SPEIDERKORPSET: – Vi flyttet litt rundt på lappene og der åpenbarte det seg et helt nytt satsingsområde for oss; vekst,  sier Joakim Haugnes. Sist helg var speiderledere fra gruppene samlet til Korpstinget i Haugesund. (Foto: Anita D. Isaksen)


Speiderkorpset satser på vekst

Stor begeistring på Korpstinget over ny strategisk satsing i Misjonskirken Speiderkorps (MSK). Medlemstallene viser dessuten en økende kurve.

Av Trond Filberg, redaktør misjonsnytt.no

– Nå har jeg vært i korpsstyret i åtte perioder til sammen. Det kjedeligste jeg vet er å jobbe med handlingsplaner og satsingsområder. Så jeg så ikke frem til å begynne med det denne gangen heller, forteller Joakim Haugnes som ble gjenvalgt til korpsstyret i MSK.

Tidligere i år, i Drammen, fikk vi i korpsstyret beskjed om å skrive ned på postit-lapper det som var viktigst for oss i MSK. Vi skulle drømme stort og tenke hva vil oppnå for MSK de neste årene. Dette gikk langt over hodet på meg, og det var vanskelig å tenke stort og kreativt. Jeg fikk ned noen ord på lappene og synes fortsatt at dette var kjedelig. Så kom det opp lapper etter lapper på veggen i kjelleren i Misjonskirken Drammen. Der dannet det seg et bilde som jeg plutselig kjente stor begeistring for! Vi flyttet litt rundt på lappene, og der åpenbarte det seg et helt nytt satsingsområde for oss: vekst! Dette gikk fra å være det kjedeligste jeg visste, til det gøyeste jeg har vært med på i styresammenheng, sier Joakim begeistret.

Økende medlemstall!

To MSK-grupper i Haugesund var vertskap for korpstinget som ble arrangert 15.-17. mars 2024 på Stemnestaden leirsted. Det 33. ordinære korpstinget i Misjonskirken Speiderkorps ble gjennomført med lederdag på fredagen, forhandlinger og lederfest på lørdag og avsluttet med felles speidergudstjeneste i Haugesund nordre misjonskirke. Forhandlingene på korpstinget ble ledet av ordstyrerne Steinar Haugenes og Kristian Skram Knudsen. Det var til sammen 29 deltagere, og mange unge var representert og engasjert i samtalen.

MSK kan vise til at de har økt med om lag 100 medlemmer på kort tid. Det vil si at speiderkorpset er tilbake på et medlemstall som de hadde for ti år siden.

– Det er unikt når trenden er synkende medlemstall andre steder, skrev korpsstyret i årsrapporten. Den viser at det i 2023 var 695 medlemmer i MSK.

Per Kristian Næs overtok som korpsleder etter Helene Bjørvik.

Anita Dencker Isaksen slutter som speiderkonsulent i MSK.

Vedtok nye satsingsområder

På grunn av medlemsveksten og at vi selv mener at vi gjør mye riktig i MSK, både i gruppene og nasjonalt, ønsker vi å lage en strategi for å forbedre det som vi allerede er gode på, var innledningen til nye satsingsområder for MSK.

MSK har gjort en stor innsats for Romania. Les artikkelen >>

Satsingsområdet for perioden 2024-2023 skal ha hovedoverskriften «Vekst». Da mener MSK ikke bare et fokus på å få flere medlemmer, men mer å kunne utvikle leirene, trosliv og fellesskapet i MSK. Treet vil MSK bruke for å visualisere vekst-satsingen. Roten står for TRO – å være rotfestet i Kristus. Stammen er LEIR, og BLADENE symboliserer fellesskapet. Speiderne har mål om å videreutvikle Kombikurset med nye merker og manualer for lederkursene. Dessuten vil de styrke og oppmuntre til økt samarbeid på tvers av speidergruppene, i tillegg til å ha fokus på sin identitet. Den nye strategien ble enstemmig vedtatt av korpstinget.

Valgte ny leder og styre

– Jeg har nå hatt gleden av å være korpsleder i fire år og være en del av korpsstyret de siste åtte årene. Jeg er virkelig stolt av å være en del av MSK og over arbeidet som legges ned i hver enkelt gruppe hver eneste uke, over at vi har mange virkelig dyktige ledere og over at vi arrangerer knallgode leirer og kurs, skrev avtroppende korpsleder Helene Bjørsvik i sin hilsen til korpstinget. Hun ble takket av med takknemlige ord. Hun har vært klok i rollen som korpsleder, og hennes engasjement har smittet over på de andre hun har samarbeidet med. Helene valgt til leder av valgkomiteen.

Nyvalgt korpsleder er Per Kristian Næs (32) fra Mjøndalen. Han har vært aktiv speider i 22 år og har vært leder av MSK-ombudet og er nå leder av ledertreningspatruljen. Til daglig er han bonde og lege. Med seg i korpsstyret får han Henrik Lauritzen, Joakim Haugnes, Daniel Skogaker, Kine Evelyn Horn og Rebekka Skogaker. Korpsstyret fikk dessuten mandat til å supplere seg med en fast og to varamedlemmer.

Anita D. Isaksen ble takket av som ansatt speiderkonsulent i tolv år. Hun fikk en gave fra UNG, og fra MSK fikk hun en engel, smidd av tidligere korpsleder Haakon Rønnestad. Anita kommer til å fortsette å delta i speidersammenhenger i flere år fremover, men kanskje ikke helt med det første.

