Ord som stopper oss

To kvinner som er med i lokale misjonsmenigheter, har nylig gitt ut bøker. Vakker poesi og ærlige andakter berører lesere midt i livets hverdag. Heldigvis våget Turid Einbu Gregersen og Heidi Gellein å dele sine gode tanker og liv med oss i bokform.

I fjor kom boka «Jesus den eneste» skrevet av Heidi Gellein. Ei ærlig andaktsbok med fokus på Jesus og personlige erfaringer fra livets hverdag.
– Jeg opplevde et kall til å skrive denne boka, men skrivingen ble ikke slik jeg hadde tenkt meg. Det skulle gå tre år med utfordringer underveis som preger bokas tekster, sier Heidi som i dag er på Liv & Vekst sommerfestival. De siste årene har hun bodd i Grimstad og tilhører misjonskirken der.

Heidi Gellein har skrevet andaktsboka «Jesus den eneste».

Forakt ikke ditt liv
Heidi har en herlig mann og tre flotte barn, som hun selv beskriver det. Så ble hun brått kronisk syk etter å ha født sitt yngste barn, og livet forandret seg veldig. Hun mistet sin kapasitet til daglige gjøremål. Mens andre dro på jobb og skole, satt Heidi alene.
– Jeg hadde levert barna i barnehage og skole, og satt igjen alene på parkeringsplassen. Da sa Jesus til meg: du skal ikke forakte ditt liv.

Det ble et vendepunkt for Heidi. Jesus har skapt henne, og Han har ikke menneskers begrensinger.

– Så fikk jeg en linje til av Jesus: Og du skal bære ditt liv som et smykke, sier Heidi og opplever at dette handler om åpenhet og ærlighet. For livet er ikke gitt oss for å skjules.

Jesus ble så tydelig
– Jeg opplevde Jesus så tydelig gjennom denne tiden og gjør det fortsatt. Han er alltid hos meg og er blitt min beste venn, forteller Heidi. Hun er fortsatt rørt av Jesu omsorg. Mange opplever å bli trøstet og oppmuntret av å lese Heidis oppriktige ord og vennskapet med Jesus. Noen leser boka igjen og igjen. En av leserne er Torbjørg Oline Nyli, som er pastor i Fevik misjonskirke. Da hun leste boka, ble hun berørt av Gud gjennom Heidis ord og stolt av å kjenne Jesus.


Noen ganger kommer det bøker som berører oss dypt, fordi det er sårbare erfaringer som gir lesere håp og livsgnist. Fordi de forteller sannhet om mennesket og Jesus. Fordi skribenten ikke har som mål å sette seg selv høyt eller påpeke hvordan vi bør forandre oss, men fordi innholdet peker på vennen Jesus som kan forvandle oss. Heidis «Jesus den eneste, ærlige andakter» er ei slik verdifull bok til gjenbruk i hverdagen – et helt liv.  

Hverdag og nærvær med himmelen
– Jeg drømmer om at Guds rike formidles med et bredere kreativt uttrykk! Sjøl må jeg skape noe for å kjenne meg skikkelig levende, sier Turid Einbu Gregersen som er debutforfatter av boka «Gratis».

Turid Einbu Gregersen signerte diktboka si ved lanseringen i februar 2018.

I februar i år signerte hun for første gang sin egen ferdigtrykte bok. Den inneholder 43 dikt, akkompagnert av Sophia Jean Eliassen enkle strek med illustrasjoner som gir poesien enda dypere avtrykk.
– Livet byr på noen omveier, men Guds eget ord står fast, og nåden er det helt sentrale, sier Turid. Det er derfor diktboka fikk tittelen «Gratis», og to av diktene heter «Hr. Gratis» og «Gratismat». Guds ord og livet med Gud inspirerer diktene hennes, og hun ønsker å nå ut med nyhetene om Guds nåde.

Bønn inspirerer
– Jeg har skrevet dagbok, historier og dikt siden barneskolen. Diktene har utviklet seg fra flere vers og rim, til å bli små kompakte dikt, på grensen til det meditative, forteller Turid som også fikk ønsker fra tilhørere om å gi ut diktene i bokform.

Turid som er fra Lesja, har bodd mange år nå i Trondheim, sammen med sin familie.
– Misjonskirken Trondheim er mitt menighetshjem, og det har vært det i over 30 år. I menigheten betyr «jentebønn» hver tirsdag mye for meg, og at bønn vektlegges i menigheten forøvrig. Dessuten, i Trondheim står menighetene sammen i bønn og lovsang. Det inspirerer, sier Turid Einbu Gregersen.


Diktene til Turid er fulle av pust. Ord som stopper deg til nye refleksjoner. Ikke lange tirader av forklaringer og pekefingre. Men nettopp derfor gode å ta inn, lese en gang til og finne ro, smil og gjenkjenning. Det er hverdag og nærvær med himmelen. Guds nåde å finne, når du trenger en påminnelse på livets storhet og verdi. Ord som kopler oss tett på Guds omsorg. I poesiens drakt får du møter med Gud og deg selv, sett med nye øyne. 


Intervju med forfatterne og anmeldelse av bøkene av Trond Filberg
Foto av Heidi av Trond Filberg. Foto av Turid er privat.

«Jesus den eneste, ærlige andakter»

Forfatter: Heidi Gellein

Utgitt 2017, Luther forlag

«Gratis»

Dikt av Turid Einbu Gregersen

Utgitt 2018, Publicabok

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X