UNG-HALLEN: Søndag 16. april ble UNG-hallen innviet. Isak Voie (t.v.) og Svein Aksel Nakkestad møtte Reidun Boyesen, en av mange som tidligere år bidro som frivillige medarbeidere på Vegårtun leirsted. (Foto: Trond Filberg) 


Gode møter mellom generasjonene på Vegårtun

Det ble en festdag på Vegårtun leirsted sist søndag. Trofaste frivillige som i tiår har vært med å bygge og drifte leirstedet, møtte UNGs ledere som satser stort på leirstedet.

– Jeg var med for mange år siden og stelte mat og malte, forteller Reidun Boyesen (91) fra Skien misjonskirke. Hun tok turen til Vegårtun på jubileumsdagen og har vært trofast på mange slike tilstelninger på leirstedet opp gjennom årene. Sammen med både sin mann og sin far, var hun aktivt med de første årene da leirstedet ble etablert. Nå kikker hun seg rundt i den nye aktivitetshallen, sammen med alle de andre fremmøtte.

Isak Voie og Svein Aksel Nakkestad fikk æren av å klippe den røde snoren da UNG-hallen ble innviet.

Det var generalforsamlingen for leirstedet som i juni 2021 vedtok å bygge en ny hall. Byggeaktiviteten har vært stor det siste året, og hallen stod ferdig 15. desember i fjor. Flere av de første leirene har dermed allerede kunnet prøve hallen. Den inneholder gymsal, garderober med dusjer, vaskerom, lager, kiosk og rom til tømming av campingtank. Styret på Vegårtun har valgt å kalle hallen for «UNG-hallen».

Et redskap i Herrens hånd

Søndagen inneholdt både den offisielle innvielsen av hallen med snorklipping, jubileumsmiddag og festmøte. Alle fremmøtte fikk et historisk inntrykk av seksti års satsing på leirstedet. Tusenvis av dugnadstimer er lagt ned gjennom årene av engasjerte frivillige, særlig fra menighetene i Telemark og Agder.

I løpet av dagen var det mange hilsninger som gjorde inntrykk. De fortalte om personlige opplevelser av hvordan Gud hadde møtt dem, om leirer som har gitt utallige unge Jesus-møter med frelse og fornyelse, og mye moro og minner for livet.

Isak Voie fortalte om sitt møte med Jesus tolv år gammel i kirkesalen, og det var her han også holdt sin første preken på en leir. Nå er han ungdomspastor i Ytre Randesund misjonskirke og fra august starter han som daglig leder i UNG.

En tjener for Guds plan

Jubileumsfesten ble ledet av Laila S. Løwe som er ansatt som daglig leder på leirstedet. Viggo Klausen deltok med sang, og varaordfører Gunn Olsen hilste på vegne av kommunen som gav et nytt epletre til leirstedet. Historien om Vegårtun ble formidlet med både en kronologisk gjennomgang av historiske hendelser og en bildekavalkade med glimt fra årenes byggearbeider, leirer og personer som har preget leirstedet.

– Vegårtun er et hjem for UNG, sa Svein Aksel Nakkestad, som er daglig leder i Misjonskirken UNG. Han takket på vegne av tusenvis av barn og unge, og mente leirstedet er mer livlig enn noen sinne. UNG har satset stort på leirstedet. I løpet av de to siste årene har de gikk om lag en hal million kroner til opprustning av leirstedet.

– Om David står det i Bibelen at han var en tjener for Guds plan i sin levetid. Det samme kan vi si om Vegårtun i dag, sa generalsekretær Siri Iversen i sin hilsen. Hun mente stedet er både framoverlent og skyter friske skudd når Vegårtun nå oppgraderer slik de gjør. På vegne av Misjonskirken Norge kunne hun meddele at de gav en pengegave på 340 000 kroner til leirstedet.

Svein Aksel Nakkestad takket på vegne av alle barn og unge som har møtt Jesus på leirstedet.

Siri Iversen mener leirstedet er en viktig Guds tjener i vår tid.

Over 750 fra UNG på leir så langt i år

Samme helg som festdagen ble arrangert, hadde Lillesand misjonskirke sin menighetshelg. Tidligere i år har det blant annet vært arrangert tre tweensleirer samt ungdomsleiren Stagedive i påsken. Til sammen har UNG registrert om lag 750 deltagere og leder som har hatt gleden av å være på leirstedet så langt i år.

Vegårtun leirsted arrangerer VOKSEN+ dagene 22.-25. mai. Dette er temadager for pensjonister og den som har seniordager til gode. Med på dagene er Solveig Johansen, Siri Iversen, Marius Hodne og Harald Grønlund. Det er konsert med Hilde Norland Gundersen og Espen Gundersen. Vertskap er Inger Lisbeth og Rune Pedersen sammen med Tove og Malvin Håland. Arrangementet som har påmelding er allerede fullbooket.

Og i juli blir det også i år to uker med bibelcamping.

Frivillige som har bidratt med mye innsats gjennom årene, synes det var spennende å se den nye hallen.

60 års innsats på Vegårtun

De første samtalene om å finne et leirsted for ungdomsarbeidet, skjedde mellom Thorleif Holm Glad og Ivar Jarstein på høsten i 1962. Dette resulterte i at gårdbruker Terje Lindtveit på Kilane tilbød et område på om lag 40 mål med strandlinje til Vegår vannet. Prisen var satt til 12 000 kroner og ble sett på som en stor gave. Den 7. februar 1963 ble skjøtet underskrevet på et møte hjemme på gården til Terje Lindtveit.

Senere på året fikk de tilbud fra Hydro på Notodden om tre brakker fra krigens dager. De ble kjøpt, tatt ned og fraktet til Kilane. I 1964 ble grunnmurene lagd, og montering av internater ble startet. I juli 1966 ble de første leirene arrangert, først speiderleir og så juniorleir.

I tiårene som fulgte har det blant annet blitt bygget nytt kirkebygg, nye internater, sørvisbygg og leiligheter. Leirstedet hadde navnet Vegårtun Ungdomssenter fram til 1990 da man vedtok endringen til dagens navn.

Inger Lisbeth Aas Pedersen og Sten Thygesen fra Gjerpen misjonskirke hadde en flott gjennomgang av leirstedets historie.

Simon og Reidun Oterholt fra Gjerpen, synes det hadde blitt veldig fint i spisesalen. Det så annerledes ut den gang de var frivillige medarbeidere på leirstedet.

Per-Erik Kaasa fra Skien misjonskirke, er styreleder og gjør en betydelig frivillig innsats på Vegårtun ved mange av arrangementene.

– Vegårtun skal være et redskap i Herrens hender, sa Laila S. Løwe som ledet festmøtet sist søndag.

Christian Pedersen (t.v.) fra Arendal misjonskirke og Jens og Torhild Gunstveit fra Grimstad misjonskirke synes det var fint å være med på jubileumsfesten.

Ved innvielsen av hallen fortalte Terje Simonstad om byggeprosjektet. Han er selv arkitekten for bygget, nestleder i styret og til daglig driftsleder ved Ansgarskolen.

Tekst og foto: Trond Filberg, misjonsnytt.no

Vegårtun leirsted eies av over tretti misjonskirker, Misjonskirken UNG og Misjonskirken Norge. Vegartun.no

Misjonskirken UNG er en selvstendig barne- og ungdomsorganisasjon. Per 31.12.22 har UNG 224 lokale grupper og 6 028 medlemmer.

Nettsiden mkung.no >>

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X