RAMMET AV JORDSKJELV: I oktober 2023 ble byen Herat i Afghanistan og landsbyene rundt rammet av jordskjelv. Størstedelen av arbeidet Misjonskirken Norge støtter er i dette området. FOTO: illustrasjonsfoto, personene er ikke omtalt i artikkelen.

Jordskjelvet rammet Herat

På jordene utenfor landsbyen Karnil var den 24 år gamle bonden Rafi ute og jobbet med jorda. Som småbonde forsørger han familien med sju søstre og sin mor.

Denne lørdagen i fjor skjer det utenkelige. Bakken begynner å riste, og Rafi blir slengt inn i et hjørne. Rafi mister bevisstheten i kaoset, og i en stor sky av støv raser hans verden slik han kjenner den sammen.

Tusener døde og skadde

Mens vår del av verden fulgte tett nyheter fra Midtøsten rammet et kraftig jordskjelv vårt arbeid i byen Herat i Afghanistan. Skjelvet inntraff midt på formiddagen lørdag 7. oktober, og det målte 6,3 på Richters skala. Minst tjue landsbyer nær Herat by ble ødelagt.

Størstedelen av arbeidet Misjonskirken Norge støtter i Afghanistan skjer i Herat og landsbyene rundt. De første rapportene viste omkring 2 400 omkomne, med over 10 000 skadde. Tallene har senere blitt justert ned, men det er uten tvil at tusenvis av familier har blitt fordrevet, ettersom mer enn 2 000 hjem og bygninger raste sammen i ruiner.

Rafi skyndte seg hjem til huset og ble møtt av et fryktelig syn. Huset hans var lagt i ruiner og alle hans eiendeler var begravet. Tre søstre og moren hans var fanget i ruinene, og med rå håndmakt gravde Rafi dem løs og reddet dem. Livet til hans yngste søster sto dessverre ikke til å redde.

Ga krisehjelp

Vår partner i landet har et omfattende arbeid innen mental helse. Landets regjering var derfor kjapt ute med å be dem om å koordinere den psykiske helseresponsen. Et akutt psykososialt støtteteam ble etablert og rykket ut. Dette teamet ga viktig støtte til de som trengte det i utfordrende tider. Klinikker, helsesentre og ambulanse ble også stilt til disposisjon for å tjene det afghanske folket i disse krisetider.

Siden 1996 har vår partner gitt sårt tiltrengt hjelp og støtte til lokalsamfunn rundt Herat. Etter jordskjelvet ga Misjonskirken Norge og flere andre, en pengegave, slik at vår partner kan planlegge for neste fase av nødhjelpen.

*Rafi er ikke hans egentlige navn. Navn på vår samarbeidspartner oppgis ikke av sikkerhetsårsaker.

Av rådgiver for misjon, Øyvind Slåtta.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X