ANSGARSKOLEN: Lørdag 16. juni feiret Ansgarskolen 30 år på Hånes – fire tidligere og nåværende rektor satte pris på å møte tidligere elever og studenter. Fra venstre: Sveinung Lorentsen, Ingunn Folkestad Breistein, Bjørn Øyvind Fjeld, Harald Nygaard og Lars Råmunddal.


Hardt arbeid og Guds under

Motstanden var sterk da forslaget for tretti år siden ble fremmet om å flytte Ansgarskolen fra Oslo til Sørlandet. Men ved hardt arbeid og Guds forunderlige svar, ble oppstarten av skolen en større velsignelse enn man kunne ane. 

Det er tretti år siden Ansgarskolen flyttet fra Oslo til Hånes i Kristiansand kommune. Det er dessuten ti år siden Ansgarkapellet sto ferdig. I anledning feiringen inviterte skolen alle tidligere elever og studenter ved skolen til reunion lørdag 16. juni.

Fem rektorer på reunion
På festsamlingen i skolens aula kunne tidligere rektor ved skolen, Bjørn Øyvind Fjeld, gi glimt fra de historiske hendelsene tretti år tilbake. Å flytte skolen ved å selge skolens eiendom på Vettakollen i Oslo, var en krevende prosess.

Både menigheter og myndigheter var negative. På et ekstraordinært møte ble betingelsene skrevet så krevende, at nesten ingen trodde det var mulig å bli innfridd. På overtid kom imidlertid klarsignal fra myndighetene for godkjenning, og salg av eiendommen i Oslo ga mye større inntekter enn det man hadde forventet.

Festsamlingen bød også på muntre episoder fra den første tiden på Hånes. Både Hallvard Hagelia, som har vært lengst ansatt på skolen, og tidligere rektor, Sveinung Lorentsen, ga fornøyelige tilbakeblikk. Pastor Torbjørg Oline Nyli holdt festens andakt, mens John Yngvar Syversen og musikkstaben tok forsamlingen med på en kavalkade av sanger som var sunget opp gjennom tiden. For øvrig var de tidligere rektorene, Lars Råmunddal og Harald Nygaard, også til stede, sammen med nåværende rektor Ingunn Folkestad Breistein.

Et rom som berører
Det er dessuten ti år siden Ansgarkapellet ble ferdig. Initiativ fra presten Karsten Isachsen utfordret Hånes-kunsteren Kjell Nupen til å designe og utsmykke kapellet.

Kapellet ble noe mye mer enn det skolens egne folk hadde tenkt, men det står i dag fram som et uttrykksfylt og vakkert bygg, ikke minst inni med de vakre glassmaleriene og symbolikken i taket der spiret vender innover. Den kubiske formen er ni meter i alle tre retninger, liksom det aller helligste i Salomos tempel.

– Dette er et rom for stillhet, undring og endring, forklarte Erling Eriksen som var vert under minikonserten for reunion-studentene. De fikk høre sang av Sunniva Hamnes Eid og Maria Grün (bildet), og Kjell Tore Myre og Kim Ervik akkompagnerte. Ingrid Eskilt leste Salme 139.

Vil utvide mer
Tidligere studenter og elever ved bibelskolen og høgskolen hadde egne samlinger i klasserom, og på slutten av dagen serverte staben en flott festmiddag.

Rektor Breistein (bildet) delte tanker om framtiden og hadde tro på at de innen kort tid ville ha om lag 500 elever og studenter ved Ansgarskolen. De vil derfor gå i gang med å utrede en utbygging og ny plan for området.

– Bygningene er ikke det viktigste, det er menneskene vi vil gi evangeliet videre til, understreket rektor.

Ansgarskolen som eies av Misjonskirken Norge, er en av få skoler i Norge som har både bibelskole og høgskole på samme campus. Det gir unike muligheter for dynamikk og ungdommelig liv i hverdagen og tyngde i faglig undervisning.

Nylig fikk skolen løfte om økte tilskudd for 30 flere studieplasser på bachelor-studiet i psykologi. I tillegg får skolen tre ferske stipendiatstillinger for å stimulere til vitenskapelig arbeid.

Tekst og foto: Trond Filberg


Se bildegallerie fra Ansgarskolen på Facebook.

Håvard Heines fra Skien var med på reunion på Ansgarskolen.

Ble inkludert på skolen

– Måten lærerne møtte oss på og den faglige tyngde de hadde i undervisningen, var viktig for meg, forteller Håvard Heines fra Skien.

Han kom til Reunion på skolen der han var med på det første kullet i 2004 for psykologi-studiene. Han hadde også et studieår i 2009, og han er nå veileder i psykisk helse i organisasjonen Mental Helse som særlig hjelper ungdom som sliter i hverdagen.

Håvard hadde ungdomstiden sin i Skien misjonskirke, som han fortsatt har kontakt med. Han er dessuten aktiv i Gulset kirke der han er frivillig veileder for ungdommene.
– Under studiene på Ansgarskolen bodde jeg det første året sammen med elever på bibelskolen. Det vil jeg vel kanskje ikke anbefale andre studenter, smiler Håvard som husker det ble mye kaffedrikking og lesing på natta når det var ro.

– Det var moro å treffe igjen gamle kjente og dessuten se at skolen utvider med flere tilbud, sier Håvard før han kjører hjem igjen til Skien.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X