Sykehuskø i Romania

LANGE KØER: Mange av sykehusene i Romania sliter med mangel på personell, smittevernutstyr og medisiner. Foto: Privat

Stengte landsbyer og isolerte sykehus

– Som rumener er jeg mer bekymret for situasjonen i Romania enn i Norge, sier Nelly Langelandsvik, prosjektkonsulent for Romania i Misjonskirken Norge.

I følge avisen Romania-Insider er nå over 4000 smittet av COVID-19, mens 157 mennesker er døde. Som i Norge har Romania iverksatt store tiltak for å begrense smitten. Som i mange andre land, rammes særlig de som er avhengig av den daglige inntekten hardt. I noen romlandsbyer for eksempel, får bare én forlate landsbyen for å handle mat.

– All kirkeaktivitet er avlyst, SFO er stengt og ungdommene går ikke på videregående, forteller Nelly.

Nelly Langelandsvik

Nelly Langelandsvik har tett kontakt med vår søsterkirke i Romania.

– Hjerteskjærende

Daglig kommer meldinger om leger og sykepleiere som sykemelder seg eller sier opp, etter å ha jobbet i flere uker uten smittevernsutstyr. I tillegg meldes det om problemer med medisinmangel, og at koronasmittede har blitt innlagt på samme rom med andre pasienter.

  • Vil du støtte våre søsterkirker? Se giverinformasjon nederst i artikkelen.

– Det som kommer opp i media er sjokkerende. Det finnes flere sykehus som er totalt isolerte på grunn av COVID-19. Pasienter som er innlagt har nesten ikke tilgang til mat eller drikke. De eldre blir «tvangsutsendt» hjem for å dø bare for å frigjøre senger til de yngre. Helt hårreisende. Jeg har lest så mange hjerteskjærende historier, forteller Nelly.

Hun beskriver en utfordring med mangel på kompetente mennesker i viktige administrative funksjoner, også knyttet til helsevesenet.

– Mange av de som jobber i helsedepartementet er valgt i disse stillingene politisk, uten utdannelse eller erfaring. Situasjonen er ikke likt i hele Romania. En del av de største sykehusene har vært bedre forberedt, men mangler enda masse av smittevernsutstyr. Redd Barna og andre frivillige organisasjoner har heldigvis begynt å hjelpe.

.

Poser med mat i bagasjerom

Søsterkirkene i Romania deler ut nødvendig mat og husholdningsartikler til vanskeligstilte familier

.

Matutdeling og oppmuntring ved portene

To kjente pastorer er døde i Romania – de har besøkt syke og ble fort smittet. Mange pastorer kan ikke la være å besøke familier i sorg, utføre begravelser osv. De ser på det som sin kall og derfor setter seg selv i fare. I vår søsterkirke i Calarasi, sør i Romania, tar pastorene sine forholdsregler. Daniel og Mirela Banu befinner seg i en særlig utfordrende situasjon med tanke på Mirelas kreftdiagnose og behandling..

– De har det bra etter omstendighetene. Mirela går på cellegift enda, og det ligger en redsel i det hver gang de må på sykehuset. Det er lange køer for å gå inn og det er veldig slitsomt, beskriver Nelly.

Menigheten her har et sterkt diakonalt engasjement i lokalsamfunnet, og har også nå delt ut mat til de fattigste familiene. Mange av barna som vanligvis går på skolefritidsordningen, som nå er stengt, kommer fra disse familiene. Dette er noe menigheten vil forsøke å fortsette med, til tross for at de selv er i en vanskelig situasjon.

– Ungdommene i menigheten går og besøker de gamle, men ved portene. De forsøker å oppmuntre de med sang og Guds ord. De eldre lever i frykt. En del i menigheten har blitt permittert, og det er behov for støtte mer enn noen gang, sier Nelly.

Av Rachel E. Olsen

.

familie som har fått mat, i romlandsby

Portforbud og strenge restriksjoner rammer hardest de som allerede har minst..

link til giverside

Vil du være med å gi en gave til våre søsterkirker?

Gi din gave via Vipps til 117008, med bankkort (trykk her) eller benytt kontonummer 3000 15 10300 – merk gaven «Nødhjelp».

Pengene går direkte til behov knyttet til den akutte situasjonen, som lønn til menighetsarbeidere, mat, husleie, medisiner, smittevernsutstyr m.m. Vi holder fortløpende kontakt med våre søsterkirker, og fordeler midlene der det er størst behov og muligheter for å distribuere hjelpen på en trygg måte.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X