Kina-misjonæren Hilda Linchausen

Hilda Linchausen var pionérmisjonær i Kina, utsendt av Misjonskirken Norge. Hennes allsidighet som sykepleier, bibellærer og bønnemenneske var særlig viktig i perioden hun arbeidet i Shaanxi-provinsen.

Hilda Kristofa Bergitte Linchausen var født 31. mars 1886 i Vaagan, Lofoten. Hun var misjonær i Kina fra 1918 til 1926.

I konfirmasjonstiden opplevde Hilda at hun ble mer interessert i Gud. Etter hvert i ungdomstiden vokste dette til et kall om å tjene Gud. Da hun var omkring 20 år ønsket hun å utdanne seg som sykepleier. Sanitetsforeningen Ålen hadde behov for flere sykepleiere på lasarettet der de behandlet pasienter for tyfus. Foreningen påkostet Hildas utdannelse mot at hun arbeidet en tid ved lasarettet.

Da Hilda var 26 år bestemte hun seg for å være misjonær, og et ble mulig å dra til Kina. Hun reiste da først til USA for videreutdanning innen sykepleie, lærte seg godt engelsk og tok en to-åring bibelskole.

Den 27. januar 1918 ble Hilda innviet til misjonærtjeneste i Oslo misjonskirke Betlehem. Kort tid etter innvielsen, 7. februar, begynte Hilda den lange reisen til Kina. Hun reiste ut sammen med den erfarne Kina-misjonæren Kristian Vatsaas.

Vel framme i Shanghai, 28. april, måtte Hilda avvente videre reise til feltet der misjonærene arbeidet. Det var stor uro med røverbander og utrygt å reise nordover. Kristian fikk militæreskorte i oktober, mens Hilda foreløpig ble værende i Hunan. Først ved årskiftet møtte Kristian henne igjen, og de reiste sammen til provinshovedstaden Xi’an i Shaanxi.

Arbeidet i Kina

I 1920 begynte Hilda for alvor arbeidet i byen Shanghsien (Shanzou). Der var hun sammen med de andre misjonærene utsendt av Misjonskirken Norge: Hulda Nyhus, Gunvor Limi og Marie Syltevik. Misjonsstasjonen i Shanghsien var da en av de viktigste stedene for misjonsarbeidet, og flere utposter ble etablert i dette området.

De så frukter i arbeidet. Kinesere omvendte seg fra avguderi til kristen tro og lot seg døpe. Samtidig var dette en tid med økonomiske vanskeligheter på grunn av ustabil kurs, risiko for og angrep av røvere, samt politisk og militær uro. I julen 1920 holdt de stevne i bytemplet. De bar ut tempelgudene, og holdt kristne møter. I løpet av julen ble 26 døpt og de innsatte kinesiske menighetsledere.

I 1921 ble Kina rammet av både hungersnød og jordskjelv. Hundretusener døde, og mange var syke og skadet. Hildas faglige styrke som sykepleier ble til stor nytte. Hjelpearbeidet var i fokus. Dette året var det også to bryllup i Kina som ble feiret blant menighetene. Esther og Jacob Nordmo giftet seg, og det samme gjorde Hulda Nyhus og Christian Hvidsten.

Hilda Linchausen arbeidet hovedsaklig på misjonsstasjonen i Shanzhou og ved utpostene omkring, i perioden 1920 til 1926. Annie Skau Berntsen kom til Kina i 1938, og hadde sitt hovedvirke i byen Danfeng i provinsen Shaanxi. (Kartmontasje MKN/TF)

I 1926 ble Hilda plutselig syk, bare uker før hun skal til Norge for en velfortjent pause i arbeidet. Hun hadde fått tyfus og ble ført til byen Shanyang i provinsen. Den 26. juni 1926 døde Hilda, bare 40 år gammel.

Hennes ettermæle ble beskrevet slik:

«Hilda, et inderlig bønnens menneske, kunne fortelle om bønneringer som var dannet for Kinas vekkelse og frelse.»

«Hilda ledet arbeidet i Shanghsien som en øm, kjærlig og omsorgsfull bestemor. Hun hadde en særlig nådegave som bibellærer, og hadde nettopp gått i gang med nybrottsarbeid vestover.»

«Kvinnene i Kina vil aldri glemme den innsatsen hun gjorde for dem.»

Misjonær Hilda Linchausen døde og ble begravet i Kina. Bildet er tatt av begravelsen der andre norske misjonærer deltok sammen med kinesiske kristne. (Foto: Misjonsbladets historiske arkiv)

Hilda Linchausen i Kina (midten) sammen med kinesiske kristne og misjonærene Jacob Nordmo (til høyre) og Christian Hvidsteen. (Foto fra den historiske filmen om Kina-misjonen).

Se den historiske filmen om pionermisjonen i Kina >>

Les publikasjonen «Misjonshistorien i Kina fra 1899», engelsk og mandarin >>

Skrevet av redaktør Trond Filberg.
Publisert 05.06.2022. Sist oppdatert 05.06.2022.

www.misjonshistorie.no

Kilder: Misjonsbladets utgivelser og arkiv, Jubileumsboken 100 år for Misjonsforbundets historie (1984), Digitalarkivet og annet materiale i Historisk arkivsenter.