TRYGGE I TROA: Odd-spiller og kaptein Steffen Hagen (v.) og tidligere proffkeeper Espen Johnsen (midten) delte om det å være og å bli fotballproff, og om å være kristen og aktiv idrettsutøver. Her sammen med kveldens intervjuer Torben Joswig (h.). Foto: Trond Filberg


Fotball og Bibel i Hagekroa

Fotballspillerne Espen Johnsen og Steffen Hagen gjestet torsdag kveld Hagekroa på sommerfestivalen. Der fortalte de om deres vei til proffkarriere, og om det å være kristen som aktiv idrettsutøver.

– Det er ofte lettere hvis man er tydelig på det man tror på, delte Espen Johnsen, i samtale med Torben Joswig fra Misjonskirken Norge.

Litt talent og mye trening

Espen er tidligere norsk landslagskeeper, med bakgrunn fra blant annet Rosenborg. Han jobber nå som kirurg ved Sørlandet sykehus Kristiansand, og er i år deltaker på sommerfestivalen med sin kone og tre barn. På spørsmål om det er talent eller folk rundt som har gjort han god, sier Espen, «ja takk, begge deler».

– Svaret er alltid arv og miljø. Hadde jeg vært halvannen meter høy, så hadde jeg ikke blitt keeper på toppnivå. Men det som er litt kult med fotball, er at nesten uansett hvilken kroppsfasong eller høyde man har, så kan man bli god. Det er kanskje derfor fotball er så populært. Man må selvsagt ha et visst talent, men med mye trening så kan man bli god, mener den tidligere toppkeeperen.

Når man ser på kretslag eller sonelag, så er ofte barna til trenerne der. Det kan virke som det er noen som har «pusha», eller utviklet noe. Har du hatt en bror eller en far eller noen slike som har vært med?

– Både mamma og pappa har vært fotballspillere, og særlig mamma var egentlig veldig god, fortalte Steffen Hagen. Han er fortsatt aktiv fotballspiller. Helt siden 2006 har hans lag vært Odd, som nå ligger på andreplass i Eliteserien. Steffen fortalte at selv om hans far også var trener og assistent da han var yngre, har han aldri opplevd å bli «pusha» av foreldrene.

– Med jeg har alltid opplevd at de har «backet» meg. Det som har motivert meg mest er nok heller det å hele tiden ta nye steg, og det å så se hvor langt man kan nå, delte Steffen. Som en kuriositet kan det nevnes at 33-åringen, så langt i karrieren aldri har blitt sendt ut av banen med rødt kort. Det er en prestasjon for en forsvarsspiller med nesten 400 kamper for Skiens toppserielag.

ULIKE: De to fotballspillerne delte åpenhjertig blant annet om sine helt forskjellige forhold til det å lese i Bibelen. Foto: Trond Filberg

Frimodige

Både Steffen og Espen er fra Hellemyr i Kristiansand, og er oppvokst i frikirke. I dag er Steffen og hans familie med i Skien misjonskirke, mens Espen og familien går i Ytre Randesund misjonskirke.

Hvordan kan man følge Jesus og samtidig være en del av et fotballmiljø? Har dere noen gode råd til den unge fotballspiller?

– For min del har det egentlig aldri vært noe problem. Jeg pleier å si det, at om man er litt trygg på den man er og det man står for, og samtidig respekterer andre som kanskje står for noe annet, så går det veldig bra. Da får man respekt tilbake og det aksepteres at vi er forskjellige, oppfordret Steffen, og fikk støtte av den tidligere toppkeeperen.

– Jeg er enig. Det blir ofte lettere hvis man er tydelig på det man tror på. Jeg bestemte meg ganske tidlig, da jeg var 12-13 år, at hvis spørsmålet kom så skulle jeg svare som det var at «ja, jeg er kristen», fortalte Espen Johnsen.

Ulik bibellesning

Som aktiv fotballspiller går mange søndager til kamp i stedet for gudstjeneste. Det å finne andre møtepunkt i uka og det å finne et sted hvor hele familien kan trives, uavhengig av om pappa er med eller ikke, har vært viktig.

– Det jo sånn at når man blir eldre, så er det mye annet som blir interessant enn det mamma og pappa holder på med, og da er den balasten vi har gitt de hjemmefra viktig. Det som etterhvert ble viktig for meg i ungdomstiden, var nettopp det som er tema for denne leiren her, nemlig Bibelen. Det å få et personlig forhold til Jesus gjennom å lese selv. Det har vært viktig for min tro, fortalte Espen.

Steffen delte åpenhjertig om at det å lese selv ikke er hans største styrke, men at han setter pris på det å lære i et fellesskap.

– Jeg tror en vesentlig forskjell mellom meg og Espen er at han er veldig god på å lese selv. Han har blitt lege gjennom å lese selv omtrent, mens jeg vil helst gå på en forelesning eller sitte i en gruppe å lære gjennom det. Jeg har blitt kjent med Bibelen gjennom bibelgruppe og har studert litt religion, og fått det den veien. Det er greit at det finnes flere måter å bli kjent med Jesus på, sier Steffen.

Av Rachel E. Olsen

Foto web-banner for festivalen

Bibelen er hovedtema for årets sommerfestival.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X