NYE BØKER: Johnny Omdal og Bjørn Øyvind Fjeld har begge gitt ut hver sin bok i år, som begge henter mange historier fra eget liv – og samtidig formidler de god undervisning om et sunt, kristent liv. 


Personlige bøker om liv og tro

I to nye bøker deler forfatterne sine personlige livserfaringer og mye visdom med leseren. Begge knytter dette sterkt til Bibelens ord for et sunt kristent liv. Bjørn Øyvind Fjeld og Johnny Omdal er begge sterkt knyttet til Misjonskirken Norge.

Omtale av bøkene er skrevet av redaktør i Misjonsbladet, Trond Filberg.


Ei biografisk verdibok med stort spenn

Bjørn Øyvind Fjeld har skrevet boka «Rom i mitt hus – en vandring i min sjels hus og hage», utgitt i år på Hermon forlag. Han er en av nestorene i vår bevegelse, både som tidligere generalsekretær, rektor på Ansgarskolen og en rekke verv og lederoppgaver i kirkelige sammenhenger, både lokalt og nasjonalt. De senere år har han vært knyttet til Ansgar høyskole, men er nå pensjonist i Kristiansand og kan feire 75 år i august i år.

I boka gir Bjørn Øyvind både historiske innblikk i mange begivenheter og viktige perspektiver for et kristent liv, i det han beveger seg fra rom til rom, godt forankret i Guds ord.

Hans biografiske vandring tar oss med på tidsreiser til hvordan samfunnet artet seg de forskjellige tiårene. Med samtidens bakteppe er det inspirerende å se med forfatterens øyne inn i bibelske tekster for å forstå mer av livet med Gud og hverandre. Bjørn Øyvind er en skattet forkynner og bibellærer, og det er ikke lettvinte tolkninger som ligger til grunn for hans utlegging av Ordet.

Bjørn Øyvind er ærlig på livets forskjellige sider. Han har et oppriktig ønske om å gi videre sine erfaringer om kall og tjeneste, med et perspektiv på både familie- og arbeidslivet. Leseren får innblikk i hans personlige kall til forkynnertjeneste, i detaljer ved prosessen da han som leder av trossamfunnet var med å beslutte flyttingen av Ansgarskolen fra Oslo til Kristiansand – og møter med media som leder av Frikirkerådet.

«Det er ikke likegyldig hva vi tror, hva vi tenker, eller hvordan vi lever. Det er kamp om vår tro.» (Sitat fra boka side 179.)

Han tar opp temaer som åndelig svermeri og konflikthåndtering, løgn og tilgivelse, sykdom og englevakt – knyttet til konkrete episoder fra eget liv. Underveis øser han rikelig ut med navn på personer han har møtt og vært tett på, eller refererer andre skribenter.

Boka som er Bjørn Øyvinds tredje, har stor spennvidde. Et helt liv er organisert med metaforen «husets rom». Dette hjelper leseren underveis og gjør det lettere å lese enkelte kapitler på nytt. Oppsummert vil jeg karakterisere dette som ei viktig verdibok. Innholdet inspirerer til ettertanker for eget liv, og er kanskje spesielt lærerik for unge ledere som trenger ballast for eget byggverk.

Ei praktisk og oppdatert livsbok for troende

Johnny Omdal har skrevet boka «Det er lov å være lur», utgitt i år på Hermon forlag og illustrert av Chris Johnny Haaland. Johnny er fra Sokndal, og han har tidligere vært ungdomspastor i Kristiansand misjonskirke Salem, styreleder i Misjonskirken UNG og har siden høsten 2017 vært rektor ved bibelskolen Substans i Bergen. Utdanning har han fra Ansgar høyskole, og høsten 2020 starter Johnny som pastor i Justnes misjonskirke.

Hvorfor er et nøkkelord i den nye boka. Johnny borrer dypere for å forstå mer om hvorfor Bibelen sier det som står, og konsekvensene av gode og dårlige valg. Johnny byr på bånn ærlige erfaringer fra eget liv, og tar opp alle de viktige temaene som ikke minst ungdom møter.

Etter innledende kapitler tar Johnny for seg ti emner: Nåden, økonomi, selvledelse, mentoring, sex, porno og kjærlighet, alkohol og rus, evangelisering, vennskap, samvær med Gud og troende, samt nådegaver. Underveis i hvert kapittel gir han leseren spørsmål å jobbe med for egen del og tips om hva man kan lese videre. Bokas tydelige inndelinger, godt design og enkle overskrifter – gjør ho lettlest og fungerer like godt som ei oppslagsbok der emnene kan leses hver for seg. Boka er godkjent av Kristelig Studieforbund og egner seg til samtaleopplegg i ungdomsgrupper.

Det oser Jesus hele veien gjennom boka. Han skriver om Jesus, og hele bibeltekster gjengis. Johnny henter fram fortellinger fra eget og andres liv for å gi leseren et større innblikk i hva han vil formidle. Han er superpraktisk når han formidler metoder og forklaringer for hvordan unge kan ta tak i konkrete saker i livet.

«Vi har en tendens til å ha vår identitet i hva vi gjør, framfor i hvem vi er. Allerede der finner vi en av våre største utfordringer.» (Sitat fra boka, side 59 om selvledelse.)

Det er samtidig med en ydmyk tilnærming Johnny gir unge mennesker sjansen til å ta smarte valg. Det er derfor ikke en oppskrift på det perfekte, men heller noen viktige svar og oversikter som kommer godt med, ikke minst i starten av det voksne livet. Johnnys referanser, råd og eksempler er tidsnære og gjenkjennbare for den yngre generasjonen. Dette gir boka både troverdighet og veldig god lesbarhet.

Jeg våger også påstanden om at boka egner seg like godt for voksne med noen flere år bak seg. Ikke for å ha et fordømmende blikk på det som har vært, men for å rense opp og se framover i et frigjort liv med Jesus.

Ny bok:

Veien videre, arven etter Edin Løvås

I 2020 markerer vi at det er 100 år siden Edin Løvås ble født. I den anledning utgir Misjonskirken Norge, sammen med Sandomstiftelsen, Oslo misjonskirke Betlehem og Verbum forlag, antologien «Veien videre, arven etter Edin Løvås» – en bok vi tror vil få betydning!

Les mer om boka på nettside – klikk her >>

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X