Blogg av Anne Margrethe Mandt-Anfindsen

Menighetsrådgiver, Misjonskirken Norge

Nettside om menighetsrådgiverne >>


Stagedive – sprudlende og sårbart

Bading, vannkrig, lek, lagkonkurranser, dansing, lovsang, kjempeflott forkynnelse, små fellesskap, fjortiser og femtenåringer ved siden av ferske tenåringer som har barndommen så tydelig i seg, skråsikkerhet og skjørhet. Stagedive!

Fem dager i et ungt menneskeliv kan være livsforvandlende: Å være helt ung på delekveld og holde sitt første vitnesbyrd – foran venninner og kamerater. Å være helt ung på underholdningskveld, få en egen stor scene, være midtpunkt i 4 minutter, oppleve at nesten 200 mennesker står og heier deg frem og vaier lysende mobiler i været. Å være ung – utrolig sterk eller sårbar eller begge – og bli sett og anerkjent av en litt eldre leder. Å være helt ung, få stå på stolene i møtesalen og hoppe og danse. Å være formbar og underveis og få høre kloke refleksjoner om Kristus, livet og det å være menneske. Å være på vei mot selvstendighet og få møte Jesus som medvandrer, frelser, venn.

Rykende, ferske ledere

En sentral nøkkel i disse erfaringene ligger i gruppene, at alle de unge hører til i en liten gjeng og har faste ledere – hvis oppgave er å lose den unge gjennom leiren. Stagedive ble skapt for 20 år siden med det utgangspunkt at alle skulle bli sett, heiet på, bekreftet og få prøve seg – kaste seg utpå – i en personlig stagediving. Suksessfaktoren er lederne.

Lederne er ikke gamle. Noen er rykende ferske, andre unge og rutinerte. De er stort sett i tidlige 20-åra, knappest noen over 30 år. De bærer leiren som kan bli avgjørende for tenåringene som kommer. De bærer med glans. De løfter, heier, håndterer situasjoner, beveger de unge, formidler, leker helt vilt, girer opp dansen, girer ned trøtte og spente barneunge, de formidler Jesus. To unge leirsjefer fortjener honnør: Martine Aanonsen og Birgitte Andersen ledet hver sin leir på eminent vis. Lederne vi ser er fabelaktige! Et voksenhjerte svulmer av stolthet og glede.

En leirdag går fra morgen til midnatt. Når det er fritid, er det alltids noen som skal bade eller hjelpes. Når det skal soves trengs nattevakt. Lederne stiller. Igjen og igjen. Gir jernet 24/7.

Vi over 50 blir stående stumme og fylte av beundring og stolthet over denne generasjonen unge ledere som trer fram. Ja, for denne sommeren fikk jeg, sammen med tre av mine gode kollegaer, den gaven det er å være leder-leder (voksenleder for lederne) på Stagedive på Vegårshei. Vi har ikke angret ett sekund på beslutningen om å delta.

Var vi «gamliser»ønsket?

Vi fire menighetsrådgivere/menighetsplantingsansvarlig fordelte oss på to arrangementer med til sammen rundt 300 tenåringer og 100 unge ledere. På Stagedive I var vi to leder-ledere pluss to pastorer og en gruppeleder i 40-åra. På Stagedive II var vi to leder-ledere på 50 pluss, én gruppeleder i samme årsklasse og to pastorer i 40-åra. Tror du vi «gamliser» var ønsket på leir?

Vi var ikke bare ønsket. Vi var viktige. Ikke for tenåringene. Men som en trygg bakgrunn for de unge lederne som bar alt. Det viktige var ikke hva vi gjorde, men at vi var der. Jeg har forsøkt å tenke meg leiren helt uten oss litt eldre. At det kun var unge ledere i 20-årene som skulle drive leir for 150 tenåringer i livets brytningstid. At det var sånn som det kanskje ofte er også i menighetslivet: at ganske unge ledere tar hele tenåringsstøyten i en ulvetid hvor farene er mange. Kan vi som er voksne bare sitte og se på det?

Vi var ikke bare ønsket. Vi var viktige. Ikke for tenåringene, men som en trygg bakgrunn for de unge lederne som bar alt.

Jeg har en drøm for fremtidens stagediving (og tenåringsarbeid) i Misjonskirken Norge: At vi voksne står i kø for å delta. At lærere (og andre) med lang nok sommerferie byr på én uke. At friske pensjonister tar en tørn. At de unge lederne som er tettest på tenåringene våre, slipper å være nattevakt – fordi noen andre tar jobben. At noen voksne går stille rundt i leiren og ber. At flere voksnere er med der det trengs, for å lette børa for de fabelaktige førstelinjelederne våre – de som er vår freshe nåtid og vår stolte fremtid.


Foto øverst: Menighetsrådgiverne Anne Margrethe Mandt-Anfinsen og Stein Bjørkholt.

Anne Hansli og Kjell Birkeland deltok på Stagedive i år.

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X