På plattformen står ny korpsleder i MSK, Per Kristian Næs, og Olga Helene Eidsvåg, gruppeleder i Haugesund Nordre MSK i felles speidergudstjeneste søndag i Haugesund nordre misjonskirke.

Takk for meg

UNG har formet mitt liv

Av Anita Dencke Isaksen

Jeg er på vei ut fra Misjonskirken UNG og etter 12 år som speiderkonsulent. Et halvt liv. Jeg var 17 år i 2007 da jeg ble valgt inn i Landsstyret i UNG, og siden har jeg vært en del av UNG. Jeg er 34 år nå, så det er 17 år siden. Sentralt i UNG, og i Oslo, har jeg jobbet både frivillig og som ansatt halve livet mitt.

Før jeg slutter vil jeg rope så høyt jeg kan om UNG sitt arbeid. Den beste måten jeg kan gjøre det på er å fortelle min egen historie. Anita som liten jente og ungdom, som hadde vært et helt annet menneske i dag om det ikke hadde vært for UNG.

På flyet på vei til min siste dag med staben i Misjonskirken UNG skrev jeg ned min egen historie som jeg ville bruke til å takke UNG for det som de har betydd for meg. Det jeg ikke visste var at før jeg skulle lese talen, skulle daglig leder, Isak Voie, lese dagens tekst fra vår faste andaktsbok. Dagens andakt handlet om å se tilbake på sin egen livshistorie. Noen ganger kan det være enkelt å feste blikket på alt man ikke får gjort. Denne teksten fokuserte på at du har gjort det du har kunnet. Jeg har gjort det jeg har kunnet, og det ordet ga meg fred. Jeg tar det med meg inn i ny jobb i Barne- og familietjenesten i Bergen kommune.

Tre år gammel var første gang jeg danset på Liv & Vekst-scenen. I år 2000 kjøpte jeg min først røykvender på speiderleir i Bø i Telemark. I 2001 pyntet lederen min, Gry Øvergård, på alderen min, og jeg var med på min første Stagedive på høsten. Der hørte jeg Stein Erik Nyli gjenta et bibelvers så mange ganger at jeg lærte det og skjønte det: «For av nåde er dere frelst, ved tro, det er ikke deres eget verk men Guds gave».

Jeg var elleve år første gang jeg gikk meg vill på speiderleir, i Fredrikstad. I 2002 fikk jeg venner for livet på en speiderleir, og jeg traff dem igjen på Stagedive og har kontakt med den dagen i dag. I 2005 deltok jeg på fem leirer på sommeren: fire speiderleirer pluss UNG på Liv & Vekst i Grimstad. På Falkeleir samme år fikk jeg en «brøler» for å ha satt fyr på spagettien og skoene mine.

Det var på Stagedive jeg tok imot Jesus, og jeg fikk venner for livet. På Stagedive følte jeg meg god nok, populær og godtatt, noe som ikke var tilfelle på skolen min. På Stagedive var jeg på danseseminar hvert år, det førte til at jeg begynt på danselinjen på videregående. Et av mine beste valg i ungdomstiden. Jeg var 15 år den sommeren jeg reise rundt innland og utlandet, alene, fra leir til leir uten kontantkort på mobilen, med 200 kroner i lommeboken og uten å vite hvor jeg skulle sove. Alene på loffen i Grimstad etter speiderleir og før Stagedive begynte.

Det var i Landsstyret som 17 åring jeg ble glad i styrearbeid, og jeg fikk mitt første kvinnelige forbilde i organisering, Anne Margrethe Ree Sunde. Dette var med på å forme hvilken utdanning jeg valgte på universitetet.

Jeg var 16 år første gang jeg var i stab på Kombikurset. Det var på stabslederkurs jeg første gang flørtet med Kristian. Det var i Misjonsbladet svigers leste om meg og sa til hverandre at «dette er ei jente for Kristian». De tok vare på bladet til Kristian et halvt år senere kom hjem og sa han hadde fått kjæreste. De visste hvem han snakket om. Det var etter Kombikurset i 2008 at Kristian og jeg ble sammen.

Jeg var leirsjef på Stagedive, jeg var den eldste lederen, jeg var 20 år. Det var på Liv & Vekst jeg fikk løfte om å få mitt etterlengtede barn. Og sist, det er i UNG-staben min virkelige bibelgruppe har vært. Ingen kan si at UNG sitt arbeid ikke er viktig. For meg har det skapt et bedre liv! UNG og MSK er det som har gjort meg til den jeg er i dag.

Dette er bare et lite utdrag av alle leirene jeg har vært på og da har jeg ikke nevnt det lokale arbeidet i speidergruppen og ungdomsklubben i det hele tatt. For den listen er mye lengre. Nå er det barna mine sin tur, og her har jeg en klar tale til dere: Ikke undervurder barna! De har mye å komme med. Ikke undervurder deres evne til det åndelige liv, ikke undervurder deres plass i menigheten. Ikke undervurder barna mine!

Dere som driver menighet: ikke bare spør «hva kan vi gjøre for dere barna?», men si heller «hva kan dere gjøre for oss?». Ungdommer kan tale Guds ord på søndagen. De kan lede lovsang. Barn kan ønske velkommen i døren og be for møtet. Hva skjer hvis vi ikke lytter til barna og ungdommene? Da tror jeg vi går glipp av minst halvparten av det Gud vil si til oss. Gud taler til oss gjennom de. Det erfarer jeg igjen og igjen.

Så kjære alle  i Misjonskirken Norge: ikke undervurder de minste, ikke undervurder Misjonskirken UNG!

Takknemlig hilsen Anita

© 2017 Misjonskirken Norge
Designet & utviklet av Avenew

X