ACROSS 2022: Mye glede og stor innsats under Across Games på Ansgarskolen.


Menighetsrådgiverne Anne Margrethe Mandt-Anfindsen (bildet) og Stein Bjørkholt har fulgt og vært sammen med ungdommene, først på The Send og så på ungdomsleiren Across. Her skriver Anne Margrethe sin tanker om fellesskapet med ungdommene. The Send var 25. juni på Fornebu, og Across var på Ansgarskolen 26.-29. juni.

Sunt, sant og supert!

Humor, lek, utfordringer, konkurranse, lovsang, jordnær forkynnelse, litt regn og mye sol. Misjonskirken UNG har samlet ungdom til Across – en leir for unge mellom 16 og 20 år.

Jeg hadde unnet alle å være der. Alle (vi) som også ser med uro på den oppvoksende slekt, på sekulariseringen i samfunnet, på redusert kristen påvirkning i skolene. På Across ser vi det som er del av motkraften: fabelaktige unge ledere; sunn undervisning som ikke manipulerer, men gir næring og bidrar til modnende tro; et rom for mennesket som ånd, sjel og kropp.

Folka er gull

Etter noen dager på leir, hvor kollega Stein Bjørkholt og jeg fikk være leder-ledere med ansvar for ledermøte-kaffekoking og generell tilgjengelighet for samtale om høyt og lavt, er vi enormt stolte og glade over våre unge ledere. (Ja, over hele leiren.) Disse folka er gull! Gruppelederne som samler og leder ungdommene i faste grupper, inkluderer alle, spiller opp til lek, tar eventuelle tunge samtaler, ber for, trøster, oppmuntrer. De er «på» store deler av dagen. De er øynene som ser sine, de er på mange måter Jesu fysiske tilstedeværelse for mange av de unge. De leder teamene sine gjennom Across-Games, som er daglige konkurranser med poengsamling mot den store grand finale på avreisedagen. Kreativiteten er stor og det må være lov å nevne navnet på Across-Games sjef, Bjørnar Hovstad Ekra, som har laget tidenes sett med konkurranser – hvor alle kunne inkluderes.

Som voksen tilskuer til den delen av leiren slo det meg; hvis jeg var kirkefremmed eller ikke-troende ungdom på leir, kunne jeg faktisk blitt frelst på grunn av Across-games. Fordi det er så menneskelig, så fysisk, så ikke-dualistisk og helt. Jeg tenker på sitatet: «Gjør som Gud, bli menneske.» Og jeg tenker på Edin Løvås som gang på gang understreket at Jesus var en glad person, en som lo masse – ja, så mye at evangelieforfatterne måtte bemerke at han gråt.

Isabelle Malz var deltager på Across, og Erlend Mørk Drønen var leirsjef (Foto: Helene M. Gundersen)

På Powerstation ble lovsangen ledet av Sunniva Hamnes Eid og Tiedemann Borge med sangere og musikere fra Stagedive LIVE-miljøet. (Foto: Anne Margrethe Mandt-Anfindsen)

Sentrumsnært

Hvis vi leker litt med ordet «across» får vi «a cross», som betyr et kors. Jesus forkynnes tydelig. I år var temaet «En nåde som frelser, disippelgjør og sender». Gode, unge formidlere underviser systematisk om nåden, om spenningen i menneskelivet mellom å være samtidig synder og rettferdig, om våre ulike gudsbilder og verdensbilder, om å ha Jesus som herre – og hvordan det kan se ut. Dette er lavmælt, skal utvide refleksjonen og hjelpe tanken – absolutt ikke bare følelsene.

Lovsangen er bunnsolid. Sunniva Hamnes Eid og Tiedemann Borge hadde fått med seg rådyktige sangere og musikere fra Stagedive-Live-miljøet. Gjengen står ikke tilbake for mer kjente lovsangsband i kongeriket. De er naturlige, ujålete, hengitte, glade – og de synger Jesusfokuserte sanger. Her er ikke om å gjøre å synge de skyhøye bekjennelsene, som mange unge kanskje ikke helhjertet kan være med på. Fokus er sentrum; Jesus Kristus, nåden, hvem Gud er. Powerstations er leirens «møter». Her er ungdommer som shower, ber, lovsynger, stilner – nesten i samme åndedrag. Hele leiren har en sånn blandingsrytme av Powerstation – aktivitet – gode seminarer – Across Games – Powestation igjen – Underholdningskveld. Vi er høyt og lavt. Og det er ingen motsetninger i dette.

«Kollega Stein og jeg har gjentatte ganger sett på hverandre og sagt: Dette er så sunt!»

Jeg opplever den herlige lekenheten og det solide, rolige alvoret som så sunt at jeg – faktisk uten å nøle – vil anbefale Across (og Stagedive for 13-16-åringer) for alle unge mennesker. Om jeg selv får anledning til å ta med tantebarn og barnebarn på disse leirene, vil jeg gripe sjansen begjærlig. Her «bys på» en spiritualitet som ikke er forenklende, fordummende, manipulerende eller usunn. Kollega Stein og jeg har gjentatte ganger sett på hverandre og sagt: «Dette er så sunt!»

Takk og takk

Alle ledernes navn burde nevnes. Alle musikere, sangere og teknikere. Alle skulle de fått sine linjer. Alle har de utgjort en forskjell. En stor takk går til leirsjef Erlend Drønen, som mildt, vennlig og tydelig ledet leiren med god ro. Og til hans nestsjef, Lill Katrin Island, som gjorde et tonn usynlige oppgaver og hadde ekstra omsorgsblikk. Til Helene Mersland Gundersen som er arrangementsansvarlig i UNG, og trekker i tråder på nær sagt alle leirer for våre barn og unge. Til UNG-general Svein Aksel Nakkestad som bidrar med gode refleksjoner og fint, rolig nærvær.

Etter slike dager er det en dyp glede knyttet til å få være med å tjene i vår sammenheng. Vi avsluttet Across onsdag 29. juni. Onsdag 13. juli starter Liv & Vekst sommerfestival med Stagedive, med masse flott program for våre barn og unge.

Til dere voksne: vær påkoblet! Vær heiagjeng, vær nattevakt om det trengs og om dere har kapasitet. Bistå om dere etterspørres. På Stagedive. På Across. I menighetene våre. Ikke la våre unge ledere stå alene i møtet med vår tids barn og unge.

Av Anne Margrethe Mandt-Anfindsen, menighetsrådgiver i Misjonskirken Norge

Laglederne på Across Games 2022. (Foto: Per Simon Haugland)

Across Games: Vinnerlaget Rocks! Etter knallhard konkurranse gjennom fire dager og en superjevn finale slo de både Leaves, Flames, Waves og Lightning. (Foto: Anne Margrethe Mandt-Anfindsen)

Underholdningen på Across er med på å skape mye glede og trygt fellesskap! (Foto: Per Simon Haugland)

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X