LINDÅS: – Jeg vil at ungdommer skal bli bevisste på hva moderne slaveri er. Multimedia danseforestillingen Vingespenn er et  fin måte å gjøre det på, sier Mari-Louise Risøy som leder dansegruppa fra Lindås. (Foto: Privat) 


Vingespenn i vest

– Hvis det var meg som var utsatt for tvang, ville jeg selvfølgelig at noen brydde seg om å hjelpe meg! Det hadde gitt meg håp hvis jeg visste at det er folk som kjempet for min sak, sier Mari-Louise Risøy fra Lindås.

Sammen med ei jentegruppe fra nærmiljøet har hun stått for framføringen av multimedia forestillingen Vingespenn flere steder på Vestlandet. Temaet er moderne slaveri.

Fredag 14. oktober framførte de Vingespenn for første gang på «Dans for Jesus»-helgen i Gullbotn. Siden har de hatt to forestillinger, begge var på Lindås med to forskjellige alderstrinn. En gang med 5. til 7. klasser og andre gang med 8. klasse og eldre på Misjonskyrkja Lindås sin ungdomskveld «Åpen Hall», som de arrangerer annenhver uke i Lindåshallen. I slutten av november skal de ha forestillingen på Danielsen ungdomsskole, og har fått ja fra Askøy misjonsmenighet til å framføre Vingespenn der. Mari-Louise venter også på svar fra andre steder de har spurt, og de har mer på repertoaret enn denne forestillingen, dans med et sterkt kristent budskap.

Mari-Louise Risøy fra Lindås. (Foto: privat)

Så bra med ferdiglagte ressurser 

– Jeg brenner for temaet Vingespenn tar opp. Derfor er det meningsfullt å jobbe med den. Opplegget var så bra! Alt var tilrettelagt og jeg kjente virkelig at jeg gikk i ferdiglagt gjerninger, både åndelig og fysisk, sier Mari-Louise som selv tilhører Misjonskyrkja Lindås. Menigheten har lokaler overfor KIWI på Lindås Nærsenter i Alver kommune i Vestland, nord for Bergen.

Hun synes det var luksus å få alt ferdig laget i Vingespenn, til og med promovideo for Facebook, plakater, samtaleforslag og backstage program.

– Vi får så mye ut av Vingespenn, både budskapet og pedagogikken i koreografien for dansene, sier hun og berømmer Siren Godø som en utrolig dyktig danselærer som stråler Jesus. DanceTV som Siren jobber i, tilbyr mye mer enn denne ene forestillingen.

Les mer om Siren Godø som er medprodusent for Vingespenn >>

Mari-Louise ble kjent med Siren høsten 2018, da hun hadde lovsangsdansekurs på Konglevoll Bedehus. Tre av barna til Mari-Louise deltok. Siden har Misjonskyrkja Lindås hatt lovsangsdansekurs med Siren, først fem uker og deretter et ti-ukers kurs med opplegg fra DanceTV for barneskoletrinnet. Etter hvert av kursene var det en framføring i menigheten med stappfullt lokale.

Bad om Guds ledelse

I april i år deltok Mari-Louise og datteren Ruthanne, på årets kurs i DanceTV med Siren Godø, et kurs med støtte fra K-stud.

– I juli tok jeg kontakt med Siren for å starte opp igjen med dans til høsten. Da hun om Vingespenn og lurte på om jeg var interessert. Måneden etter inviterte hun meg til «Dans for Jesus»-helgen i Gullbotn, og utfordret meg til å ta med dansere for å framføre Vingespenn der, forteller Mari-Louise som da bad om Guds ledelse for å få til det.

– Jeg hadde bare datteren min som danser, hvor var de andre? Jeg ba Guds ledelse. Neste dag var det to jenter til som ville være med, og så kom mannen min og foreslo navn på to jenter til. Jeg erfarte en stor fryd inni meg da jeg tok kontakt med de to jentene, og de ville være med. Moren sa at de også har ei venninne som de kunne spørre. Hun ble også med, og senere fant jeg ut var hun var en god venn av Siren sin datter. Hvilket sammentreff!

Dansegruppa fra Lindås har fremført Vingespenn flere steder i Vestland. Jentene som er med heter Ruthanne Risøy, Kristina Bjerkaker, Bettina Delgado Rosnes, Lea og Lisa Rosnes og Olivia Bernsen (Foto: privat)

Vil bevisstgjøre ungdom

– Jeg vil at ungdommer skal bli bevisste på hva moderne slaveri er. At vi ser på mennesker som verdifulle og gi hverandre og andre håp. Egentlig er det evangeliet om Jesus som setter oss fri, men Han vil at vi skal ta opp korset, følge Ham helhjertet og bli mer lik Jesus som er rettferdig, sier Mari-Louise. Hun synes Vingespenn er en fin anledning til å inkludere og bevisstgjøre ungdommene.

– Å jobbe med Vingespenn førte tankene mine til hvordan situasjonen er i Sør-Afrika. Ikke bare i Sør-Afrika, men også globalt. I Sør-Afrika der jeg vokste opp var det helt vanlig at en klesbutikk og et bordell lå ved siden av hverandre i hovedgaten, sier hun og forteller om en sterk opplevelse hun hadde med Jesus den gang.

Jesus har omsorg for alle

– En dag var jeg på et kjøpesenter i Sør-Afrika for å kjøpe mat. Det lå rett ved siden av et bordell. Da jeg åpnet døra, sa Gud til meg: ta opp det sammenkrøllede papiret. Det var litt rart. Papiret var skittent, og da jeg brettet det ut stod det et navn med telefonnummer. Min første tanke var at det var fra en av damene på bordellet som hadde gitt det til en mann. Jeg var på vei å kaste det, men Gud sa at jeg måtte beholde det.

Dagen etter, da jeg satte meg i bilen før jeg skulle på jobb, kjente jeg Guds nærvær så sterkt! Jeg tok fram min mobil og fikk mange ord som jeg skrev i en melding til den ukjente kvinnen på papiret.

Hvordan visste du at jeg trengte akkurat de ordene i dag?

Det var veldig rart. Jeg var usikker, men Guds kraft og kjærlighet drev meg til å gjøre det. Etterpå tenkte jeg: oi, hva nå? Midt på dagen, fikk jeg en melding fra kvinnen, der hun skriver: Hvordan visste du at jeg trengte akkurat de ordene i dag? Jeg fortalt henne hva ssom hadde skjedd, men hørte ikke mer fra henne, forteller Mari-Louise.

– Jesus har omsorg for alle! Uansett hvor du kommer fra eller hva du har gjort. Jeg tenker at hvis det var meg som var tvunget i slaveri eller menneskehandel, ville jeg selvfølgelig at noen brydde seg om å hjelpe meg! Det hadde gitt meg håp hvis jeg visste at det er folk som kjempet for min sak. Jesus viser oss det i Bibelen og i hverdagen, sier Mari-Louise Risøy til misjonsnytt.no.

Av Trond Filberg

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X