BLE FINVÆR: Heldigvis for de 300 frivillige som er med på det populære julespillet i Lyngdal ble det finvær og tørt nok til at man kunne finne «Veien til Betlehem» uten båt.
FOTO: MISJONSKIRKEN LYNGDAL


Julespill ble nesten tatt av flommen

I Lyngdal var det like før julespillet «Veien til Betlehem» i Misjonskirken måtte gjøres om til historien om Noahs ark.

For ellevte året på rad setter Misjonskirken Lyngdal opp julespillet «Veien til Betlehem» som spilles utendørs. Men i år var det knyttet stor spenning til om spillet kunne gjennomføres.

UNDER VANN: Slik så Presteneset ut to dager før første forestilling av «Veien til Betlehem» skulle spilles her.

Alt stod under vann
– To dager før første forestilling stod hele området på Presteneset under vann, forteller Einar Foss Kvavik, som er prosjektleder for «Veien til Betlehem». Da hadde elva som omslynger området gått over sine bredder.
– Vanligvis er elva en vakker kulisse som omgir julespillet, men når Vårherre åpnet alle sluser ble det i overkant mye vann, forteller Kvavik (bildet).

Ba om finvær
Menigheten forberedte seg på å avlyse de populære forestillingene, men ga ikke opp håpet.

– Vi ba om at vannet skulle gå vekk og lørdag kunne vi gå inn i flott solskinn. Det er fortsatt vått, men nå fungerer pyttene stemningsskapende ved å reflektere glans fra fakler og bål, sier prosjektlederen.

Spøkte om Noahs ark
«Veien til Betlehem» har blitt en tradisjon i Lyngdal, og folk kommer langveisfra for å få med seg julespillet.
– Vi har hatt julespillet i både regn og sterk kuling, men vi har alltid funnet veien til Betlehem. Men i år var det en prøvelse med været. Hadde det vært to dager før måtte vi rodd til Betlehem, sier Kvavik og ler.

STJERNEKLART: Julespillet «Veien til Betlehem» foregår utendørs. De vise menn fikk til slutt stjerneklare kvelder for å finne fram til Jesus-barnet.

Det ble mye spøkt blant de frivillige om ikke de burde spille historien om Noahs ark istedenfor julefortellingen.
– Det ville nok blitt litt mange dyr å skulle samle på plass, og ingen ville være gorilla, ler Kvavik.
– Heldigvis ble det Betlehem likevel, og det har blitt veldig fine forestillinger, avslutter han.

Einar Foss Kvavik har siden starten i 2006 spilt pottemakeren Jakob i julespillet. Han er mannen bak tekst og regi og kom med idéen til spillet. Tidligere i år fikk Kvavik avisen Dagens hederspris for innsatsen med julespillet.

Om lag 300 frivillige er med på julespillet som har solgt over 2 000 billetter i år. De siste ti årene har omkring 18 000 sett spillet, ifølge Kvavik.

– Nå er det bare meldt finvær og stjerneklart de neste dagene, sier han. Julespillet avsluttes etter 14 forestillinger søndag 3. desember.

Av Ingunn Marie Ruud, KPK.
Foto: Misjonskirken Lyngdal, Per Christian Paus (2009)


Julespillet som Misjonskirken Lyngdal framfører har hatt over 18 000 besøkende. Bildet fra 2009 viser scenen fra Betlehem med hyrder, engler og det nyfødte Jesus-barnet med Maria og Josef. (FOTO: Per Christian Paus)

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X