Eksponentiell vekst?

Ledere må multiplisere seg selv, framfor selv å prøve å være heltene.

Jesus hadde kort tidshorisont over sin tjeneste. Likevel virker det som han brukte mesteparten av sin tid sammen med sine utvalgte disipler og alene. Hvorfor brukte han ikke all sin tid på å forkynne evangeliet for massene, når tiden var så knapp?

Spørsmålet er vel verdt å gå noen runder på for oss som er ledere i en sammenheng der betoningen har vært høy på at evangeliet har hast. Jesus hadde også hast. Og Jesus skyndte seg langsomt. Jesus hadde gjort sin matte. Om han reiste kun på vekkelseskampanjer, så kunne han nådd en god del titusener. Men det ville kun være det som i matte kalles å addere. Plusse på en til og en til.

Men hvem skulle ta det videre etter hans død? Den gryende vekkelsen ville dødd ut av mangel på – ham selv. Jesus visste han skulle dø snart. Så hvordan kunne han skape en bevegelse som ikke stoppet med ham selv? Jesus valgte multiplikasjon fremfor addisjon. Ved å lære 12 unge menn alt han klarte å putte inn i dem på 3 år, både i ord og handling, så ville disse 12 igjen følge Jesus sin disippelmetode. Resultatet var en bevegelse som var eksponentiell. Det var ikke bare ganger 12. Det var 12 ganger 12 ganger 12 – opphøyd i n’te. Du vet, sånn kurve der pila peker stadig brattere oppover.

Selv om flere ble forfulgt og drept, så var det hele tiden nye ledere som var klare for å bære ansvaret videre og reise opp nye. Gjennom forfølgelsen ble mange slynget ut til stadig nye steder, og stadig nye disippelgjørende fellesskap ble startet.

Jeg holder på å lese boken Heromaker av Dave Ferguson. Han utfordrer ledere til å slutte å være helter og begynne å være heltemakere. Ledere må multiplisere seg selv, framfor selv å prøve å være heltene. Hvem er dine tre/seks/tolv disipler som kan ta over etter deg om tre år? Hvem kan dere reise opp i eget hus for å starte en bevegelse?

Evangeliet har hast. Skynd deg langsomt!


Bilde over er fra Stagedive Påske – et sted der ungdommer fra menighetene får undervisning og ledertrening. Markus Kvavik, midt på bildet, er i teamet som lager taleressurser for ungdom. Foto: Elias Havaas.

  UNG Lederskole skjer 1.-3. mars 2019 på Ansgarskolen. Se mer her.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X