NY MISJONSKIRKE: Hånes er en bydel i Kristiansand med om lag 4 000 innbyggere. Søndag 19.november ble det stiftet ny misjonskirke, i lokalene til Ansgarskolen, hvor de har sine samlinger. FOTO: ALF TOR ABRAHAMSEN


Ny misjonskirke stiftet på Hånes

Søndag 19. november ble Hånes misjonskirke stiftet med hele 84 innmeldinger som medlemmer. Aleksander M. Gundersen som blir menighetens pastor, starter i januar.

Anne-May Abrahamsen (foto: Rachel E. Olsen)

– Stiftelsesmøtet var en sann opptur, en skikkelig boost for oss som menighet! Det varma hjertet både å se hvor mange som ville melde seg inn og i tillegg alle de som var der for å heie på oss, sier en opprømt Anne-May Abrahamsen (bildet). Hun og mannen, Alf Tor Abrahamsen, har vært prosjektledere for planteprosjektet på Hånes.

Med seg i starteteamet har ekteparet hatt med seg Vibeke og Børre Møinichen, Helene Mersland, Johannes Bø, Hilde og Reidar Salvesen, Sigrid Øverland og Morgan Omdal. Anne-May Abrahamsen som har stått i spissen for å plante denne menigheten, er for øvrig studentprest ved Ansgar Teologiske Høgskole som også holder til på Hånes i Kristiansand kommune. Salem Misjonsmenighet i Kristiansand har vært modermenighet for plantingen, og det har vært god dialog med støttemenigheten Randesund misjonskirke.

Heiarop og støtte
– Vi har heldigvis god kontakt og gode relasjoner både til Hånes kirke og Hånes Frikirke, så fra disse to menighetene opplever vi utelukkende oppbakking og heiarop, sier hun takknemlig og tenker at det ikke er en selvfølge.

Hva folk ellers i nærmiljøet tenker om en ny menighet vet de ikke så godt enda, og Anne-May tror at flere nok lurer på hva de egentlig holder på med, men at de fleste er litt for høflige til å uttrykke nevneverdig stor skepsis. I tillegg til over åtti nye medlemmer har Hånes misjonskirke også flere i fellesskapet som ikke er medlemmer, men som deltar i smågrupper.

84 personer fikk medlemskort ved stiftelsesmøtet.

– Vi har også noen barn og tweens som er med på lunsjsamlinger og andre tilstelninger, men som kanskje står som medlem andre steder. Så jeg antar at noe over hundre mennesker kjenner tilhørighet til fellesskapet i vår nye menighet, forteller Anne-May.

Alt er mulig?
Menighetens første pastorfamilie blir Aleksander M. Gundersen (27) med kona Helene og datter. De deltok også på stiftelsesmøtet, og menigheten fikk dermed bli litt bedre kjent med dem.

– Å starte som pastor i en ny menighet gir en slags «alt er mulig-forventning». Da kan spennende ting skje. Jeg gleder meg veldig til å jobbe i en menighet med en så positiv drive som det Hånes misjonskirke har! Inntrykket mitt er at det er en menighet der pilene i stor grad har pekt oppover, men ikke uten vanskeligheter, sier Aleksander som starter i stillingen 1. januar. Den nyansatte pastoren er født i Oslo og oppvokst i Bærum, Canada og Grimstad og studert praktisk teologi ved Ansgar Teologiske Høgskole. Siden juni i 2014 har han vært pastor på fulltid i Misjonskirken Stavanger.

– Jeg tror jeg har lært så langt i tjeneste, at jeg forsøker å være flinkere til å lytte til andres historier og ikke bare prøve å komme med svar og løsninger. Det tror jeg er en styrke, reflekterer Aleksander

Verdiene for den ferske menigheten er rotfestet, raust, relevant og rocka.

– Hånes misjonskirke er en menighet som har et tydelig mål om å være litt annerledes for nå de menneskene som kanskje ikke ellers hadde steget inn i kirka, sier han spent.

Den nye pastorfamilien med Helene og Aleksander M. Gundersen, som holder deres lille datter, ble presentert for menigheten på stiftelsesfesten. FOTO: Alf Tor Abrahamsen

Bety mer for området
– Jeg har alltid likt måten startteamet på Hånes har gått fram på for å starte menighet, med kombinasjonen av kjærlighet til Gud og mennesker, sier Torben M. Joswig, som leder for arbeidet med menighetsplanting i Misjonskirken Norge.

– Det er flott å se at vi får en lokal menighet i nærmiljøet til Ansgarskolen. Skolens fasiliteter betyr dermed kanskje enda mer for området, tenker Torben.

Hovedstyret i Misjonskirken Norge godkjente satsingen som nasjonalt planteprosjekt i 2013, og i 2014 startet prosjektavtalen som har gitt veiledning og økonomisk støtte for tre år. Prosjektlederne har fått oppfølging med jevnlige møter med pastor Jens Kåre Lindal, som er ansatt en deltidsstilling i Misjonskirken Norge for å følge opp planteprosjekter i Sør-Norge. Søndag 11. februar 2018 vil det bli en stiftelsesgudstjeneste der blant annet generalsekretær Øyvind Haraldseid skal delta.

Flere menigheter kommer
Hånes misjonskirke blir den fjerde menigheten som er startet og etablert som selvstendig, registrert menighet siden 2010 og som er en del av den nasjonale satsingen på menighetsplantinger i Vekst 2020. De tre andre er Justnes misjonskirke, Ytre Randesund misjonskirke og Flekkerøy misjonskirke.

Neste år er det flere av de nasjonale plantingsprosjekter som satser på å registrere seg som en menighet. Dette er blant annet Follow i Oppegård, Torridal, Hellemyr og Lillesand. I tillegg er det planteprosjekter i Groruddalen i Oslo, Bærum og Sandefjord.

Tekst: Trond Filberg

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X