ENDELIG: Jorunn Singstad Djupvik og Viggo Klausen er storfornøyde med å endelig ha gjennomført et fullstendig Velkommen hjem-arrangement. Det var Odda i Hordaland som var første sted ut til å få besøk av «sirkusteltet» og de to familieforkynnerne.
FOTO: RACHEL ELISABETH OLSEN


Forkynte Jesus i Odda

«Velkommen hjem» har hatt sin første gjennomføring, med skolebesøk, ledertrening, familieshow, Kidsgames og hoppeslott. Veien dit har vært krevende, men desto større var gleden over å se store og små fylle teltet på den gamle Smelteverkstomta i Odda forrige helg.

Jorunn Singstad Djupvik og Viggo Klausen var svært spente da Velkommen hjem skulle ha sin første, fullstendige gjennomføring. I samarbeid med Frelsesarmeen i Odda kunne de to familieforkynnerne invitere lokalsamfunnet til familieshow med enkel og kreativ forkynnelse, lek og moro. Det store, blå teltet ble et godt synlig element der det var satt opp rett ved hovedveien i Odda sentrum.

Overraskende
-Det er jo alltid spennende å komme til en ny plass. Vi hadde jo hørt mye om Odda på forhånd, at det var et sted hvor kristen tro ikke hadde hatt så gode kår. Men det var overraskende mange som kom bort til teltet og var nysgjerrige på hva dette var, og vi fikk gode samtaler med mange. Jeg opplevde oddingene som åpne og trivelige. Og de slukte Viggos forkynnelse med stort engasjement, forteller Jorunn, som er engasjert i prosjektet gjennom Bibelleseringen.

Det store teltet som ble satt opp på Smelteverkstomta, tiltrakk seg oppmerksomhet fra innbyggerne i Odda. Foto: Rachel Elisabeth Olsen

Viggo Klausen hadde tidligere i uken vært på skolebesøk to dager, og hatt undervisning om mobbing og medfølelse for 4.-7. trinn. Fredagen var de med på et ungdomsmøte i teltet og lørdag var de invitert til et SFO-arrangement på barneskolen. Her fikk de dele ut brosjyrer om søndagens familieshow og invitere folk ned til teltet for lek og moro etter SFO-arrangementet. Mange familier tok turen ned til teltet både lørdag og søndag, hvor barna fikk boltre seg med hoppeslott og andre aktiviteter og de besøkende fikk gratis popcorn og pølser.

Spesiell forhistorie
Børge Knudsen er sammen med sin kone Merry en del av lederteamet i Frelsesarmeen i Odda. Ekteparet har lagt ned en stor innsats i å få til Velkommen hjem i byen. Som første sted ut til å ha besøk av Velkommen hjem, har de vært måtte være «prøvekaniner» for prosjektet. Selv om de var usikre på hva de kunne forvente, har de sett frem til å få «sirkuset» til byen.

– Det er helt nytt for oss å gå i de baner her, men vi har tro for at Gud har en plan for dette området. Vi håper vi klarer å følge det opp i etterkant. Vi har gode medarbeidere her og gode ungdomsarbeidere, fortalte Børge i forkant av arrangementet.

Børge Knudsen er en av ildsjelene i Frelsesarmeen i Odda, som var vertskap for Velkommen hjem. Foto Rachel Elisabeth Olsen

Historien bak hvorfor det var akkurat Odda som fikk besøk av Velkommen hjem, er ganske spesiell. Misjonskirkene i Bergen og i Arna har hatt Odda i sine bønner lenge, og Viggo hadde en stund forsøkt å få kontakter i Odda med tanke på Velkommen hjem, uten å lykkes. Gjennom en bekjent fikk han tips om at Frelsesarmeen i Odda kunne være en god samarbeidspartner. Det ble flere mislykkede oppringer fra begge sider for å opprette kontakten, og Viggo var nær ved å legge det hele fra seg. Men en dag han satt på kontoret, da han egentlig var travelt opptatt med andre ting, ble han stadig påmint om å forsøke ringe igjen. Da han denne gangen forsøkte, viste deg seg at denne kontakten akkurat nå satt sammen med Børge og Merry på kafeen på Ikea, 10 minutter unna Viggos kontorplass i Kristiansand. De hadde «tilfeldigvis» tatt turen over fjellet fra Odda til Sørlandet for å ferie. Kort tid etter fikk derfor Viggo møte ekteparet ansikt til ansikt og snakket sammen om prosjektet.

– For oss opplevdes dette nesten som en profetisk begivenhet, og det var en veldig sterk episode for oss. Vi har lenge kjent at det er noen som ber for Odda, forteller Børge.

Mange ukjente
Det skulle vise seg at Odda var moden for besøk. På familieshowet på søndagen opplevde Viggo at mange av familiene som hadde tatt turen ikke var gjengangere i kristen sammenheng.

– Det kom mye folk, det var nesten fullt i teltet. Jeg merket når jeg forkynte, at mange av disse var «ukjente», da de ikke svarte på spørsmål som for oss er en selvfølge. I kirken pleier de å svare ganske riktig på disse, for de har hørt historiene før, forteller han.

Jorunn fikk med seg barna på en dramatisering av fortellingen om Jesus i stormen, og Viggo fortalte blant annet om hvordan man kan invitere Jesus hjem og at Jesus stiller stormen i hjertet. Deretter var alle med på Kidsgames, en uhøytidelige konkurranse for store og små, etterfulgt av pause med servering av popcorn. Til slutt var det en liten bolk til med forkynnelse og en presentasjon av de lokale fra Frelsesarmeen. Selv etter at opplegget var avsluttet, ble folk igjen på stedet for å prate og kose seg.

– Folk ble lenge og var veldig positive. Vi merker at det var viktig å ha teltet med hoppeslottet utenfor, og at dette er noe som foregår ute og ikke inne et kirkebygg, forteller Viggo.

Av Rachel Elisabeth Olsen


Er velkommen hjem noe for dere? Jorunn og Viggo ønsker kontakt med mennesker og grupper som kan tenke seg å ta i mot Velkommen hjem på sitt hjemsted. Mer informasjon finnes her.

Vil du gi en gave til prosjektet? Benytt kontonummer 3000.15.09000 eller Vipps til 81674. Merk gaven med «Velkommen hjem».

FOTO: NILS JENSSON

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X