FASTEAKSJONEN: Tilgang til vann forandrer menneskers liv, ikke minst under korona-pandemien, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Her står han foran Nesodden kirke. (Foto: KN)


Vann trengs mer enn noen gang

Ingen barn skal måtte drikke skittent vann. Likevel må 785 millioner mennesker det hver dag. Denne helgen går Kirkens Nødhjelps fasteaksjon digitalt av stabelen.

– Det er høyeste prioritering på min agenda er at fastetiden bringer godt nytt til fattige, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og aktiv i Misjonskirken Nesodden. Han mener at dette året med korona-pandemien virkelig har demonstrert hvor avgjørende viktig det er med tilgang til vann og gode sanitære forhold.

– Det er det eneste vi har å beskytte oss med: god hygiene, såpe og vann. Derfor er dette fokus for fasteaksjonen, sier Høybråten.

– Vi ser hvor avgjørende vann er. Tilgang til vann forandrer menneskers liv og regioners liv, forklarer han. Mange steder i fattige land må beboerne klare seg med fem liter vann i døgnet eller mindre. I Norge bruker vi i snitt 160-200 liter vann i døgnet.

Vi var ofte syke

For seksbarnsmoren Susan Miyambo (35) var rent vann kun en fjern drøm. Alt vannet hun trengte til mat, drikke og klesvask måtte hun hente i en skitten elv.

– Mangel på vann ga oss mange helseproblemer. Elva var vår nærmeste vannkilde, og den var både skitten og full av bakterier. Vi var veldig ofte syke, forteller hun.

Med høner som flakser rundt bena hennes, et barn på armen og et som holder i skjørtekanten, forteller hun om timelange gåturer for å hente vann før de fikk rent vann til landsbyen. Susan peker på de fargerike vannkannene som står ved matlagingsplassen.

– Nå trenger vi ikke lenger å gå langt for å hente vann. Takket være Kirkens Nødhjelp har vi fått rent vann i landsbyen. Det er vi så takknemlige for, sier hun. Landsbyen Kasalaulo i Zambia, med nærmere to tusen innbyggere, er en av mange landsbyer som har fått tilgang til vann da Kirkens Nødhjelp fikk boret en brønn der i 2018.

Da hele verden havnet i krisen med korona, kunne Kirkens Nødhjelp med mange års erfaring, på rekordtid bygge håndvaskstasjoner, kjøre ut vannbiler og drive opplæring i hygiene for å forebygge Covid-19. Flere land møter nå sin andre bølge av pandemien.

Et solidarisk ansvar

– Å gi av det vi har og vise omsorg for andre er viktige verdier for oss som kirke. Gjennom fasteaksjonen får vi mulighet til å hjelpe mennesker over hele verden og bidra til å gjøre verden litt mer rettferdig. Derfor støtter vi Kirkens Nødhjelp sin fasteaksjon, sier Erhard Hermansen (bildet), som er generalsekretær i Norges Kristne Råd.

– Fasteaksjonen er en påminnelse om at vi mennesker er solidarisk ansvarlig for hverandre, og at vi som er rike på materielle midler må dele våre goder med andre, sier Ingunn F. Breistein, rektor ved Ansgar høyskole.

Fasteaksjonen 2021 er digital – og skjer 21. til 23. mars.

Sitater og tekst av Anette Torjusen, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristne Råd. Teksten er tilrettelagt og publisert av Trond Filberg. Foto: Kirkens Nødhjelp, NKR og Jason Mulikita/Fairpictures.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X