alle områder.

Unge søker svar i mediene

Alt du foretar deg som mamma eller pappa vil være modellerende for barnet, også når det gjelder mediebruk. Unge er nysgjerrige, og det er du som mamma eller pappa som bør svare på mange av deres spørsmål.

I møte med unge opplever jeg ofte at det er mediene som svarer på spørsmål unge har. Vi vet at det er de sårbare elementet i oss som blir eksponert først i mye av det som mediene formidler. Identitet, seksualitet, menneskeverd og tro er noe mediene mer enn gjerne formidler mye om. Dessverre er budskapet ofte i konflikt med hva mange foresatte ønsker at deres håpefulle skal fylle seg med.

Kurset utruster til bevisst mediebruk, da kommer den kristne troen inn som et viktig element. Jesus formidlet alltid en bedre historie og vek aldri fra sannhet. Det håper jeg kan være noe for alle foresatte å strekke seg etter.

Se filmene i kurset om nettvett i fasene – klikk her.

PODCAST – BARE EN FASE

Det er bare en fase – så ikke gå glipp av den!

Hør en ny podcast med Hannah Træen og Helene M. Gundersen som snakker med spennende gjester om Levende tro, gleder og utfordringer gjennom alle barndommens faser. I seks podcast-episoder samtaler de om hva som skjer i de ulike alderstrinnene.

Spotifyklikk her.

Bare en fase – fasekorteneklikk her.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X