FASTEAKSJON FOR VANN: Det trengs rent vann i Ukraina og i Malawi. Dette bidrar Kirkens Nødhjelp med, og samler inn til dette under fasteaksjonen. Tirsdag 5. april var ungdommer og ansatte ute i Oslos gater med innsamlingsbøsser. (Foto: Kirkens Nødhjelp) 


Rent vann gir håp

Mennesker de siste månedene har mistet alt de eier og flyktet. Rent vann er både nødhjelp og langsiktige satsinger for Kirkens Nødhjelp.

Jon-Arne Hoppestad var i Oslo og samlet inn til fasteaksjonen. (Foto: KN)

Det er krig i Ukraina med hundretusener av mennesker på flukt. Tidligere i år ble Malawi rammet av en stor flom, og flere tusen flomofre mistet alt de eide. Kirkens Nødhjelp jobber både med nødhjelp i krisesituasjoner i tillegg til langsiktig arbeid. Pengene som samles inn i årets fasteaksjon, er med på å gi Kirkens Nødhjelp mulighet til å raskt mobilisere når kriser oppstår. Sammen kan vi gi vann til dem som trenger det mest, enten de er i Malawi, Afghanistan eller Ukraina.

– Rent vann gir håp. Det gir bedre helse for barna, og vann gir bønder i Malawi økte inntekter, og de står bedre rustet mot klimaendringene. Vann er livsviktig, enten du er i Ukraina, Afghanistan eller Sør-Sudan. Vi påtar oss å skaffe vann til dem som trenger det mest, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten. Han håper mange er med på å støtte fasteaksjonen.

Onsdag 5. april var ungdom og ansatte i KN og flere kirker i Oslo sentrum for å samle inn til årets fasteaksjon i Kirkens Nødhjelp. Generalsekretær Øyvind Haraldseid og internasjonal leder, Jon-Arne Hoppestad, i Misjonskirken Norge, gikk med bøsser for årets innsamling.

Krigen i Ukrainia påvirker Malawi

– Jeg trodde jeg skulle dø. Alt gikk så fort. I det ene øyeblikket var jeg huset mitt og lagde mat, i det neste sto jeg med vann til halsen, sier Elizabeti Senga. Hun er en av flere tusen flomofre som mistet alt hun eide da stormen Ana festet grep om Chikwawa i Malawi 24. januar i år.

– Kvinner og barn sover på skolen om natten, men vi må rydde bort alt på dagtid slik at barna kan få fortsette undervisningen, forklarer Elizabeti Senga. Sammen med flere tusen mennesker mistet alt. På dagtid må hun og de andre være ute, mens de om natten ligger så trangt at de ikke klarer å strekke ut beina. I en måned har Elizabeti bodd sammen med barna sine på skolen. Hjemmet hennes er totalskadd etter flommen i januar da stormen Ana herjet. I mars ble området hun bor i nok en gang rammet av flom, denne gang av syklonen Gombe.

I tillegg har krigen i Ukraina gjort at prisene på brød har tredoblet seg i landet. Håvard Hovdhaugen, landirektør i Kirkens Nødhjelp i Malawi, forteller at de siste ukene har prisen på et brød på supermarkedet tredoblet seg. Dette kommer på toppen av prisøkninger på andre basisvarer som for eksempel matolje. Det siste året har prisen på fem liter matolje steget fra om lag 50 kroner til 160 kroner. Minstelønna i Malawi er rundt 500 kroner i måneden. Da sier det seg selv at dette har dramatiske effekter på mange familiers økonomi. Kirkens Nødhjelp hjelper nå over 12.000 mennesker som er rammet av flommen.

Av Trond Filberg og pressesaker fra Kirkens Nødhjelp

Sofia flyktet med mor og to søsken fra Cherkassy i Ukraina, da flyalarmene gikk ustanselig. De er kommet til KNs partner Polish Humanitarian Action og fikk vann og mat i det varme teltet. (Foto: Håvard Bjelland, Kirkens Nødhjelp)

– Jeg trodde jeg skulle dø. Alt gikk så fort. I det ene øyeblikket var jeg huset mitt og lagde mat, i det neste sto jeg med vann til halsen, sier Elizabeti Senga i Malawi. Hun er en av flere tusen flomofre som har mistet alt hun eide. (Foto: Håvard Hovdhaugen, Kirkens Nødhjelp)

Kirkens Nødhjelp i 75 år

Kirkens Nødhjelp (KN) markerer 75-års jubileum i 2022, med håp som overordnet tematikk. Det startet i 1947 som en liten kirkelig innsamlingsaksjon. I dag er KN en av Nordens største bistandsorganisasjoner. Misjonskirken Norge er en av kirkesamfunnene som står bak KN og har to faste plasser i KNs representantskap.

Les mer om KNs 75-årige historie >>

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X