Blogg av Naomi Curwen

Naomi er styreleder for Global uke og misjonskonsulent i Misjonskirken Norge. 

Sammen utfordrer vi likegyldighet

Da Norge stengte ned 12. mars i år, satt jeg i en leilighet i Brooklyn, New York. Jeg hadde nettopp begynt å bli vant til det yrende folkelivet i Chinatown, der du nesten alltid går i kø for det er så mange mennesker. Det er fortausmarked, småbutikker, tehus og restauranter overalt, fylt med folk som styrer med sitt for å få hverdagen til å gå rundt.

Noen dager etter Norge, stengte samfunnet ned i storbyen New York og. Plutselig var det stille og gatene folketomme. Så begynte ambulansesirenene, og New York utviklet seg raskt til å bli et av verdens episentre for pandemien.

Å gå tur nedover 8th Avenue forbi den ene stengte garasjedøren etter den andre var absurd. «Butikk stengt på ubestemt tid pga. korona» stod det på de fleste dører. Jeg visste godt at det ikke bare var butikker som var midlertidig stengt, dette rammet menneskers levebrød. Uten inntekt, men fortsatt med familier som skal brødføs, endte mange opp i de lange køene for matutdeling. En pose mat per familie i uka, på ubestemt tid.

Stor risiko for å havne i grov utnyttelse

Millioner av mennesker rammes hardt av pandemien og drives nå inn i fattigdom og sårbare livssituasjoner. Ifølge Verdensbanken regner man med at mer enn 100 millioner flere mennesker går over i gruppen «Ekstrem fattigdom» i løpet av 2020. Tap av inntekt og arbeid, økt gjeld og mangel på mat gjør risikoen for å havne i grov utnyttelse farlig stor. Flere barn tas ut av skolen og ender opp i barnearbeid i stedet.

Mange har også vært innestengt i hjem som ikke er trygge. «Et hjem uten mat er et hjem med økt fare for vold og overgrep» rapporterte Maria Cristina Monsalve, ei av våre kolleger i Colombia som jobber blant internflyktninger.

Fattigdom, korrupsjon, konflikt og sårbare livssituasjoner er grunnårsaker som fører mennesker inn i moderne slaveri; situasjoner der mennesker utnyttes i for eksempel tvangsarbeid eller i sex-industrien.

Les også: Elin kjemper mot slaveriet.

Det skjer her i Norge og det skjer globalt. Pandemien, og ringvirkningene vi nå begynner å se konturene av, gjør moderne slaveri og grov utnyttelse til en mer aktuell problemstilling enn på lenge.

Sammen mot moderne slaveri

Nettopp derfor oppfordrer vi til å bli med og markere Global uke i november. Kirker over hele Norge står da sammen i kampen mot vår tids utnyttelse av medmennesker og mot urettferdighet. Det er så fristende å stille seg likegyldig til det hele og møte de store utfordringene med avmakt.

Personlig lar jeg meg inspirere og utfordre av fellesskap og enkeltmennesker som utrettelig jobber for å skape bevisstgjøring og endring her i Norge. Også gleder jeg meg over våre internasjonale søsterkirker og måten de er til stede på i sine byer og nabolag.

Jeg vet at arbeidet som drives bidrar til mindre sårbarhet og reduserer dermed risikoen for at barn og voksne ledes inn i utnyttelse. Det gir håp.

Global uke arrangeres 8.-15. november.

Målet er å mobilisere menigheter, grupper og enkeltpersoner i hele landet for å belyse en urett vi finner både i våre nabolag og i hele verden: moderne slaveri.

Lenke til: https://globaluke.no/

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X