PASTORTJENESTEN: – Jeg ser tilbake med stor takknemlighet på samarbeidet med styrene og lederskapene i menighetene jeg har vært en del av. De var både støttende, nære og flotte å arbeide sammen med, sier avtroppende pastor Erna Søgaard Ultvedt. (Foto: Trond Filberg) 


Kallet fra Gud gir trygghet

Hvordan holder man ut i sin menighetstjeneste gjennom et langt liv? Vi har snakket med pastor og tidligere misjonær Erna Søgaard Ultvedt

Pastor- og forkynnertjenesten er omfattende. Det er mange forventinger, mye usynlig arbeid og et mangfold av oppgaver som skal ivaretas. En pastor veksler raskt mellom å sitte i alvorlige sjelesorgssamtaler til å være inspirator og stabsleder. Pastoren er leder for frivillige ledere og medarbeidere, men pastoren står sjelden alene.

En utrolig rik tjeneste

– Jeg har erfart både som misjonær gjennom fem år og som pastor i mer enn 20 år at dette er en allsidig tjeneste. Til tider er det veldig krevende, men aller mest en utrolig rik tjeneste, forteller Erna.

I januar passerer hun 67 år. Da er det også avskjedsgudstjenester i de to misjonskirkene hun nå betjener. Søndag 15. januar skjer det i Follow misjonskirke, og søndag 29. januar er det avskjed i Misjonskirken Kråkstad. Begge menighetene søker nå etter ny pastor.

– Jeg synes det er flott å både lytte til mennesker i livets ulike faser og få lov å formidle Guds Ord, lede ulike møteplasser og grupper – og få leve ut Guds kall i mitt liv, sier Erna. Hun ser tilbake med stor takknemlighet på samarbeidet med styrene og lederskapene hun har vært en del av. Hun beskriver dem som både støttende, nære og flotte å arbeide sammen med.

– Gløden min som jeg opplever fortsatt å ha, er den dype overbevisningen at kallet mitt er fra Gud. Det har gitt meg en trygghet og et ståsted med å stå oppreist, takknemlig og ivrig, sier hun.

Turte ikke fortelle til foreldrene

Helt fra tidlig i ungdomsårene lå ønsket om å stå tjeneste for Jesus.

– Ønsket kom både som en drøm da jeg var barn, men også som noe som ble sterkere i tenårene. Jeg turte ikke si det hjemme til mor og far. For med et misjonskall kunne det jo hende at jeg måtte reise langt vekk. Jeg delte kallet med min eldste søster, Bjørg, og hun gjorde det eneste rette: Vi bøyde kne og la det hos Herren.

Da Erna studerte ved Ansgarskolen møtte hun Jon. De ble kjærester, og Erna delte misjonskallet med ham. Det hadde ikke han, sa han, så da «kunne det ikke bli oss to». Hvorpå jeg svarte: «Da har jeg ikke misjonærkall, men ønsker å stå ved siden av deg i felles tjeneste». Stor ble gleden da vi ved senere fikk anledning til å reise ut sammen som misjonærer til Colombia! Da jeg senere også fikk begynne ved hans side som pastor i Gjerpen misjonskirke, kjente jeg at jeg var på plass, sier hun.

Etter en stund sluttet Jon som pastor, men Erna fikk utfordring av styret til å bli menighetens hovedpastor, og Erna fikk oppleve mange flotte år i Gjerpen misjonskirke.

Vær nøye med bibel- og bønneliv

Men hva vil Erna gi av vennlige råd eller veiledende ord til en pastor som nylig har startet eller er på vei inn i forkynnertjeneste?

– Jeg vil si at du bør være bevisst på hvem du omgir deg med. Gi deg selv den luksus å ha nære venner du kan betro deg til. Du trenger det for oppmuntringer og forståelse når de tunge dagene kommer, når du ikke føler deg som hyrde eller pastor. Vær nøye, veldig nøye, med ditt personlige bibel- og bønneliv, sier den erfarne forkynneren.

Erna har over 25 år stått i forkynnertjenesten. Etter fem år som misjonær, var hun 13 år i Gjerpen misjonskirke, og deretter sju og et halvt år i Misjonskirken Kråkstad, hvorav de siste tre årene også som pastor i Follow misjonskirke.

– I tillegg fikk jeg bidra mye og tjene med mine gaver årene Jon og jeg hadde i Froland misjonskirke. Jeg var da frivillig, og ikke ansatt. En stor takk til dem også, legger hun til.

Legger nye besøksplaner

Erna har ikke tenkt å sette seg ned på nyåret når hun avslutter som pastor.

– Jeg er blitt utfordret av Misjonskirken Kråkstad til en mindre deltidsstilling fra februar.

Det opplever jeg som er stor tillit, at de fortsatt min bruke min tjeneste. Så vil jeg også fungere som fritidsforkynner i andre menigheter. Så nå legger jeg opp til besøk utover våren neste år, forteller Erna. Hun er også engasjert som forkynner i organisasjonen Åpne Dører for forfulgte kristne.

– Engasjementet i Åpne Dører vil jeg fortsette med. Det ligger veldig på mitt hjerte, og som tidligere misjonær, så er dette en utrolig tjeneste jeg elsker, forteller Erna med stor glød.

Av Trond Filberg

Avgjørende med tilhørighet i fellesskapet

Bente og Geir Johannessen (Foto: KmS)

– Å tilhøre en større sammenheng er helt avgjørende om man skal stå i tjeneste over lang tid. Vi trenger alle fellesskap, inspirasjon og veiledning, sier Geir Johannessen som før sommeren ble han takket av som hovedpastor i Kristiansand misjonskirke Salem etter mange års pastortjeneste i denne og andre misjonskirker. Han var også sentralt ansatt i om lag sju år som menighetsrådgiver i Misjonskirken Norge.

Les hele intervjuet med Geir Johannessen som gir sine betraktninger om ha en livslang tjeneste – fra Misjonsbladet nr. 3-22 >>

Kartlegger tjenesteveien

Menighetsrådgiver i Misjonskirken Norge, Stein Bjørkholt (bildet), arbeider med å kartlegge de ulike fasene fra kall og kompetanse til livslang tjeneste. Det er for å se hvordan vi kan hjelpe personer videre på veien i sin menighetstjeneste, både for å veilede og sette inn felles tiltak.

Les også: Fra kall til livslang tjeneste >>

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X