– Plutselig var småbarnsfamiliene ikke i menigheten lenger. Hva kan vi gjøre, utfordrer Svein Aksel Nakkestad i sin blogg. (Foto: Adobe Stock, lisens misjonsnytt.no)


Gi plass til småbarnsfamiliene


Blogg av Svein Aksel G. Nakkestad

Daglig leder i Misjonskirken UNG

misjonskirkenung.no >>

For et par år siden hadde vi en litt alvorlig runde i lederskapet i vår lokale misjonskirke. Vi hadde hatt menighetstur og det slo oss: det var bare to barn under skolealder med på turen. Hva hadde skjedd? For få år siden hadde det vært flust med barnevogner. Nå var barnevognene og gravidmagene borte. Hva hadde skjedd?

Det tok ikke lange tida før realitetene ble tydelige. De ledende og synlige lederne i menigheten hadde blitt eldre og det samme hadde barna deres. Hvem hadde fokuset på de yngste? Og hvilke synlige tjenester i menigheten var i målgruppen?

Hvilke faktorer er felles for menigheter som evner å stadig vokse seg unge?

I boken «Growing Young» skrive Kara Powell om seks faktorer som er felles for menigheter som evner å stadig vokse seg unge. Den ene faktoren som overkjører alle andre faktorer, er denne: Barn og unge og deres familier må kjenne seg prioritert. På Flekkerøy var det kort tid etter et par mødre med små barn som tok initiativ til sosiale happenings.

Om det var dette som forløste den småbarns-boomen vi har sett etterpå vet jeg ikke, men lederskapet satte fokus på et problem, slapp til yngre krefter og løsningene kom. Det var en liten endring i fokus og prioritet, som skapte stor endring. Så enkelt er det ikke alle steder i landet. I steder utenfor «bibelbeltet» må kanskje prioriteringene være mye mer radikale om det skal gi noen effekt. Om ikke en menighet lykkes med å nå småbarnsfamiliene, så vil den etter få år vokse seg gammel. Men håpet er ikke ute!

En «gammel» menighet, har masse ressurser til å bry seg om og ta seg av småbarnsfamilier. Barnepass i og utenfor gudstjenestetid, veiledning i foreldrerollen, elementer i starten av gudstjenesten rettet inn mot barna osv. Sten på sten kan det da bygges en ny kultur.

Jeg har selv sett noen i besteforeldre-generasjonen tilby seg å være som besteforeldre for noen andres barn som selv ikke hadde besteforeldre i området. Det er vakkert, og det gjør menigheten uimotståelig når generasjonene smeltes sammen.

Hvordan kan deres kirke gi småbarnsfamiliene prioritet?

Svein Aksel Guttormsen Nakkestad er daglig leder i Misjonskirken UNG fram til mandag 14. august 2023. Da starter han i ny stilling i Knif Regnskap AS. Isak O. Voie overtar samme dato som ny daglig leder i UNG.

Et tiår med store endringer

– Å være daglig leder i UNG har vært noe av det fineste som har skjedd i livet mitt. Det er så mange jeg har så mye historie med, sier Svein Aksel takknemlig.

Les avskjedsintervjuet med Svein Aksel >>

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X