UT PÅ TUR: Viggo Klausen har lagt opp reiserute fra Kristiansand til Nordkapp. Han starter «løpet» 1. mars, og målet er å være på Nordkapp rundt 31. juli.


Skal gå Norge på langs

Torsdag 1. mars starter Viggo Klausen på det som har potensialet til å bli hans livs lengste gåtur! Han skal vandre fra Kristiansand til Nordkapp på 22 uker. – Det er mange skjær i sjøen, så det å komme helt fram står ikke helt øverst på lista. Men jeg skal gi det et ærlig forsøk, sier Viggo. 

Idéen til turen ble sådd da han for noen år tilbake tenkte på hva som kunne motivere han til å gå ned i vekt.

– Jeg har vært ganske overvektig i mange år, men har ikke hatt motivasjon til å ta tak i det. På ett eller annet tidspunkt kom idéen om å gå Norge på langs – at det måtte være en spennende utfordring!

Går for helsa
Viggo kan fortelle at han alltid har vært glad i å gå på langtur. I mange år har han hatt en sommerlig tradisjon med å gå rundt Jeløya i Moss, hvor han vokste opp. Det har blitt 14 dagsturer i alt, på den 3,3 mil lange strekningen.

– Men så kom det et par sesonger hvor jeg ikke turte å gå, på grunn av vekta og i frykt for å ta knærne. Jeg ble redd for å måtte gi meg med all turgåing, både på ski og på beina. Slik kunne det ikke fortsette og jeg bestemte meg for å gjøre noe med dette før jeg fyller 50 år, forteller Viggo, som til daglig jobber som barne- og familieforkynner i Misjonskirken UNG.

Familien er vant til at han reiser mye i forbindelse med jobben. Hva sier de til at han legger ut på en seks måneders gåtur?

– Da jeg merket at tanken på å gå Norge på langs gav meg motivasjonen til å ta et tak i helsa, spurte jeg kona mi, Katharina, om hva hun tenkte om saken. Hun var positiv! Selv har hun dessverre ikke helse til en slik tur, men hun ga meg grønt lys til å søke om en seks måneders permisjon fra jobben i UNG.

Viggo Klausen er vant med mye reising i jobben som familieforkynner i Misjonskirken Norge. I mars tar han reisevirksomheten til nye høyder (eller lengder).

Hjelp fra datteren
Viggo tok steget og fikk innvilget permisjon et og et halvt år frem i tid. Da var det bare å sette i gang med de fysiske forberedelsene. Hans datter Minda på 20 år, tilbød seg med hjelpe Viggo med å slutte med sukker. Det viste seg å bli en veldig god starthjelp.

– Minda er alt annet enn overvektig, men hun har likevel hatt to år med sukkerstopp tidligere. Så hun foreslo at vi kunne ha sukkerstopp sammen – sprakk jeg, var det hun jeg sviktet. Katharina hang seg også på, så jeg fikk kjempe god drahjelp her hjemme!

Alle «typiske sukkerting» sluttet han med å spise i starten av september 2016. Han byttet også ut brødet med knekkebrød, ellers har han spist som normalt. I løpet av et og et halvt år har han gått ned 25 kilo.

– Det har dessverre ikke blitt så mye trening, men jeg har gått en del turer og har hatt noe styrketrening. Den første måneden av turen går jeg kun en mil om dagen som en oppkjøring og kan bruke en del tid på styrketrening i tillegg – så jeg håper det vil hjelpe på, forteller Viggo.

Realistiske forventninger
Viggo skal gå hele turen langs veier, bare avbrutt av noen ferjeturer. Bagasjen trekker han med seg i slags pulk på hjul, som er spesiallaget av Kjell Årre hos Årre Mek AS på Vigeland. Viggo innser at det er mye som skal klaffe for at hele turen skal kunne gjennomføres, både når det gjelder hans egen gjennomføringsevne og på hjemmebane. Men om alt går etter planen, vil han i begynnelsen av mai passere Stjørdal og kommer til Tromsø i midten av juli, før han er på Nordkapp 31. juli.

– Det er mange skjær i sjøen. Ensomheten kan bli for stor, enten hos meg eller hjemme. Barna har flyttet ut, så det blir ganske stille i huset. Det kan også være at jeg ikke har helse til en slik tur. Vi har også gamle og skrøpelige foreldre som plutselig kan trenge oss litt ekstra. Så å komme helt frem står ikke helt øverst på lista, men jeg skal gi det et ærlig forsøk!

Han håper å få med seg selskap på turen, og har derfor invitert venner og bekjente til å være med å gå noen etapper. Han håper også å «komme til ro» i løpet av turen, gjennom bibellesing og å bare være stille. Noe han beskriver seg selv som «dårlig» på i hverdagen.

– Jeg håper å høre Guds stemme i mye større grad enn når livet raser av gårde. Etter at jeg er ferdig med turen håper jeg at nye vaner med Bibel og bønn har etablert seg for videre i livet og i tjenesten.


Viggos reiserute er lagt av Manfred Vangstad i Bodø, som også er hans rådgiver på turen og har hjulpet han med planleggingen av utstyr. Stormberg har sponset alle klærne han bruker på turen, og han har fått gnagsårforebyggende hjelpemidler fra Basisfot.

NB! Oppdatering april: Pga store snømengder og sykdom har Viggo måttet utsette oppstarten i forhold til den opprinnelige planen. Han er nå godt i gang, og målet nå er å komme så langt nord han kan klare på 4 måneder! Følg han på Instagram for daglige oppdatering: www.instagram.com/viggoklausen


© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X