Av Jon-Arne Hoppestad, leder av Internasjonal avdeling

Du er min datter!

«Du er min datter, og du skal bo hjemme hos meg!» Maman Jeanne holder godt rundt Marie som gråter. 14-åringen ble tidligere på dagen kastet ut av huset til tante og onkel. Først gikk jenta ut døra, så kom alle klærne og de få eiendelene hennes etter. Ingen flytteesker eller ordnede forhold, bare en kort og brutal handling som var over på noen få minutter. Igjen står ei skjør jente som akkurat fikk siste familiebånd revet tvert av.

Mange barn i Kongo vokser opp uten egne foreldre, men vanligvis får de bo hos bestemor eller andre slektninger. Noen får det bra, andre opplever seg ikke inkludert i sin egen familie. Magi og overtro brukes ofte som forsvar for handlinger utført i affeksjon. Da hjelper det ikke at personen forlater huset, men hele huset må renses for alt som har med personen å gjøre. Absolutt alt!

Marie er ikke den første som flytter inn hos Maman Jeanne. Gjennom mer enn 20 år har ulike barn og unge bodd hos henne i kortere eller lengre perioder. I like lang tid har hun sørget for at stadig nye barn får minst ett godt måltid i løpet av uka, noen ganger flere. Prosjektet ligger i bydelen Ngamaba i hovedstaden Brazzaville og tar seg av barn som har mistet en eller begge foreldrene.

Hver lørdag kommer mange av de 70 barna i prosjektet til kirken i bydelen for å spise. Noen går på skole på lørdager, så av og til får de ikke kommet til samlingen. Flere av disse dukker gjerne opp hjemme hos Maman Jeanne senere på dagen. På samlingene synger de, leser bibelvers for hverandre, får en andakt eller litt undervisning og spiser sammen. Etterpå er det mulighet for lek. Denne lørdagen var de mest interessert i å praktisere engelsk med gjestene. «Good morning, how are you?» etterfulgt av rødmende kinn og høy latter fra de andre. Et friminutt i livet for noen og enhver.

Maman Jeanne sammen med barn og unge fra Ngamaba i 2019. Julia er nr. 2 fra venstre. Foto: Jon-Arne.

Maman Jeanne har vært ildsjel og pådriver for prosjektet i mer enn 20 år. Her sammen med ny frivillig medarbeider Dominique.

I dag får de servert safou (en bitter frukt som kokes), kjøtt, grønnsaker, manioc og brus, men først må alle ut og vaske hendene. Etter måltidet hjelper de hverandre å samle inn tallerkener og bein etter kjøttet. På julefesten 24. desember fikk de skolesaker og gaver i tillegg til middag, forteller Maman Jeanne. Denne dagen var det Julia som laget maten i store gryter og fat. Julia traff vi første gang for fem år siden. Den gang sa hun at hun ville utdanne seg til sykepleier for å hjelpe andre. I dag studerer hun administrasjon på universitet. Å hjelpe andre kan gjøres på mange måter og Julia er svært takknemlig for all hjelpen hun selv har fått i oppveksten.

Marie ble aldri kjent med sin egen mamma. Hun døde i barsel. Faren vet hun ingenting om. Maman Jeanne er en handlingens dame og har allerede skaffet henne plass på skolen der hennes egne barn gikk. Ny familie og nytt miljø. Forhåpentligvis en hverdag med mer håp og kjærlighet. For hos Maman Jeanne er hun ønsket.

Fra besøk i Ngamaba lørdag 4. februar 2023.

Vi trenger flere faddere!

Arbeidet for barn og unge i Ngamaba er et av våre fadderprosjekt. Hver lørdag samles barna for et varmt måltid, leksehjelp, fellesskap, sang, bibelundervisning og lek. Av og til kjøpes det inn skolemateriell, klær og sko. Det viktigste er likevel at barn i en sårbar livssituasjon får omsorg og opplever å bli sett.

Økonomiske krisetider gjør at levekostnadene har økt, også i Kongo. Nå trenger vi flere faddere som støtter med et månedlig beløp. Bli fadder du og – sammen forandrer vi liv!

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X