PALMESØNDAG: Hvem er du, når Jesus kommer gjennom folkemengden? 

Påskeandakt av Linda Andernach Johannesen

Levende tro-konsulent i Misjonskirken UNG

Levendetro.no

PALMESØNDAG

Et blikk som ser

Man antar at 250 000 lam ble slaktet på vegne av to millioner mennesker i løpet av påsken i Jerusalem på Jesu tid. Det var stappfullt der! Lyder, lukter, trengsel – overalt. Rike, fattige, tilreisende, hjemmehørende, tiggere, soldater. Folk var som sild i tønne; ingen korona-restriksjoner. Men påpasselighet var det likevel, og mest trolig hadde romerne satt inn ekstra soldater for å sikre seg mot opprør av politisk aktive jøder.

Tenk deg selv inn i folkemassen. Du kjenner luktene, merker knuffingen, kjenner at tålmodigheten settes på prøve, mens du venter i nok en kø. Hva enten du er prefekt i romersk uniform, pengeveksler, prest eller pilgrim: med ett merker du at noe begynner noe å skje.

Menneskene rundt deg stimler sammen mot noe, og du føres av strømmen mot det. Du forsøker å se hva som skjer, som får noen til å begynne å rope mens de  bryter av palmegrener. Du hører hyllingsropet mer og mer taktfast, det lyder stadig kraftigere: «Hosianna! Velsignet være ham som kommer i Herrens navn!»

Dagen etter fikk folkemengden som var kommet til festen, høre at Jesus var på vei inn i Jerusalem. Da tok de palmegreiner og gikk ut for å møte ham, og de ropte: Hosianna! Velsignet er han som kommer i Herrens navn, Israels konge! (Joh. 12, 12-13)

Da ser du ham: en unnselig mann som kommer ridende på et esel, tvers igjennom folkemassen. Med hvilke øyne ser du mannen?

Er du en romersk soldat? En som, uvant med de jødiske skikkene, ler litt av dette enkle folket, som får seg til å hylle en fyr på et esel. Du er vant med å se konger bli hyllet, med da for sine bragder, trukket av staselige hester, omgitt av krigsfanger og ære. Dette er i beste fall en blek etterligning, latterlig, uforståelig.

Er du en religiøs leder som forarges av at mannen tillater slike blasfemiske utsagn? Som er så opptatt av å holde bud og regler til punkt og prikke, at mannen det handler om ikke lenger synes; du ser kun din egen forargelse.

Kanskje du er litt lenger bak i tilskuerrekken? Du holder en passelig avstand, men likevel nysgjerrig på om historiene du hører om denne mannen stemmer. Du strekker hals, vil gjerne observere og se, så lenge du slipper å la deg involvere.

Eller kanskje du er der fordi du ønsker å se Ham med egne øyne. Kanskje har du sett ham før, og har blitt merket av dette blikket – og det eneste du ønsker å er å bli møtt av det blikket på nytt.

Ingen kan være likegyldig til Jesus, enten man forholder seg til ham på avstand eller nært. Men har man våget seg så nær at man har sett ham og blitt sett av ham, har det forvandlingens kraft i seg.

Da er det ikke lenger budene og reglene som betyr mest, men relasjonen.

Da er det ikke hva han gjør som er det viktigste, men hvem han er.

Da ser vi, at selv om han i verdens øyne ikke ser ut som en konge, er han likevel det.

Jesu kongsvei er av en annen verden, og viser at han kom for å tjene, at han kom med fred, at han er i ferd med å skulle vinne tidenes seier ved å gi sitt liv.

Hvem i folkemengden er du? Uansett hvem du er: Jesus søker ditt blikk og inviterer deg til å komme nærmere.

Som en inngang til denne påsken, håper jeg vi alle tar imot hans invitasjon til nettopp det: å bli sett av ham, og til å se ham tydeligere.

Se flere påskeressurser på delesiden – klikk her.

Bibelsamtaler påskedagene med Viggo Klausen – klikk her til YouTube-kanalen.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X